dania mięsne - 13801 przepisów (strona:592/921)

Kotlety jajeczne z warzywami. 104

Kotlety jajeczne z warzywami. Kotlety z jajek z dodatkiem warzyw i ziół , to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów, które pokochasz Ty i Twoja rodzina! Czy wiesz

Zdrowy Styl Joanny
Pita 96

piekarnika delikatnie skropić ciasto oliwą. Chlebki pita smakują z mięsem, warzywami, sałatami, sosami. Możesz nafaszerować ich mięsnym farszem, np. z kurczaka lub mięsem mielonym, dodać świeże sałaty, posiekane warzywa, polać sosem jogurtowym, pomidorowym, czosnkowym lub sosem tysiąca wysp . Powstanie super pyszne i kompletne danie obiadowe. Smacznego. Inspiracja przepisu: mniammniam.com

Zasmakuj Kuchni
Mięsna kostka rosołowa z warzyw z rosołu 109

Nie wiecie, co zrobić z jarzynką i skrzydełkami kurczaka, które Wam zostały z gotowania rosołu ? Mięsna kostka rosołowa z warzyw z rosołu się smoczo poleca! {"@context

Bardzo Gruby Smok
Jeśli nie biała, to jaka? Alternatywy dla soli kuchennej 74

dodać energii, zapewnić spokojny sen, poprawić funkcje mózgu, alkalizować organizm, zwiększyć odporność i zapobiegać skurczom mięśni.  Dosyć specyficzna jest sól czarna, czyli kala namak, która ma charakterystyczny zapach przypominający jajka. Cieszy się sporą popularnością w kuchni wegańskiej, dodaje się ją do wielu dań bezmięsnych.  Ma właściwości detoksykacyjne i przeciwbakteryjne. Mogą ją śmiało stosować nawet osoby zmagające się

Moja smaczna kuchnia
Sos ziemniaczany 157

Na przepis na sos ziemniaczany natrafiliśmy przypadkiem i byliśmy ciekawi, jak będzie pasował do zaplanowanego obiadu – mięsnej babki i kaszy gryczanej. Musimy powiedzieć, że sos

niecodziennikpary
Empanadas z cielęciną i warzywami 98

Empanadas, czyli kruche pierożki pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. Możemy je nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałyśmy się

Tajemnice Smaku
Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem 145

Na moi m blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Tym razem zainspirowała mnie @dieta

nietylkopasta.pl
Kotlety z cukinii 144

Na moi m blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Poniżej wrzucam Ci kilka pysznych

nietylkopasta.pl
Eintopf - pyszne i sycące danie z jednego garnka 175

Bardzo lubię przygotowywać dania jednogarnkowe. Są bardzo smaczne i sycące. Dodatkowym plusem jest minimalna ilość naczyń do zmywania, bo całą potrawę przygotowuje się w jednym garnku. Tym razem chciałam zaproponować mięsny garnek z dużą ilością papryki i fasoli. Pozostałe składniki wpływają głównie na smak potrawy. Mi najbardziej smakuje do niego pieczywo, ale można go również podawać z ziemniakami

Passions hobbies life
Kapuśniak 142

Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach

PysiaGotuje.pl
Kotlety ryżowo-drobiowe 216

Kotlety ryżowo-drobiowe to jeszcze jedna propozycja na oszczędny zdrowy obiad. Dzięki dodaniu do masy mięsnej ryżu otrzymujemy większą porcje kotletów niż zwykle :) Co jest niewątpliwym

Krokusowy Dom
PULPECIKI Z SOSEM KURKOWYM I MAKARONEM 205

poświęcić, aby zjeść coś naprawdę pysznego 😉 Najwięcej czasu zajmuje tu oczyszczenie kurek oraz formowanie kulek mięsnych, później to już z górki 😉 Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie śmietany, oddzielnie na patelni i dopiero łączymy na talerzu. Danie wyjątkowe, a niepowtarzalnego smaku nadają mu aromatyczne kurki. Składniki: Pulpeciki: 500 g mielonego mięsa z indyka

