SKŁADNIKI: 400 ml maślanki 400 g mąki orkiszowej 4 jajka 3 łyżki oleju arganowego 1 łyżeczka: proszek do pieczenia lub soda oczyszczona szczypta soli 1 łyżeczka
ClauditteMissCookingSzybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300gr. makaronu(u mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek(...)śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna, na wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i szczypiorek, posypujemy ziołami włoskimi, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1/2 godz. aż ser będzie rumiany
Kuchnia Beatylitrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów Nie przerażajcie się tymi dziwnie brzmiącymi składnikami. Bez najmniejszego problemu da się je kupić w internecie. To podstawowe składniki, które musi mieć każdy szanujący się serowar. Mleko podgrzewamy do 32-33 stopni, dodajemy kulturę MSE zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu(...)przelewamy skrzep na durszlak wyłożony muślinem. Zawiązujemy końce i wieszamy zawiniątko na godzinę do odcieknięcia. Po tym czasie ser przekładamy do miski i rozdrabniamy palcami na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Solimy. Pakujemy skrzep do wyłożonej chustą formy serowarskiej o pojemności 1 kg. Prasujemy pod ciężarem 5 kg przez 10 minut. Wyjmujemy ser z formy, odwracamy, wkładamy ponownie i prasujemy
Marder&Marder Manufacturebardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje coś dla siebie. Sama karta dań bardzo przejrzysta, dwujęzyczna. Ceny wydają(...)coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski bardzo dobre, jedynie w kapuście brak
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFormuła 1 zawitała do Rosji. Wspólne gotowanie inspirowane więc było kuchnią rosyjską. Dziękuję Dario za zaproszenie i zaprzęgnięcie myśli do zaprezentowania tego wydarzenia w sposób… raczej dyplomatyczny. Nie da się jednak tym razem, rozdzielić do końca polityki od kuchni, bo z wiadomych względów, niektórzy zrezygnowali z udziału we Wspólnym gotowaniu z Formułą - GP Rosji. Moim zamiarem, i mam nadzieję(...)składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie
mojewypiekiinietylkoWitajcie :) Dzisiaj nasza wersja znanego włoskiego spaghetti puttanesca. Postanowiliśmy zrobić je w trochę innej odsłonie. Bardzo prosta potrawa, gotowa w ciągu 15-20 min. Idealna na szybki obiad. Oto nasza wersja : Spaghetti puttanesca : (4 osoby) 1 opakowanie spaghetti 1 puszka pomidorów w soku 1 duża cebula suszone pomidory z pestkami dyni szczypiorek pieprz, bazylia, oregano oliwa z oliwek Makaron spaghetti(...)solonee, poza tym makaron również gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec sos wlewamy ugotowanego makaronu i wszystko razem mieszamy. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe :) Smacznego
vegetanieinny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów!Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak orginalnością produktów.Składniki-cannelloni-pomidory z puszki- polpa di pomodoro-szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach biooliwa z oliweksuszone(...)oraz przyprawę do Burrito w ilości po pół płaskiej łyżeczki, nie więcej.Przyprawy są bardzo aromatyczne.Dodaj dość sporo szpinaku mrożonego, gdyż to on będzie stanowił między innymi nasze nadzienie.To danie jest bardzo wykwintne, soczyste i eleganckie.Mała porcja wystarczy aby zachwycić naszych gości. Jeśli uzyjemy składników orginalnych i bardzo dobrej jakości , wydobędziemy z naszych cannelloni to co najlepsze
Z Kuchni Do Kuchnizawsze sięgam po spaghetti, bo z Mężem przepadamy za długimi, cienkimi nitkami. Lubię też jak chrupiąca zielona fasolka fajnie kontrastuje z kremowym pesto. A Wy co myślicie o tym daniu? Spaghetti po genueńsku czyli z bazyliowym pesto, zieloną fasolką i ziemniakami przepis własnydla 4 osóbczas przygotowania: 20 min.Składniki: 1 opakowanie spaghetti (lub trenette, linguine) bazyliowe pesto 4 mączyste(...)pesto i trochę wody z kubka. Wymieszaj dokładnie, ewentualnie dodając więcej wody, aby rozrzedzić pesto. Podsyp listkami bazylii i startym parmezanem i podawaj. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaW Polsce ostatni dzień karnawału to ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć
mojewypiekiinietylkoNo cóż, dzień był dzisiaj leniwy, więc kolacja była do tego adekwatna :) "Pizza" bez drożdży, bez pieczenia, gotowa w 15 minut. A do tego bardzo smaczna
My Culinary Artbakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą nim zachwyceni i może nawet poproszą o dokładkę. :) Do przygotowania tego cudownego dania zainspirowała mnie Ala z Wegan Nerd.Składniki na pulpety (dla 4 bardzo głodnych osób):1 szklanka kaszy jaglanej1 mała cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku, drobno posiekane6 suszonych(...)odrobiną soli i ugotować do miękkości.Do kaszy dodać pomidory, cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby mocniej doprawić. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smażyć je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.Pokrojonego w kostkę bakłażana posolić i odstawić w durszlaku na 20 minut. Następnie
Food Squarechce się wynieść gdzie czysto, świeżo, krystalicznie,słonecznie..a co najważniejsze DALEKO... I ja ten STAN miałam dziś. Generalnie to sobie podróżuję między Polską, Sycylią czy przechodzę cicho przez włoski but..a dziś? Wywiało mnie zupełnie w inne strony ! Zanim jednak mnie wywiało, to przeszłam się przez polski sklep i w oko wpadła mi Miruna patagońska. Na opakowaniu widniał napis(...)dziwnego, gdyż mięso miruny jest chude, delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy
Z Kuchni Do KuchniKOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą, z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ(...)licząc tego, że non stop pytała się o wszystko Grzegorza - nie chcąc nic zepsuć) sandaczem. Nie były to, rzecz jasna, takie typowe warsztaty, na zasadzie - robimy jedno, dwa dania, uczymy się, szlifujemy swój kunszt.Wiele znów nowych rzeczy Karmel-itka się dowiedziała oraz nauczyła i tak, ale przede wszystkim chodziło o dobrą zabawę,miłą atmosferę i o robienie tego
W kuchni Karmel-itkimiękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( wg upodobań, ja dałam 2) dodatkowo: około 0,5 słoiczka marmolady lub gęstych powideł do środka (opcjonalnie(...)było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach
RAROSSA