dania mięsne - 13801 przepisów (strona:531/921)

Wieprzowina w orientalnym stylu 177

składniki* 1 czerwona papryka* 30 ag łopatki wieprzowej* 1 łyżka mąki pszennej* oliwa z oliwek* 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń* 1

Mix smaku
Gulasz po węgiersku 179

składniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie

Mix smaku
Wieprzowina smażona ze świeżym ogórkiem 134

To proste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Szwedzką ucztę czyli Młode ziemniaczki w koperku i Polędwiczka w zielonym pieprzu 162

Upał sprzyja daniom prostym co nie znaczy, że nie smakowitym. Korzystając z sezonu na młode ziemniaczki oraz książki "Smaki z Fjallbacki" przygotowałam nam w niedzielę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 196

główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych na wersję wege, jak spaghetti z klopsikami tofu, czy szpinakowo-orzechowa lasagne.Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem oraz krótkim wstępem. Bardzo podoba mi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Przyprawa do ciasta dyniowego 130

Quatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim.  Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana

Kulinarne przygody Gatity
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 204

wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada

Chilli Czosnek i Oliwa
1501.Kotlety mielone z dynią 188

Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety

Moje domowe kucharzenie
Zrazy mielone z pieczarkami 242

Pieczarkowy tydzień trwa ...więc są zrazy..z mielonego mięsa...z dodatkiem oczywiście pieczarek..pycha.. 50 dkg  mielonego mięsa 1 jajko cebula pieprz, sól 30

Moje domowe kucharzenie
Chinkali gruzińskie z mięsem. 95

Dzisiaj zapraszam Was ponownie do Gruzji! Najbardziej rozpoznawalnym daniem gruzińskim jest chinkali.  Co to takiego? Chinkali to gruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i bulionem. Sakiewki są dość duże, wypełnione po brzegi przepysznym mięsnym farszem np. z wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny. Mięso może być w różnych konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej(...)smaku prawdziwych gruzińskich chinkali można się zakochać i jest to miłość po grób ;-) Ciężko odmówić sobie kolejnego i kolejnego, ale jest to danie dość sycące. Zapraszam na przepis na gruzińskie mięsne chinkali. Na moim Instagramie na IGTV znajdziesz również filmik TUTORIAL  JAK WYKONAĆ CHINKALI krok po kroku. PRZEPIS NA CHINKALI CIASTO NA CHINKALI - 500 g mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
Kotlety z quinoa, kotlety z komosy ryżowej 160

uzupełnić także o dodatek mięsny, podając je z mięsnym sosem, grillowanym kurczakiem czy boczkiem, lub z pysznym sosem kurkowym. W każdej z tych wersji będzie niesamowicie pysznie i pożywnie. Kotleciki idealnie będą komponowały się także z sałatą i pomidorkami oraz sosem czosnkowym np w wersji tzatzyki. Dorzuć jeszcze kilka czarnych oliwek a zrobisz idealne wprost danie. Polecam Wam także

nietylkopasta.pl
Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!! 170

gładki tzw. "pasta liscia", który jest podawany do dań z delikatnymi sosami na bazie śmietany, ricotty; makaron rowkowy tzw. "paste rigate", który idealnie komponuje się z sosami cięższymi, mięsnymi, rybnymi, warzywnymi. Sos wnikając w rowki makaronu tworzy jednolitą całość i niepowtarzalny smak dania.   JAK UGOTOWAĆ IDEALNY MAKARON? Makaron gotujemy(...)typu fusilli idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi, rybnymi lub mięsnymi. Makaron "płaski" typu farfalle, pappardelle podajemy z sosami na bazie śmietany, serów np. ricotty, gorgonzoli lub z sosami warzywnymi. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak ugotować przepyszne danie z makaronem.  A jutro zapraszam Was na wpis dot. przygotowania idealnego domowego makaronu

La grande e la piccola cuoca
Kotlety Z Kaszy Gryczanej Niepalonej Z Serem Żółtym, Pestkami Dyni I Słonecznikiem 177

Kasza gryczana jest bardzo pożywna i przede wszystkim zdrowa dlatego czasem polecam Wam taką alternatywę dla mięsnych kotletów. Wersja z twarogiem nam nie za bardzo posmakowała

Gotowanie...to proste !
Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew 233

Zazwyczaj publikuję gulasze bardzo mięsne, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem

karmelowy
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 282

warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach. Zmielone mięso dało się gotować i smażyć prędzej, wydajniej, posiłek był gotowy szybko – nie trzeba było czekać z robieniem zapiekanki na resztki z odświętnej pieczeni.   Ten przepis najbliższy jest(...)silcie się na nie wiadomo jak eleganckie podanie – to jest wiejska zapiekanka, ona nie będzie się pięknie kroić, formować i wygodnie nakładać. To uczciwe, proste jedzenie, a nie wykwintne danie restauracyjne. Nie zagęszczamy sosu bardziej i nie sypiemy więcej skrobi – to nie budyń, mięso dzięki krótkiemu smażeniu i płynnemu sosowi nie wyschnie przy zapiekaniu. Nie dodajemy też więcej mleka

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania