Placuszki dyniowe 216Placuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na
mecooks
Placuszki dyniowe 231Placuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na
mecooks
,,Faszerowane pomidory z kuskusem’’ 169Faszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów
Podróż w kulinaria
Kurczak yakitori czyli japońskie szaszłyki z kurczaka 419Kurczak yakitori japońskie szaszłyki z kurczaka to nieco egzotyczne danie, bardzo proste w wykonaniu. Ostatnio przygotowałam je na rodzinną imprezę z pewną dozą nieśmiałości, bo
Pociąg Do Kuchni
Sznycle z kurczaka w smakach Hiszpanii 244W czasie spotkania, o którym pisałam poprzednio nie podałam oczywiście tylko ciastek :) W daniu głównym pozostałam przy smaku ananasa. A pod żółtym serem ukryłam inne
Weekendy w domu i ogrodzie
Golonka na kapuście z grochem 168Golonka uchodzi za typowo męski przysmak, bo tłusta osłonka często nas- kobiety odstrasza. Zdarzają się jednak wielbicielki tego mięsa. Nie da się jednak zaprzeczyć kaloryczności tego
Tradycyjna Kuchnia
Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem 205Moja fascynacja książką Donny Hay trwa! Pięknie wydana, jasna, świeża, przejrzysta i tak apetyczna jak tylko się da. Przepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku
Dzieje kuchennej Wiewióry
Buraki mięsem nadziewane. HIT SEZONU z Wołem i Fetą w roli głównej :) 226Śmiało mogę napisać, że to jedna z najlepszych rzeczy jaką jadłam i nie tylko ja tak uważam. Danie proste, tradycyjne jeśli chodzi o dobór składników
Dzieje kuchennej Wiewióry
Stir Fry z wolowina, warzywami i peczakiem 209Swojsko czy orientalnie? oto jest pytanie. W ubiegłym tygodniu dzięki warsztatom na temat Dobrej Wołowiny poznałam danie o nazwie stir fry. Wtedy zrezygnowaliśmy z makaronu
Dzieje kuchennej Wiewióry
Chili con carne 94wyspecjalizowałam się w przygotowaniu tego dania. Chili con carne. Jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Po podstawowej obróbce warzyw i podsmażeniu mięsa praktycznie robi się ono samodzielnie. Wystarczy je od czasu do czasu jedynie przemieszać i podlać wodą, aby się nie przypaliło i tyle. To, co w tym daniu zmieniłam na plus, to przyprawy. Kilka(...)mocno. I chyba to było błędem, gdyż moc papryczki chili zabijała cały aromat innych przypraw i warzywno-mięsnej potrawy. Dziś jestem zwolenniczką słodko-aromatycznego chili, które na podniebieniu najpierw grą słodyczą, nutami ziół, by pod sam koniec oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa. A co potrzebujemy do chili con carne
Raj dla Podniebienia
Chili con carne 141wyspecjalizowałam się w przygotowaniu tego dania. Chili con carne. Jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Po podstawowej obróbce warzyw i podsmażeniu mięsa praktycznie robi się ono samodzielnie. Wystarczy je od czasu do czasu jedynie przemieszać i podlać wodą, aby się nie przypaliło i tyle. To, co w tym daniu zmieniłam na plus, to przyprawy. Kilka(...)mocno. I chyba to było błędem, gdyż moc papryczki chili zabijała cały aromat innych przypraw i warzywno-mięsnej potrawy. Dziś jestem zwolenniczką słodko-aromatycznego chili, które na podniebieniu najpierw grą słodyczą, nutami ziół, by pod sam koniec oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa. A co potrzebujemy do chili con carne
Raj dla Podniebienia
Obróbka termiczna różnych rodzajów mięs 164wiemy, jak je przyrządzać. Bardzo ważnym jest, aby sporządzane przez nas mięsne potrawy nie traciły swoich wartości odżywczych podczas ich termicznej obróbki, a także były soczyste oraz kruche podczas ich podawania. Gotowanie, smażenie, grillowanie i duszenie to podstawowe sposoby przygotowywania mięs. Każda z tych metod inaczej wpływa na dany produkt. Która z nich jest najlepsza? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przyrządzać(...)zależy nam na uzyskaniu aromatycznej, prawdziwie soczystej sztuce mięsa to należy je poddać działaniu wysokiej temperatury już na początku przyrządzania – np. wrzucić je do wrzątku. W ten sposób białko mięsne zetnie się, a esencja smakowa pozostanie zamknięta w mięsie. Z kolei gotując wywar mięsny – rosół, mięso wrzucamy do zimnej wody, dzięki czemu będzie ono stopniowo oddawać swoje aromaty i uzyskamy
Kulinarne Przeboje
Wtorek: Larb moo, czyli mięsna sałatka 244plasterki Mały pęczek szczypioru drobno posiekany 1/2 szklanki posiekanych grubo liści mięty 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry lub pietruszki Kilka suszonych papryczek (opcjonalnie dla tych, którzy lubią ostre dania) Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj sok z 2 cytryn, 2 łyżki sosu rybnego, 1/2 łyżeczki cukru, posiekaną papryczkę chili, suszone chili, połowę szczypiorku, mięty i kolendry. Odstaw(...)Zdejmij z patelni i przestudź. Krok 3 Wymieszaj mięso z dresingiem, posyp pozostałym szczypiorkiem, miętą, kolendrą i drobno posiekaną cebulą. Podawaj z gotowanym ryżem. Artykuł Wtorek: Larb moo, czyli mięsna sałatka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 275może przytyć przez święta 3 kilogramy w postaci tłuszczowej tkanki? Tak czy inaczej świąteczna uczta zwłaszcza wigilia może być całkiem przyjemnym dla żołądka i duszy przeżyciem, zwłaszcza kiedy mięsne potrawy zastąpimy większością warzyw, serów i orzechów. Świąteczna sałatka z halloumi i pysznymi dodatkami już dawno należy do mojego do świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne(...)również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii
codojedzenia
Zupa z porem i szparagami 199pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka słodka, ostra, czosnek Drobno posiekać cebulę i pory. Odkroić twarde końcówki szparagów, a resztę pokroić. Końcówki można użyć do gotowania wywaru(...)Doprawić. Odstawić, żeby zupa wystygła i zmiksować albo zostawić w postaci wywaru. Po zmiksowaniu spróbować i przyprawić jeszcze raz jeśli smak jest za mdły. Najlepiej podawać z grzankami, wtedy danie jest bardziej syte :) Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi oraz Szparagi na stół
Corner With Recipes