dania włoskie - 500 przepisów (strona:20/34)

"Dbam o zdrowie" z potrawami z owoców morza! 163

Dzień dobry, Z tego zlecenia szczególnie ucieszył się mój Mąż, prawdziwy smakosz dań z owoców morza. Ja po raz pierwszy miałam w rękach modne przegrzebki, znane mi dotąd tylko z programów kulinarnych z Gordonem Ramsay'em. Odkryłam również jakimi wdzięcznymi obiektami fotograficznymi są frutti di mare , szczególnie czarne muszle muli i wielobarwne muszle sercówek.  Nie miałam dużo czasu(...)potem zajął się naszym synkiem, kiedy ja gotowałam i robiłam zdjęcia <3 Ja odpłaciłam się mu pysznymi potrawami. Najbardziej smakowały mu mule duszone z pomidorami, winem i koprem włoskim, zaś krewetki z masłem, czosnkiem i suszonymi pomidorami to tak naprawdę jego przepis, który przygotowuje dość często. Tak na marginesie, jeżeli poszukujecie świeżych owoców morza w Warszawie, to polecam

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 143

trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną, tym niemniej pewne potrawy pozostają wspólne dla całego kraju. Szopki – najważniejszy symbol Świąt Chociaż Włosi również dekorują choinki, to centralne miejsce w ich domach nadal zajmują szopki. Można je również znaleźć w prawie każdym kościele oraz na placach wielu miast. Tradycja budowy szopek ma swoje korzenie we włoskiej historii. Pierwszą szopkę, presepio, stworzył(...)dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasteczka - kwiatki 183

Niedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam

Salonik smaków
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 458

zawartość mięsa (powyżej 90%), tłuszczu (10-15 % max) i kolagenu (ok. 12-15%) – im więcej jest ostatniego tym mniej prawdziwego mięsa. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. WODA NA MAKARON: wstawiamy na gaz wodę w dużym garnku, 1l na 100 g makaronu. Zanim się zagotuje, my będziemy już w połowie pracy(...)żadnym wypadku nie dodajemy oleju do wody. Skąd wziął się ten pomysł? Nie wiadomo, może z tytułu marnej jakości polskich makaronów, które strasznie się kleją. Natomiast prawdziwi kucharze włoscy nigdy tego nie praktykują! 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju

Nerds Kitchen
Sałatka z karmelizowanymi gruszkami i serem pleśniowym 173

Nie będę się rozpisywać, tej sałatki trzeba spróbować! Jest słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki

Taste Of My Day
Piadina 163

Podczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować  Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może

Kolizje Smaków
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 154

Dawno nie dodawałem żadnego przepisu, ale jakoś wciąż brak czasu, zajęć i obowiązków coraz więcej i nie ma czasu porządnie zjeść. Więc dzisiaj z mojej strony

Wyprawy kulinarne
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 332

W niedzielę szczególnie jak jest ciepły dzień i warto wybrać się na spacer zamiast spędzać godziny w kuchni proponuje taki oto obiadek który robi się szybko

Z Majeczką w kuchni
BIGOS 30 MINUTOWY 113

Jak jest gorąco, upalnie to najlepiej wogle nie stalibyśmy w kuchni. Więc polecam taki 30 minutowy bigos.Czy to jest wogle możliwe? przygotowanie bigosu w 30 minut

Z Majeczką w kuchni
MUSZELKI TESCIOWEJ 134

Kochani.... dziś zabieram Was w podróżna Sycylię... do Avoli ( provincia di Siracusa ) A żeby bylo ciekawiej do domu...mojej teściowej ..skąd pochodzi to danie

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami 159

Newella? Co to jest… Już objaśniam. To białko z jaj kurzych o smaku naturalnym lub wędzonym, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku. Newella nie

Oryginalny smak
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 180

łyżeczki (zależnie od tego jak mocno cynamonowy smak chcemy uzyskać),- wanilia, laska- kardamon, łyżeczkaWYKONANIE:Bakalie kroimy tak aby powstała nam ta sama wielkość z każdego rodzaju, orzechy włoskie mielimy. Wszystko mieszamy razem, Osobno miksujemy (do połączenia składników) jajka, miód, cynamon, miąższ z laski wanilii, korzeń lukrecji i cynamon. Jajeczną masę dzielimy - 2/3 dodajemy do bakalii i mieszamy, 1/3 łączymy(...)WIŚNIE KANDYZOWANE: Wspaniałe! Dość słodkie kuleczki, które zaczarowują smakiem wypieki. Te wisienki czuć bardzo mocno w naszym keksie. Dodają mocno wiśniowej nuty i prezentują się świetnie! Można ich dać malutko, bo smak jest tak intensywny! :)Można je kupić tutaj: KLIK.MANGO: UWIELBIAMY!!! Mango to chyba nasz ukochany owoc (no, przynajmniej w pierwszej piątce jest na 100%). Zdrowa słodycz o kolorze letniego

Wypisz Wymaluj
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 146

Bardzo lubię zupy.Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole.Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki.Danie jest idealne

BaRepas
TOSTY Z TWAROŻKIEM NA SŁODKO ( z truskawkami, miodem i orzechami ) 172

Dziś mam dla Was kolejną propozycję na fantastyczne, pyszne, a zarazem zdrowe śniadanie! Jedno z tych śniadań, którymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać

Ostra na Słodko
Sałatka z fetą 194

sałatki, czy surówki. Ponadto sałatki niezwykle często goszczą u nas przy okazji różnych uroczystości, imprez, czy spotkań towarzyskich. Cieszę się zawszę, gdy mimo tego, że ilość tego rodzaju dań jest zawsze dość spora, to zostaje najczęściej spożyta z wielką radością. Na początku jest wielkie zdziwienie po co taka ilość „trawy”, ale sałatki zawsze zostają właściwie do końca(...)użyta taka z roszponką); - po 1 małej papryce żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy sosy i znów należy przemieszać. Na końcu posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego

dom-agi.pl