Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka(...)lepimy pierogi... Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie. Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja wybornie. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniCoraz popularniejszy camembert wszedł chyba na stałe do koszyka zakupowego Polaków. Dlatego też przedstawiam sałatkę z serem camembert która jest zarazem sycąca jak i ma w
Kuchnia PROzdrowotnaszybkim i naprawdę smacznym, a przy tym zdrowym daniu. Nie jest to ciepły posiłek, ale kto powiedział, że temperatura pokojowa (albo i niższa) jest gorsza? Przecież sałatka też danie i to nie byle jakie. I gdy się tak patrzy do lodówki, na koszyczek z warzywami i do szafki pełnej sypkich rzeczy to można wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka(...)ryż, 100 g,- Por, 1 spory,- Papryka Czerwona, 1- Papryka Żółta, 1- Pomidor, 3-4,- Jajka, 3- Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/- Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka,- Ziarenka "Piekło Niebo"- Sezam Czarny,- Czosnek Niedźwiedzi,- Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska,- Mieszanka - Pomidor, Czosnek, Bazylia- Masło/Oliwa z Oliwek,- Majonez /u nas domowy
Wypisz WymalujRisotto jest włoską potrawą, ale mimo, że mieszkam na Kaszubach bardzo często gości na moim stole. Dlaczego? Ponieważ połączenie ryżu, pieczarek i sera jest wspaniałe dla mojego i mojej rodzinki podniebienia. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu a nie odgrzewane. Chociaż z drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki(...)ryżu Arborio 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1litr gorącego wywaru grzybowego 3 łyżki startego sera (ja dałam cheddar) 3 łyżki masła pieprz świeżo mielony sól morska 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Pieczarki obieramy
Amatorka kuchennamogłam oderwać od nich oczu i znalazłam przynajmniej kilka potraw, które chciałabym spróbować teraz, już, natychmiast. ;-) Kuchnia włoska większości z nas kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków i ciekawych produktów, praktyczne porady i przepiękne zdjęcia. Książka "Menu(...)znajdziemy spis potraw na poszczególne dni danego miesiąca. Wymienione są również charakterystyczne dla miesiąca i pory roku sezonowe warzywa i owoce i co ważne, są używane w późniejszych przepisach. Mamy więc pewność, że w styczniu nie zostanie nam zaproponowany przepis z użyciem świeżych truskawek.Na każdej stronie znajdziemy po 1-2 przepisy na dania + obok zdjęcie jednej z nich
Szefowa kuchniZa oknem coraz zimniej i ciemniej - słowem jesień. Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował zrobić czegoś na przekór nieprzyjemnej aurze. Tak narodził się pomysł na dzisiejszy
Wyprawy kulinarneZe względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów. Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który
Przepisy AleksandryLeje, wieje i choć noce mam lepsze od jakiegoś tygodnia to wcale wypoczęta nie jestem. Nie mam na nic czasu, a raczej straciłam umiejętność planowania czasu
Dzieje kuchennej WiewióryPizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. Składniki:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka
Z Majeczką w kuchniNa świąteczny obiad proponuję BITKI Z PYSZNYM FARSZEM . Farsz każdy z Was może skomponować sam, ja daję propozycję, która warta jest spróbowania, zachęcam... SKŁADNIKI: 0
Kuchnia BeatyKaczka.Szlachetny drób, który w naszym polskim wydaniu chyba najlepiej smakuje z owocami. Nie przepadam za kuchnią orientalną i wszystkie dalekowschodnie wersje nie łechtają mego podniebienia.Dziś
BaRepasPanna Cotta to, moim zdaniem, jeden z najlepszych deserów. Nazwa pięknie brzmiąca, a w tłumaczeniu, tak bardzo przyziemnie… gotowana śmietanka. Panna Cotta Granatowa. Składniki: - 200ml
mojewypiekiinietylkosmaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny(...)mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać wierzch ciasta i udekorować połówkami orzechów. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkagotowała w całości Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki (i opcjonalnie, liście kapusty włoskiej) Gotujemy... bardzo długo, na małym ogniu, pod przykryciem. Minimum 2 godziny. Ja gotowałam 2 godziny 45 minut, ale wystarczą 2,5 godziny Odcedzamy wywar. Niestety części warzyw trzeba się pozbyć(...)mieć pudełeczka różnej wielkości. Jeśli macie woreczki to do nich przelewacie rosół chochelką (będzie łatwiej) i zamykacie szczelnie wiążąc supełek lub korzystając z klamerki. Zamrozić i korzystać ile się da!:) Na pewno na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzień dobry, Borlotti to według mnie najpiękniejsza odmiana fasoli , zwłaszcza gdy jest jeszcze zamknięta w strąkach! Spotkaliście się z nią kiedyś? Kremowe lub białe ziarenka nakrapiane
Chilli Czosnek i Oliwa