dania z kurczaka - 13513 przepisów (strona:719/901)

Prosty, naładowany witaminami kurczak pieczony z ananasem 375

cukrem. Mmmm....tylko od czasu do czasu!  Zwracam uwagę na to, jakiej mąki używam ( a najlepiej, jeśli nie użyję jej w ogóle!). Staram się, by każde z moich dań było wręcz naładowane witaminami i dobrocią. Jeśli smażę, to TYLKO na oleju kokosowym (swoją drogą, jestem już nieźle od niego uzależniona).  Staram się hodować wszelkiego rodzaju zioła sama(...)jednak wciąż uczę się nowych rzeczy, a to przecież najważniejsze! Nie obawiajcie się, z Wami dzielę się tylko NIEPODWAŻALNIE WSPANIAŁYMI recepturami ;) Wspominając o nich, z dumą ogłaszam, że dzisiejszy kurczak jest jedną z takich. Zaczynam szczerze wierzyć, że zwyczajne łączenie wszystkiego, co akurat znalazłam w szafce i wydaje się odpowiednie, DZIAŁA.  To właśnie szybki obiad, który przygotowałam na Dzień

Gotowanie to kochanie
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 164

Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to

Karo in the Kitchen
Ramionka w zalewie 123

Były  chrupiące ramionka  i były ramionka w zalewie . pycha..muszą tylko przynajmniej 24 godziny pobyć w tej zalewie,aby smaki przeszły.Polecam.   ramionka

Moje domowe kucharzenie
Penne z warzywami w sosie orientalnym (bezglutenowe i wegańskie) #4 187

Dziś kolejny przepis wegański i oczywiście bezglutenowy. Przepyszny makaron penne z moimi ulubionymi warzywami i jeszcze w sosie orientalnym, który wyczarowujemy za pomocą przypraw i mleczka

Kawa z mlekiem
Pieczone podudzia w remuladzie duńskiej 106

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Co Ci do głowy strzeliło czyli skąd pomysł by prowadzić blog? 206

koleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni do domu po przepis... Jednak każda z Nas była mistrzem w sosie pomidorowym i szybkim kurczaku z brokułem. #studia W znajdowanych przepisach brakowało informacji dla żółtodziobów, kolejności pracy w kuchni, przypomnienia kiedy rozgrzać piekarnik. Nie wspominając o błędach w przepisach, pomijaniu produktów czy próbach zamiany na inne(...)zamiast sprzątać głowiłam się jakie były proporcje na to moje lubione ciasto.  Och i jak nakarmić chłopa by się najadł,bo wszystkie moje zupy i inne dania kwitował stwierdzeniem:  smaczne, ale tym się nie najem . Podjęłam wyzwanie kuchni polskiej jakiś rok temu. Jak to możliwe skoro umiem upiec świetny tort,a przerastają mnie zwykłe zrazy?! Niedoczekanie

U Fiolki
Sos do hamburgerów – najlepszy! 234

Sos do burgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta

Karo in the Kitchen
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 175

umami. A jak przygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze. Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych składników, podsmażanych szybko w woku. I to właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej(...)ryżu? Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które mogą trafić do woka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym

Kuchcik gotuje
Pałki z kurczaka w sosie kokosowo pomidorowym 88

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Hasło tygodnia - Dziki Zachód. 120

jest w kociołku? Pewnie kukurydza - być może w postaci mączki lub kaszki. Fasola? Jak najbardziej prawdopodobne. Słonina. Suszone owoce, które dobrze się przechowują. Zioła zerwane w okolicy. Może nawet kurczak, albo inny ptak złapany rano. Dziki Zachód. Pogranicze. Wild West, Old West, Far West. Świat, który dawno odszedł w przeszłość, ale w czasach mojego dzieciństwa kształtował jeszcze świadomość ludzi(...)sobą Marzenę i mam nadzieję, że poczuje się tam dobrze, a nawet komfortowo. Indianie za wzgórzem, koniokrady w dolince, jankeska kawaleria na wprost - my spokojnie poczęstujemy ich jakimś pysznym daniem i wszystko skończy się happy endem

zadanie-gotowanie
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 151

ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki(...)sypkiej szybko traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.  Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze znane

Zasmakuj Kuchni
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 510

Dziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie – dynię makaronową. Jest ona na tyle specyficzna, że po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądają jak

karmelowy
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 139

zdrowe i mają wiele zbawiennych dla organizmu właściwości, o tyle uwodornienie ich zmienia wszystkie właściwości. Takie tłuszcze występują w naturze – obecne są w mięsie zwierząt tzw. przeżuwających – w mięsie kurczaka i w wieprzowinie jest ich najmniej, zdecydowanie więcej znajdziemy ich w wołowinie i baraninie. Nie są szkodliwe dla organizmu, mają inną wielkość i budowę niż przemysłowe tłuszcze utwardzane. Produkcja m.in(...)wyciśniętego ze świeżych owoców do napoju z koncentratu, w kartonie. Który wybierzecie?   Extra vergine (zwana także extra virgin) – to najczystsza, najbardziej wartościowa dziewicza oliwa tłoczona na zimno. Nie dajcie się nabrać na polskie opisanie butelki jako „najlepsza z pierwszego tłoczenia”. To nie to samo co extra vergine i nie jest w żaden sposób synonimem tej oliwy. Kiedyś oliwę tłoczyło

Karo in the Kitchen
Ulubieńcy lutego 168

publikacje bo zawsze znajdę coś ciekawego. Tak było i tym razem. Książka jest w twardej oprawie, ładnie ilustrowana i posegregowana tematycznie. Zawiera mnóstwo przepisów na zdrowe i lekkie dania. Pora na ulubione strony. Kasię z bloga Seledynowa codzienność uwielbiam za bardzo klimatyczne zdjęcia. Nawet banalne życie codzienne pokazane jej okiem nabiera klimatu i charakteru. Trudno jest uchwycić takie(...)mnie na szydełku. Ostatnio połknęłam bakcyla na robótki ręczne i gdy tylko znajdę wolną chwilę staram się coś wyczarować :) A dla spragnionych smakołyków polecam w tym miesiącu przepis na Kurczaka pieczonego w płatkach kukurydzianych . To absolutnie hit minionego miesiąca u mnie w domu. To tyle jeśli chodzi o ulubieńców lutego. Następna dawka za miesiąc

My simple kitchen
Delikatny królik duszony w cytrusach 170

warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji.Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek. Gdy już podzielimy królika na porcje, przyrządzenie go nie zabiera dużo pracy. Okazało(...)wydawałoby się specjalistycznych sklepach mięsnych, gdzie według mnie powinni mieć takie rzadkie rodzaje mięsa, nie można często nawet dostać kawałka wołowiny (mam z tym problem notorycznie). Jest wieprzowina, jest kurczak, czyli to, co Polacy jedzą najczęściej, reszty najwidoczniej nie opłaca im się sprzedawać.Zabawne, że w brytyjskich programach kulinarnych taki Jamie czy Nigela często radzą: "Idź do swojego rzeźnika

Chilli Czosnek i Oliwa