Kuchnia MagdaLeny
Bułki nadziewana cukinią i kurczakiem. 154

każdym domu, zostaje stare   pieczywo, a my kupujemy nowe, Fajnie jak ma się komu dać i zjedzą to np zwierzaki, albo przerobi na bułkę tartą. Jest jednak dużo prostszy sposób, wykorzystania podstarzałego pieczywa, pieczywa i nie tylko jego, ale także jakiś mięsnych resztek. 2 kajzerki 0,5 młodej cukinii kawałek kurczaka pomidor 2 liście sałaty łyżeczka masła sól, pieprz

Dieta moja pasja
WEGAŃSKIE PULPETY Z SOCZEWICY W SOSIE POMIDOROWO - MORELOWYM 166

A to klops! Pyszny, aromatyczny, syty, zdrowy - taki jest roślinny pulpet z soczewicy. Nigdy nie spróbowałam mięsnych pulpetów, bo zawsze wyglądały one dla mnie bardzo nieapetycznie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Roladki drobiowe z kasztanami i "Pocztówki znad krawędzi" 203

Pozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli

Weekendy w domu i ogrodzie
Carcamusa toledana czyli przekąska z Toledo 223

Danie które dziś przedstawiam pochodzi z Toledo - stolicy regionu Kastylia - La Mancha i jest ono jednym z najsłynniejszych przekąsek w tym miejscu. Potrawa jest przepyszna i bardzo mięsna i robi się ją błyskawicznie. Podaje się carcamusę z chlebem - w La Manchy obowiązkowo pszennym - oraz z czerwonym winem - tinto jako pyszną tapa z samego serca Hiszpanii. Zachęcam do zrobienia. Carcamusa

Moje Małe Czarowanie
Grzybowa zupa z pulpecikami 113

Idealna zupa na jesień. Nie dość że świetnie rozgrzewa to jeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam! Składniki : * włoszczyzna * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz

Magiczne Życie Marty
Grillowe kiełbaski z majerankiem 182

majeranek, pieprz młotkowany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy dodajemy w takiej ilości jak lubimy, lepiej dać początkowo mniej, (szczególnie uważamy z solą), potem możemy jeszcze doprawić do smaku. Wyrabiamy dokładnie masę ręką lub hakiem robota . Wlewamy zimną wodę i ponownie wyrabiamy masę mięsną na kiełbasę, aż będzie odchodzić od ręki. Przygotowaną masą mięsną nadziewamy w jelita za pomocą nadziewarki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie naleśniki z dyniowo-waniliową konfiturą 213

Co dziś było u Was na obiad? U mnie po spaghetti bolognese, ruskich pierogach i sosach mięsnych nadszedł czas na coś szybkiego i słodkiego. Dziś domownicy

Słodkie okruszki
filet z pstrąga w galarecie 178

                      pstrąg w galarecie Delikatny filet z pstrąga, otulony aromatyczną galaretą, to dietetyczna alternatywa dla wszelkiego

Miód i pieprz
Quiche ze szparagami i kabanosem 161

Quiche to w naszej rodzinie bardzo popularne danie. Spód można przygotować i podpiec wcześniej, oszczędzając czas a także podać go z dowolnymi składnikami, które mnajbardziej lubimy.  W wersji z wyrazistymi szparagami, słodkawym groszkiem i mięsnymi kabanosami stanowi pyszną propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej

Pyry na Gaz
Smalec z jabłkiem i cebulką 168

jest to z pewnością danie dietetyczne ale skibki z smalcem i ogórem trudno sobie odmówić. Szczególnie gdy wszystko przygotujemy sami w domu. Palce lizać! Składniki 60 dag słoniny wędzonej 20dag słoniny mięsnej/boczku 2 średnie białe cebule średnie kwaskowe jabłko majeranek sól Sposób przygotowania Słoninę drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do średniego

Pyry na Gaz
Mafaldine z wołowym ragu czyli Niedzielne Mielenie odc.10 183

Przyznam się Wam do oszustwa. Dzisiejsza propozycja wcale nie została przez nas zjedzona dzisiaj... to danie powstało w czwartek. Zważywszy na szpital w domu (TAK

Dzieje kuchennej Wiewióry
wegetariańskie burgery z grochu 196

Wegetariańskie kotleciki to jedna z tych rzeczy, które mogłaby jeść na okrągło... Milion razy lepsze od mięsnych..Świetnie smakują z dipem czosnkowym i świeża sałatka z

NaKońcuJęzyka
Szakszuka 172

Szakszuka (shakshuka) to proste, pyszne, zdrowe i pożywne danie wywodzące się z kuchni z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną(...)podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem), mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką. Dodatek przecieru pomidorowego nadaje daniu głębi i sprawia, że danie smakuje tak, jakby dusiło się wiele godzin. Szakszukę polecam nie tylko na śniadanie. My uwielbiamy ją na obiad lub kolację.   The post

Moja Delicja
Spaghetti Bolognese 242

Spaghetti Bolognese – to danie, które dość często gości na naszym stole. Przynajmniej raz w miesiącu! A o dziwo, przepis jak dotąd nie pojawił się jeszcze na blogu :) Tak więc nadrabiam zaległości i przedstawiam Wam poniżej przepis na Spaghetti Bolognese . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bolognese to sos mięsny podawany na ciepło. Przyrządza się go z wielu rodzajów mięsa, tradycyjnie krojonych(...)duszony na czerwonym winie, aczkolwiek wedle uznania możecie pominąć wino tak jak ja, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by zwykłą wodę podmienić na wino (lub np. bulion mięsny bądź warzywny). Najważniejszym jednak sekretem udanego sosu jest jego długie gotowanie. Włosi czasami duszą sos nawet 4 godziny! Ja z reguły jednak ograniczam się do 1 godziny, chociaż jak bardzo

Kulinarne Przeboje
Moja dieta. Co jem w dobie pandemii? 200

które szukają inspiracji na dania w stylu zero waste, polecam mój ebook Możecie go kupić TUTAJ . Dieta fleksitariańska W marcu rozpoczęłam mini wyzwanie pod tytułem dieta fleksitariańska (więcej o nim możesz przeczytać w wpisie Dieta fleksitariańska ). Miało ono na celu ograniczenie spożycia mięsa i urozmaicenie mojego menu. Wcześniej miałam kilka wypróbowanych przepisów (głównie mięsnych), które przygotowywałam non stop(...)moje problemy jelitowe, z mojej diety musiałam wykluczyć cały nabiał, dlatego dużo eksperymentuje z tofu i roślinami strączkowymi. Są to świetne produkty, ponieważ można z nich przygotować bardzo różnorodne dania, praktycznie na każdy posiłek. I można zrobić zapas, nie trzeba ich kupować regularnie, tak jak mięsa i wędlin Zdrowe słodycze Ze słodyczy musiałam zrezygnować. Te sklepowe niestety zawierają

365 dni dookoła kuchni
Kotlety po myśliwsku + film 151

kotlety po myśliwsku w sosie z pieczarkami i boczkiem. Danie pyszne a zarazem bardzo proste w wykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki oleju do smażenia sól(...)rozgrzanej patelni krótko dusimy boczek ,cebulę i pieczarki. Bulion mieszamy ze śmietaną i wlewamy do cebuli, pieczarek i boczku,  kotlety wkładamy do sosu i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ziemniakami lub kaszą i zestawem surówek

Smakowite Dania
Tapenada (pasta z oliwek) wg Aleex 146

zjeść kolację. Nasz wybór padł na włoską restaurację Da Pietro. Od razu spodobały nam się klimatyczne wnętrza, szczególnie te w podziemiach starej kamienicy. Siadłyśmy przy niewielkim stoliku i chłonęłyśmy włoski klimat. Wszystko było jak trzeba – płonący ogień, rozgrzewający nas po spacerze w chłodną noc, przepyszny, gorący bulion z tortellini z farszem mięsnym i Grana Padano, niezwykle aromatyczna i wyrazista(...)znakomitą pastę z czarnych oliwek pochłonęłyśmy błyskawicznie. Byłyśmy głodne i zmarznięte, więc połączenie oliwek z gorącymi bułeczkami sprawdziło się znakomicie. Po zaspokojeniu pierwszego głodu, mogłyśmy spokojnie czekać na wybrane dania, a później zachwycać się ich smakiem. Smakowały naprawdę świetnie, ale to tapenada zapadła mi w pamięć. Przywołała wspomnienia słonecznej Grecji i cudownej kuchni śródziemnomorskiej. I to właśnie tapenadę

W mojej kuchni
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 197

czas temu otrzymałam od firmy Konspol bardzo przyjemną przesyłkę, zawierającą ich wyroby najlepszej jakości. W związku z tym, że firma ta jest liderem na rynku polskim w branży przetwórstwa mięsnego, otrzymałam między innymi kiełbaski śląskie i szynkę z indyka. Po zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego(...)ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych

karmelowy
Zupa krem z dyni z domowymi grzankami 239

symbolem. Mowa o dyni. Można z niej przygotować wiele fajnych dań, jak np placuszki, przetwory czy najbardziej popularną zupę. I dziś właśnie chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni. SKŁADNIKI ZUPA  -około 1-1,5  litra wywaru mięsnego (może być z udek z kurczaka) -1200 g dyni (może być hokkaido-mała(...)pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Podczas pieczenia mieszamy grzanki by się upiekły z każdej strony. Zupę podajemy z grzankami :-)  I gotowe-pyszne danie na jesienny obiad :-) Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Żeberka w kapuście 87

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk

Kulinarna Patilogia
Kotlet schabowy w chrupiącym cieście 135

Kotlet schabowy w chrupiącym cieście Pyszny kotlet schabowy nieco inaczej , nie jak zwykle w niedzielnym wydaniu w panierce z bułki tartej . Tym razem jest to soczyste

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 119

Szybkie i proste danie, które można podawać w rozmaity sposób. Moje placki były przygotowane z sosem czosnkowym ( przepis we wcześniejszym wpisie http://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-czosnkowy/) Świetnie smakują również z sosem kurkowym lub mięsnym. Ziemniaki starte na tarce jarzynowej co powoduje ,że są chrupiące, bardziej niż z ciasta zmiksowanego na gładko. Kruchości dodaje również mąka krupczatka i 2 … Czytaj dalej

gotuj ze mną
Wielkanocne warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 152

nieco bardziej nowoczesny sposób: duszona z cebulą, białym serem i zapieczona z cieście francuskim. Daniem głównym była rolada wołowa duszona w sosie, podana z pieczonymi warzywami oraz necówka, którą przygotowywałam razem z Angeliką i Marleną . Necówka, czyli  polędwiczka wieprzowa owinięta aromatycznym farszem mięsnym, zapieczona w surowym wędzonym boczku, smakowała wybornie i z pewnością zagości również na naszym stole

Obiad gotowy
'Eat Well for Less' Jo Scarratt-Jones, przedmowa: Gregg Wallace i Chris Bavin 188

śmieszna cenę - dodatkowy plus. :)  I prawdę mówiac nie żałuję. Znalazłam cała kolekcję szybkich, prostych dań z ogólnie dostępnych składników, bardzo często obliczonymi tak, by pozostała dodatkowa porcja, idealna do zamrożenia na następna okazję. Na pewno skorzystam z pomysłów na zapiekanki, wegetariańskie i mięsne bolognese, owsiane cookies, czy chińskie kluski z kurczakiem. A dodatkowo kilka (naście) dobrych

Lejdi of the house
Bigos pieczony w piekarniku. Bigos odchudzony. 283

lubią zapachu gotowanej kiszonej kapusty.   Bigos wg tego przepisu nie należy do kalorycznych dań. Użyłam chudej, mocno wędzonej kiełbasy i to jedyny składnik, który zawiera tłuszcz. Taki bigos lubię najbardziej - kwaśny, nietłusty, aromatyczny i z małą ilością mięsa. Jeśli lubisz bardziej mięsny bigos, to dołóż go tyle ile chcesz. Na moim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny

Codziennik Kuchenny
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KALAFIOREM I BATATAMI 193

kalafiorem. Podana z kremowym kozim twarożkiem i szczodrze posypana natką pietruszki. Szybkie i łatwe danie z jednej patelni. Świetne do podgrzewania. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne do zabrania ze sobą do pracy.   Można je przygotować także w wersji mięsnej, z dodatkiem posiekanego lub zmielonego kurczaka czy indyka.  SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka ugotowanej

cool and minty
Gulasz rybny z gremolatą 180

przeciwieństwie do ciężkich gulaszy mięsnych, których w sezonie wiosenno-letnim raczej unikamy, gulasz rybny jest idealny na tę porę roku. Lekki, ale pożywny, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że robią się właściwie same i za to lubię je najbardziej;) Gulasz podajemy posypany aromatyczną gremolatą, wywodzącym się z włoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 209

możemy modyfikować nadając smak jaki lubimy. W krótkim czasie przygotujemy smaczne, kolorowe i bardzo aromatyczne danie. Zapraszam również inne potrawy orientalne: - Kurczak Gong Bao 宮保雞 - Ryż jaśminowy po tajsku - Udka z kurczaka po tajsku - Chińszczyzna - Wołowina stir fry w sosie teriyaki - Japońskie kuleczki mięsne - Spring rolls z nasionami chia - Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka - Paski drobiowe

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z kaszą gryczaną 191

dodałam do uprażonej kaszy, dokładnie wymieszałam z dodatkiem soli i pieprzu. Na każdy liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym

Darcia w kuchni
ZUPA ZIEMNIACZANA Z MIĘSNYMI ROLADKAMI 345

wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem zastąpią makaron czy grzanki, a przy tym są niezwykle aromatyczne i smaczne. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy

Przepisy Aleksandry
Zupa z bobem, fasolką szparagową i ziemniakami 174

Sezon na bób w pełni więc mamy dla Was kolejną propozycję na danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków Składniki: - 500 g bobu - 290 g ziemniaków - 280 g fasolki szparagowej - 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 cebula - 1 łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy

Kuchenne Wariacje
Golonka pieczona w piwie 148

golonkę naprawdę lubię. Taką pieczoną. Na piwie. I z piwem :) Kawał konkretnego, solidnego mięsa. Prawdziwa mięsna uczta. Wyszła genialnie. Cudownie upieczona z fantastycznie przyrumienioną skórką. I powiem wam szczerze, że nie zmogłem jej na jeden raz, jadłem przez dwa dni. I to ledwo dałem radę. No i oczywiście, dla formalności, muszę dodać, że to Madzia golonkę zrobiła. Mimo, że sama

Marder&Marder Manufacture
Żeberka w kapuście 159

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk

Kulinarna Patilogia
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 154

powstały jako dodatek do pomarańczowo-tymiankowego kurczaka. Pierwotna wersja kurczaka była w gazetce "Palce lizać". Danie to jest dość proste, bardzo aromatyczne i efektowne. Mięso i ziemniaki nabierają ładnego złotego koloru, w smaku są lekko słodkawe- polecam dla tych, którzy lubią owocowo-mięsne kombinacje. Jednocześnie to bardzo dobre, lekkie nomz na gorące dni. W roli głównej wystąpił tymianek, rosnący

les mirabelles
Dietetyczna rolada drobiowa z papryką 330

zwiększać wartości kalorycznej. Mam kilka woreczków zamrożonej, kolorowej papryki, którą wykorzystuję do różnych dań, papryka jako farsz sprawdza się doskonale. Przygotowałam więc roladę drobiową w wersji light z kolorową papryką w środku. Przygotowałam, więc drobiową roladę faszerowaną kolorową papryką. Wystarczyło masę mięsną rozłożyć w formie prostokąta na folii aluminiowej, wzdłuż brzegu ułożyć paski pokrojonej, zamrożonej jeszcze papryki i zwinąć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brokuły i kalafior zapiekane z serami 199

kolejna bezmięsna propozycja. Po bardzo mięsnych początkach tygodnia zazwyczaj koła czwartku już się buntuję. Wczoraj postanowiłam wykorzystać cudnego kalafiora, jakiego nabył Małżon i połączyć go z brokułem. Pomysł podpatrzyłam w "Kuchni wegetariańskiej świata". Danie było bardzo pachnące, smaczne i niestety wzdymające ale nas to nie zraziło i dziś dojadamy resztki :)Brokuły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Letnia sałatka z kurczakiem 303

Bardzo lubię letnie obiadowe sałatki. Dosłownie w kilkanaście minut możemy przygotować lekkie danie, które zastąpi nam typowy obiad. Dzisiaj kolejna sałatkowa odsłona, tym razem w wersji mięsnej. Letnia sałatka z kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 sałata lodowa 6 kromek chleba tostowego 10 żółtych pomidorków koktajlowych 10 dag twardego żółtego sera typu parmezan 2 ząbki czosnku

Kulinarne przygody Gatity