składniki* 1 czerwona papryka* 30 ag łopatki wieprzowej* 1 łyżka mąki pszennej* oliwa z oliwek* 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń* 1
Mix smakuskładniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie
Mix smakuTo proste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś
Dzieje kuchennej WiewióryUpał sprzyja daniom prostym co nie znaczy, że nie smakowitym. Korzystając z sezonu na młode ziemniaczki oraz książki "Smaki z Fjallbacki" przygotowałam nam w niedzielę
Dzieje kuchennej Wiewiórygłówne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych na wersję wege, jak spaghetti z klopsikami tofu, czy szpinakowo-orzechowa lasagne.Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem oraz krótkim wstępem. Bardzo podoba mi się
Chilli Czosnek i OliwaQuatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim. Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana
Kulinarne przygody Gatitywodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada
Chilli Czosnek i OliwaJakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety
Moje domowe kucharzeniePieczarkowy tydzień trwa ...więc są zrazy..z mielonego mięsa...z dodatkiem oczywiście pieczarek..pycha.. 50 dkg mielonego mięsa 1 jajko cebula pieprz, sól 30
Moje domowe kucharzenieDzisiaj zapraszam Was ponownie do Gruzji! Najbardziej rozpoznawalnym daniem gruzińskim jest chinkali. Co to takiego? Chinkali to gruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i bulionem. Sakiewki są dość duże, wypełnione po brzegi przepysznym mięsnym farszem np. z wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny. Mięso może być w różnych konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej(...)smaku prawdziwych gruzińskich chinkali można się zakochać i jest to miłość po grób ;-) Ciężko odmówić sobie kolejnego i kolejnego, ale jest to danie dość sycące. Zapraszam na przepis na gruzińskie mięsne chinkali. Na moim Instagramie na IGTV znajdziesz również filmik TUTORIAL JAK WYKONAĆ CHINKALI krok po kroku. PRZEPIS NA CHINKALI CIASTO NA CHINKALI - 500 g mąki pszennej
SMYKWKUCHNIuzupełnić także o dodatek mięsny, podając je z mięsnym sosem, grillowanym kurczakiem czy boczkiem, lub z pysznym sosem kurkowym. W każdej z tych wersji będzie niesamowicie pysznie i pożywnie. Kotleciki idealnie będą komponowały się także z sałatą i pomidorkami oraz sosem czosnkowym np w wersji tzatzyki. Dorzuć jeszcze kilka czarnych oliwek a zrobisz idealne wprost danie. Polecam Wam także
nietylkopasta.plgładki tzw. "pasta liscia", który jest podawany do dań z delikatnymi sosami na bazie śmietany, ricotty; makaron rowkowy tzw. "paste rigate", który idealnie komponuje się z sosami cięższymi, mięsnymi, rybnymi, warzywnymi. Sos wnikając w rowki makaronu tworzy jednolitą całość i niepowtarzalny smak dania. JAK UGOTOWAĆ IDEALNY MAKARON? Makaron gotujemy(...)typu fusilli idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi, rybnymi lub mięsnymi. Makaron "płaski" typu farfalle, pappardelle podajemy z sosami na bazie śmietany, serów np. ricotty, gorgonzoli lub z sosami warzywnymi. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak ugotować przepyszne danie z makaronem. A jutro zapraszam Was na wpis dot. przygotowania idealnego domowego makaronu
La grande e la piccola cuocaKasza gryczana jest bardzo pożywna i przede wszystkim zdrowa dlatego czasem polecam Wam taką alternatywę dla mięsnych kotletów. Wersja z twarogiem nam nie za bardzo posmakowała
Gotowanie...to proste !Zazwyczaj publikuję gulasze bardzo mięsne, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem
karmelowywarstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach. Zmielone mięso dało się gotować i smażyć prędzej, wydajniej, posiłek był gotowy szybko – nie trzeba było czekać z robieniem zapiekanki na resztki z odświętnej pieczeni. Ten przepis najbliższy jest(...)silcie się na nie wiadomo jak eleganckie podanie – to jest wiejska zapiekanka, ona nie będzie się pięknie kroić, formować i wygodnie nakładać. To uczciwe, proste jedzenie, a nie wykwintne danie restauracyjne. Nie zagęszczamy sosu bardziej i nie sypiemy więcej skrobi – to nie budyń, mięso dzięki krótkiemu smażeniu i płynnemu sosowi nie wyschnie przy zapiekaniu. Nie dodajemy też więcej mleka
Karo in the Kitchen