Pozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli
Weekendy w domu i ogrodzieDanie które dziś przedstawiam pochodzi z Toledo - stolicy regionu Kastylia - La Mancha i jest ono jednym z najsłynniejszych przekąsek w tym miejscu. Potrawa jest przepyszna i bardzo mięsna i robi się ją błyskawicznie. Podaje się carcamusę z chlebem - w La Manchy obowiązkowo pszennym - oraz z czerwonym winem - tinto jako pyszną tapa z samego serca Hiszpanii. Zachęcam do zrobienia. Carcamusa
Moje Małe CzarowanieIdealna zupa na jesień. Nie dość że świetnie rozgrzewa to jeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam! Składniki : * włoszczyzna * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz
Magiczne Życie Martymajeranek, pieprz młotkowany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy dodajemy w takiej ilości jak lubimy, lepiej dać początkowo mniej, (szczególnie uważamy z solą), potem możemy jeszcze doprawić do smaku. Wyrabiamy dokładnie masę ręką lub hakiem robota . Wlewamy zimną wodę i ponownie wyrabiamy masę mięsną na kiełbasę, aż będzie odchodzić od ręki. Przygotowaną masą mięsną nadziewamy w jelita za pomocą nadziewarki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCo dziś było u Was na obiad? U mnie po spaghetti bolognese, ruskich pierogach i sosach mięsnych nadszedł czas na coś szybkiego i słodkiego. Dziś domownicy
Słodkie okruszkipstrąg w galarecie Delikatny filet z pstrąga, otulony aromatyczną galaretą, to dietetyczna alternatywa dla wszelkiego
Miód i pieprzQuiche to w naszej rodzinie bardzo popularne danie. Spód można przygotować i podpiec wcześniej, oszczędzając czas a także podać go z dowolnymi składnikami, które mnajbardziej lubimy. W wersji z wyrazistymi szparagami, słodkawym groszkiem i mięsnymi kabanosami stanowi pyszną propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej
Pyry na Gazjest to z pewnością danie dietetyczne ale skibki z smalcem i ogórem trudno sobie odmówić. Szczególnie gdy wszystko przygotujemy sami w domu. Palce lizać! Składniki 60 dag słoniny wędzonej 20dag słoniny mięsnej/boczku 2 średnie białe cebule średnie kwaskowe jabłko majeranek sól Sposób przygotowania Słoninę drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do średniego
Pyry na GazPrzyznam się Wam do oszustwa. Dzisiejsza propozycja wcale nie została przez nas zjedzona dzisiaj... to danie powstało w czwartek. Zważywszy na szpital w domu (TAK
Dzieje kuchennej WiewióryWegetariańskie kotleciki to jedna z tych rzeczy, które mogłaby jeść na okrągło... Milion razy lepsze od mięsnych..Świetnie smakują z dipem czosnkowym i świeża sałatka z
NaKońcuJęzykaSzakszuka (shakshuka) to proste, pyszne, zdrowe i pożywne danie wywodzące się z kuchni z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną(...)podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem), mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką. Dodatek przecieru pomidorowego nadaje daniu głębi i sprawia, że danie smakuje tak, jakby dusiło się wiele godzin. Szakszukę polecam nie tylko na śniadanie. My uwielbiamy ją na obiad lub kolację. The post
Moja DelicjaSpaghetti Bolognese – to danie, które dość często gości na naszym stole. Przynajmniej raz w miesiącu! A o dziwo, przepis jak dotąd nie pojawił się jeszcze na blogu :) Tak więc nadrabiam zaległości i przedstawiam Wam poniżej przepis na Spaghetti Bolognese . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bolognese to sos mięsny podawany na ciepło. Przyrządza się go z wielu rodzajów mięsa, tradycyjnie krojonych(...)duszony na czerwonym winie, aczkolwiek wedle uznania możecie pominąć wino tak jak ja, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by zwykłą wodę podmienić na wino (lub np. bulion mięsny bądź warzywny). Najważniejszym jednak sekretem udanego sosu jest jego długie gotowanie. Włosi czasami duszą sos nawet 4 godziny! Ja z reguły jednak ograniczam się do 1 godziny, chociaż jak bardzo
Kulinarne Przebojektóre szukają inspiracji na dania w stylu zero waste, polecam mój ebook Możecie go kupić TUTAJ . Dieta fleksitariańska W marcu rozpoczęłam mini wyzwanie pod tytułem dieta fleksitariańska (więcej o nim możesz przeczytać w wpisie Dieta fleksitariańska ). Miało ono na celu ograniczenie spożycia mięsa i urozmaicenie mojego menu. Wcześniej miałam kilka wypróbowanych przepisów (głównie mięsnych), które przygotowywałam non stop(...)moje problemy jelitowe, z mojej diety musiałam wykluczyć cały nabiał, dlatego dużo eksperymentuje z tofu i roślinami strączkowymi. Są to świetne produkty, ponieważ można z nich przygotować bardzo różnorodne dania, praktycznie na każdy posiłek. I można zrobić zapas, nie trzeba ich kupować regularnie, tak jak mięsa i wędlin Zdrowe słodycze Ze słodyczy musiałam zrezygnować. Te sklepowe niestety zawierają
365 dni dookoła kuchnikotlety po myśliwsku w sosie z pieczarkami i boczkiem. Danie pyszne a zarazem bardzo proste w wykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki oleju do smażenia sól(...)rozgrzanej patelni krótko dusimy boczek ,cebulę i pieczarki. Bulion mieszamy ze śmietaną i wlewamy do cebuli, pieczarek i boczku, kotlety wkładamy do sosu i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ziemniakami lub kaszą i zestawem surówek
Smakowite Daniazjeść kolację. Nasz wybór padł na włoską restaurację Da Pietro. Od razu spodobały nam się klimatyczne wnętrza, szczególnie te w podziemiach starej kamienicy. Siadłyśmy przy niewielkim stoliku i chłonęłyśmy włoski klimat. Wszystko było jak trzeba – płonący ogień, rozgrzewający nas po spacerze w chłodną noc, przepyszny, gorący bulion z tortellini z farszem mięsnym i Grana Padano, niezwykle aromatyczna i wyrazista(...)znakomitą pastę z czarnych oliwek pochłonęłyśmy błyskawicznie. Byłyśmy głodne i zmarznięte, więc połączenie oliwek z gorącymi bułeczkami sprawdziło się znakomicie. Po zaspokojeniu pierwszego głodu, mogłyśmy spokojnie czekać na wybrane dania, a później zachwycać się ich smakiem. Smakowały naprawdę świetnie, ale to tapenada zapadła mi w pamięć. Przywołała wspomnienia słonecznej Grecji i cudownej kuchni śródziemnomorskiej. I to właśnie tapenadę
W mojej kuchni