dania włoskie - 500 przepisów (strona:23/34)

Sałatka selerowa z szynką i gotowanym jajkiem. 149

bulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki  ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól  cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą. Selera gotować przez 7-8 minut(...)Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku. Na koniec dodać sos ( majonez wymieszany z solą i cukrem ), dokładnie wszystko razem wymieszać. Rada : Seler można dać surowy, bez gotowania, trzeba go tylko obrać i dokładnie umyć

Przepisy i porady kulinarne
Kalafior pod beszamelem. 171

Składniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos beszamelowy: ¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić(...)Wykonanie: Kliknij aby powiększyć Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne małe zwierzątka, a danie jest wegetariańskie. Mięsożercy mogą tę czynność pominąć. Następnie wsypać różyczki do wrzątku, posolić, dodać łyżkę cukru i gotować 5 – 7 minut. Kalafior odcedzić na sicie. Pieczarki pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 206

przygotowywaliśmy  tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości :) W końcu zapadła(...)nadzieję, że będą kolejne okazje :) Dopiero następnego dnia, po zdjęciach na FB uświadomiłem sobie, że były niektóre blogerki, których blogi często odwiedzam, a niestety, bardziej znam ich dania, niż twarze :) Ale okazji do poznania nie będzie na pewno brakować :) Warsztaty były jak zwykle udane i zdobyłem bardzo dużo nowej wiedzy. Przy wyjściu dostałem dyplom, trochę słodkości od Lidla

Parowar Faceta
Smalec z fasoli 279

Pewien smakosz próbujący "smalec"wyraził się o nim, " na kolana nie powala ":( Dlatego uprzedzam, takie smarowidło nie jest dla tych co lubią mięsko ...:) Składniki: 3/4 puszki

Proste Potrawy
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 130

mało znane, a ja już wtedy się w nich zakochałam. Ostatnio bardzo się ucieszyłam, gdy je znalazłam pakowane, obrane ze skórki i gotowe prosto do chrupania lub dodawania do dań. Co prawda cena w porównaniu z tymi w skorupkach jest zaporowa, ale ja lubię mieć w domu taką paczuszkę, na czas gdy przyjdzie mi do głowy jakiś ciekawy pomysł(...)SKŁADNIKI (na dwie porcje): 3/4 szklanki mąki 60 g masła + do wysmarowania kokilek 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich 8-10 kasztanów jadalnych gotowych do spożycia 3-4 duże łyżki dżemu jabłkowego lub prażonych jabłek  opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodko - makowo i bakaliowo :) 190

jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis, który uwiódł nie tylko moje podniebienie, ale także moich najbliższych. Nie da się ukryć, iż najbardziej pracochłonne jest przygotowanie maku, który trzeba oczyścić, namoczyć, wygotować, a na koniec zmielić. Zgodzicie się jednak, że wysiłek się opłaca ;) Zazwyczaj robiłam to sama, jednak(...)Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku  litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach

Sajkofanka smaku
I po weekendzie :) 136

Cześć :) Przygotowaliśmy dla was coś na drugie śniadanie lub szybki lunch :) Co powiecie na sałatkę z grzankami ? Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy(...)drobną kostkę ser bałkański. Polewamy oliwą oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie dodajemy, ponieważ ser bałkański jest słony. Możecie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy.  Gotowe :) Grzanki z pomidorami : Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy

vegetanie
Ciasteczka z orzechami 177

ostatni. Ciasteczka mają zrównoważony smak, nie są ani za słodkie, ani... za mało słodkie :) Dżem (u mnie truskawkowy) i orzechy bardzo do siebie pasują. Ja starałam się dać więcej orzechów, niż dżemu. Zresztą orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :D Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej, ale miałam ciasteczka różnej wielkości: jedne były większe, inne(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Liebster Blog Award po raz drugi 117

Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybraćJ Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki, kubeczki, sztućce(...)KatowicachCzy masz dzieci? Jak na razie nie mam.Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek.Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirachJ Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”.Twoje ulubione danie? Kurczak Generała TsoJaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą.Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu

Mania Gotowania
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 133

tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby Was nie zanudzić będziemy przeplatać to z daniami z innej beczki. Jutro będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe dania również są super. My za takimi przepadamy. Zobaczcie zatem naszą kolejną propozycję rodem z baru mlecznego Miś w pięknym jesiennym anturażu. Kluski śląskie z sosem z grzybów leśnych(...)szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno

vegetanie
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 160

przynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam chętnych zarówno do zjadania jak i przygotowywania tego dania. Lepienie mięsnych kuleczek trochę czasu wymaga, ale moja Córka uwielbia takie zajęcia... Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie", z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo(...)łyżeczka soli- 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty

Smaczne Zdrowe
J... JAGLANKA! [Kasza jaglana] 172

nasyci na długi czas! Składniki*: 3 łyżki kaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie:  Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną w letniej wodzie Kaszę wrzucić(...)miodem, zamieszać, zdjąć z ognia i poczekać kilka minut, aż kasza nie będzie AŻ taka gorąca ;) Nie dość że zdrowe, to jeszcze jakie pożywne i słodkie śniadanie :) Jedząc takie danie ok. godziny 8.30 tryskam energią, a mój żołądek nie odzywa się aż do 12.30-13.00 :)  Smacznego

Kitchens Alphabet
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 138

jedzenie musi być dobre. Miła (czasami może aż za bardzo) obsługa, dla każdego jesteś tam friend ! :) Pokaże wam wybrane dania, które zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami i sałatką. Danie proste i nad wyraz smaczne. Nawet sos pomidorowy smakował tak zupełnie inaczej, tak zupełnie lepiej niż w Polsce. Do tego pyszne(...)końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO   Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż idealnie ugotowany, całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której

Mój Smak na Życie
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem i jogurtem greckim 240

Aromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny(...)mięso). Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy. Ułożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, z obydwóch stron. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia. Sos: 2 puszki pomidorów (najlepsze włoskie pelati) 1 ząbek czosnku rozgnieciony  3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku Dodatkowo : jogurt grecki ryż brązowy/grzanki z pieczywa pełnoziarnistego Na patelnię po kurczaku włożyć

Chocolate Muffin Blog
Surówka z selera 305

Surówka z selera...Białe, aromatyczne wiórki selera.A pośród nich nitki soczystego jabłka.Całość skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona śmietaną i cukrem.O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.Smakowity dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:1 średni seler (waga około 400 g);1 duże jabłko;1 łyżka soku z cytryny;2 płaskie łyżeczki białego cukru;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak.Do surówki można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska