Niesamowity smak potrawy doskonale sprawdzi się na każdym stole. Karkówka w takim wydaniu to pyszne danie, które możecie podać zarówno na codzienny, jak też na
Bułka z ChlebemSznycel wieprzowy w cebuli z dipem retro Sznycel wieprzowy w cebuli to prosta , smaczna i efektowna potrawa . Pozwala ona także ograniczać kaloryczność posiłku np. przez zastąpienie
Ogrodnik w podróżyKuleczki fasolowe to alternatywa dla klasycznych kuleczek ziemniaczany Są świetnym dodatkiem do sosów zarówno mięsnych, jak i innych. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Kuleczki
PatiGotujeUwielbiam wszelkiego rodzaju kasze. Są wspaniałym dodatkiem, zarówno do dań obiadowych, jak i do sałatek. Ostatnio upodobałam sobie jednak sałatki. Można je podawać i na zimno i na ciepło. Wraz z różnymi dodatkami, mięsnymi lub wegetariańskimi, będą idealnymi propozycjami na lunch, kolację, czy po prostu zdrową przekąskę w ciągu dnia. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę, do przygotowania której
Kulinarne przygody GatityNo i zdjęcia innego brak..tzn.miałam,ale przez przypadek usunęłam.Kotleciki mięsne owinięte w skórki z kurczaka i gotowane w wolnowarze..Takie "zrazy "można także
Moje domowe kucharzeniePieczeń z kurczaka wzbogacona kolorowymi paprykami i serem to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna
Szalona Kuchnia EwelinyPachnąca lubczykiem i kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna
Szalona Kuchnia EwelinyZwykle dania na stół wigilijny są kwestią tradycji. Ale co podać na stół świąteczny? Dla mnie zawsze dobrym rozwiązaniem jest królicze mięso. Przy okazji
Weekendy w domu i ogrodziezapewne swoje upodobania. Są świetnym dodatkiem do obiadu czy przekąski, ale też same w sobie stanowią danie. Możecie je jeść polane śmietaną czy jogurtem z dodatkiem cukru, z musem z makreli, z różnymi pastami oraz dipami. Możecie też zalać je mięsnym lub warzywnym gulaszem. Sposobów jest wiele. I choć praktycznie każde placki ziemniaczane składają się z jednakowych składników, zawsze
Zasmakuj KuchniDzisiaj mam dla Was przepis na leczo wegetariańskie, czyli z leczo z warzyw bez mięsnych dodatków. To wersja leczo jarskiego i wyjątkowo pyszna. Pyszna, zdrowa, kolorowa
Ugotujmy Cośobiad taką pyszną zupę. 500 g pora 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego 200 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki sosu sojowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 200 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz 1 liść laurowy 3 ziela angielskie W rondlu rozgrzać masło klarowane i delikatnie zrumienić mięso. Doprawić
O kuchni z uczuciemNo i mamy jesień, a więc w kuchni pojawiają się bardziej treściwe dania. Dzisiaj proponuję gulasz z mięsa indyka z
To co kochamPasują do każdego obiadu, mięsnego, warzywnego, rybnego. Także do duszonych grzybów z dodatkiem lubczyku. Smakują również pysznie same z masełkiem lub odsmażone z boczkiem i cebulką. Uniwersalne ziemniaczane danie. Jedne z moich ulubionych:) Najbardziej lubimy te rumiane i chrupiące odsmażone na patelni na maśle klarowanym. Pięknie wtedy pachną masłem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka garść
Zasmakuj Kuchnizapewne swoje upodobania. Są świetnym dodatkiem do obiadu czy przekąski, ale też same w sobie stanowią danie. Możecie je jeść polane śmietaną czy jogurtem z dodatkiem cukru, z musem z makreli, z różnymi pastami oraz dipami. Możecie też zalać je mięsnym lub warzywnym gulaszem. Sposobów jest wiele. I choć praktycznie każde placki ziemniaczane składają się z jednakowych składników
Zasmakuj KuchniRobi się je szybko i mimo tego, że są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny raz zapraszam do odkrywania kuchni podkarpackiej. Kotlety z ziemniaków i sera to proste, ale bardzo smaczne danie, popularne od Leska aż po Cisną. Bieszczadzki sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Tak przygotowane kotlety podajemy z sosem pieczarkowym, z sosem mięsnym, albo po prostu z kefirem. Zapraszam :) Składniki na 12 niewielkich kotlecików: 300 g ugotowanych ziemniaków (całych
Trzeci talerzDziś przedstawiam przepis na sycącą i rozgrzewającą zupę, idealną na te chłodne wieczory. Bardzo mięsna i z dużą ilością warzyw takich jak papryka, cukinia i jarmuż
karmelowyciasto 2,5 szkl mąki luksusowej Młynomag 1 jajko pół łyżeczki soli woda sos mięsny 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1
Gotowanie jest łatweczasu naszej diety, czasami wspominamy dania, które były obfite w mięso, sery i inne produkty odzwierzęce. Mój facet często mówi, że ma ochotę na jakieś danie sprzed diety, a ja kombinuję, by chociaż trochę je przypominało, a mimo wszystko było wegańskie. W tym przypadku nie było trudno wymyślić odpowiednik mięsnego naleśnika, gdyż wspaniała firma POLSOJA oferuje
Be Fit Be StrongWłaściwie "z grilla" , to zbyt wielkie słowo. Zapiekane na grillu - dużo lepsze. Większą część dania przygotowujemy jednak w kuchni. kilka średnich ziemniaków (u mnie
Kuchenna Kontrrewolucyapierwszy raz poszedł dodatek zielonego groszku, na kolejny raz planuję grzyby lub miks warzyw sezonowych. Jest to danie bardzo sycące i aromatyczne, idealne na wiosenny obiad. Potrzebne nam (na 3-4 porcje): - 200 g ryżu arborio - 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - sól, pieprz - średnia cebula - 2 łyżki oliwy - odrobina startego, mocnego w smaku
W poszukiwaniu inspiracjikaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że możemy trochę pokombinować z warstwami, składnikami. Jednak my lubimy najbardziej z sosem na bazie mięsa i sosem beszamelowym.Sos mięsny :1 kg łopatki wieprzowej2 duże cebule2 duże marchewki1 średni bakłażan1 cukinia300 g pieczarek3 ząbki czosnku2 łyżki czosnku niedźwiedziego1
Ewa w kuchnioprócz ostrej papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy odcień. Zastosowanie w kuchni: • Chmieli Suneli to przyprawa kuchni gruzińskiej, gdzie jest składnikiem takich dań, jak: charczo i adżiki. • Chmieli Suneli stosuje się do przyprawiania potraw mięsnych, surówek, sałatek oraz bigosu. Nadaje potrawom mocny smak i intensywny aromat, dlatego należy ją stosować ostrożnie
Moje domowe kucharzenieCukinia po raz kolejny, teraz też faszerowana. Dalej nie mam ochoty na mięsny dodatek, więc wykorzystuję to, co mam akurat w lodówce. To świetne danie, gdy nie ma się za dużo czasu, a chciałoby się zjeść coś dobrego. Dla mnie cukinia to smak lata. Składniki: cukinia duży pomidor cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku żółty ser Przygotowanie: 1. Cukinię
Pasja Smakupodróży. Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs! To danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim
Ostra na SłodkoSoczewicówka...zupa z soczewicy przygotowana na wzór grochówki, tylko zamiast grochu łuskanego dodałam czerwoną soczewicę. Gęsta i treściwa zupa z mięsną wkładką w postaci kawałków schabu oraz frankfurterek zadowoli z pewnością nie jednego faceta 😉 Wygląda i smakuje prawie jak grochówka, a gotuje się ją dużo szybciej, gdyż soczewica czerwona potrzebuje mniej czasu, aby była rozgotowana niż groch łuskany. Poza(...)mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, fosforu. Spożywanie jej zapobiega nadciśnieniu oraz zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Taka zupka to idealne danie jednogarnkowe na nadchodzącą jesień 🍂🍂🍂 Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej ok. 300 g frankfurterek ok. 300 g schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 ziemniaków 1 duża marchewka
Kuchnia MagdaLenySoczewicówka...zupa z soczewicy przygotowana na wzór grochówki, tylko zamiast grochu łuskanego dodałam czerwoną soczewicę. Gęsta i treściwa zupa z mięsną wkładką w postaci kawałków schabu oraz frankfurterek zadowoli z pewnością nie jednego faceta 😉 Wygląda i smakuje prawie jak grochówka, a gotuje się ją dużo szybciej, gdyż soczewica czerwona potrzebuje mniej czasu, aby była rozgotowana niż groch łuskany. Poza(...)mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, fosforu. Spożywanie jej zapobiega nadciśnieniu oraz zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Taka zupka to idealne danie jednogarnkowe na nadchodzącą jesień 🍂🍂🍂 Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej ok. 300 g frankfurterek ok. 300 g schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 ziemniaków 1 duża marchewka
Kuchnia MagdaLenyobiadów, gdzie mamy podział na zupy, mięsne i wege. Przepisy są proste, ze składników ogólnie dostępnych, każdy opatrzony apetycznym zdjęciem. Wszystkich jest 60 :-) "Jedz, śmiej się i walcz" to bardzo przyjemna i apetyczna książka. Pełna uśmiechniętych zdjęć naszych autorów, pysznych przepisów i tak jak pisałam wyżej do poczytania mamy ciekawe felietony Joasi. Dania prezentowane w książce są ciekawe
kruche babeczkivotes ) Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym Pyzy to zawsze smakowite danie, szczególnie te z mięsem . Moja rodzina wyznaje zasadę wszystkiego po trochu , więc nie poddajemy się modom na unikanie lub wykluczenie z diety jakichkolwiek składników. Owszem pilnujemy ich jakości, ale uważamy że wszystko z umiarem jest zdrowe Pyzy są super, zresztą jak większość kluchów, pierogów(...)mąki ziemniaczanej 2 jajka sól farsz: gotowane mięso drobiowe kury z rosołu ( 3 szklanki ) warzywa z rosołu ( marchew,pietruszka,cebula,seler) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 kostki bulionowe, mięsne ( można pominąć, jeśli ktoś jest antagonistą tego produktu ) 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % mały kawałek wędzonki ( boczek, słoninka, domowa szynka ) smalec
Ogrodnik w podróżygrzybów nie wylewamy – jeśli nie macie akurat pomysłu jak go zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy(...)szklanki wody liść laurowy kostka bulionowa warzywna /bez oleju palmowego- dla wegan/ lub mięsna 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)+0,5 litra wody sól pieprz po 1/2 łyżeczki cząbru i majeranku łyżeczka przyprawy do dań z fasoli, Apettita kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie
Karo in the Kitchenczasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek lub każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) ziemniaki – 4 duże sztuki schab – 2 kawałki olej do smażenia sos barbeque – 1 łyżka przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka bulion mięsny – 220 ml świeżo mielony pieprz – dużo
kuchniabellissima.wordpress.com