Przepis na mieloną karkówkę wieprzową oplecioną ciastem francuskim. W mięsie zatopiony jest ser żółty, a całość posypana jest ziarnami sezamu. Mięso w cieście dobrze smakuje na
Przepisy Kulinarnekonsument nie zawsze wie czego szukać, co kupić. Dzisiaj postaram się przekonać Was, że takie właśnie dobre wędliny produkuje się w Pilźnie, na Podkarpaciu, w zakładach mięsnych Taurus . Ale do zakładów nie da się przecież wejść tak po prostu, z ulicy, więc kiedy Joasi udało się zorganizować małą wycieczkę blogerską to chętnie się na nią wybrałam. Wierzcie
Smaczna PyzaPyszne, sycące i mocno aromatyczne gołąbki polane sosem pomidorowym. Zrobione według przepisu mojej mamy smakują mi najlepiej. SKŁADNIKI główka białej kapusty 1 kg karkówki 3 torebki
Przepisy KulinarneKurczak panierowany po amerykańsku czyli prawdziwy, chrupiący przysmak z południa USA. Southamerican buttermilk chicken to rasowa klasyka kuchni amerykańskiej. Soczysty, delikatny, kruchy, chrupiący. Kurczak panierowany po
Pociąg Do KuchniMałe kulki mięsne, dosłownie w ustach się rozpływają! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki (kotleciki) 300 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko 2 łyżki bulguru/ryżu
Tureckie PrzepisyObłędne! To pierwsze, co przychodzi mi na myśl. Skrzydełka po tajsku pieczone w marynacie na bazie pasty miso, świeżego imbiru i soku z grejpfruta (można zamienić
Pociąg Do KuchniPotrawka z kurczaka w białym sosie, z ryżem, z gotowaną marchewką z groszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka
Pociąg Do Kuchniskładniki: ok. 2000 g karkówki 100 g cebuli 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 6 ziarenek gorczycy 10 ziarenek
Domowy Smak JedzeniaPotrawa bardzo szybka i prosta - wystarczy wszystko pokroić i udusić. Smakuje wyśmienicie za sprawą swojej pikanterii. Porcja przygotowana prze zemnie jest przeznaczona na 4 osoby. Składniki
PychotkaaaLubicie czasem zgrzeszyć fast-foodem? A potem średnio się czujecie? Mamy alternatywę! ;) Pyszne, prawdziwe domowe burgery. Z mięsa wiadomego pochodzenia, niesmażonego na starym tłuszczu, ze starannie
Pociąg Do KuchniPierś z kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach z dodatkiem sosu sojowego i rybnego z sezamem to klasyka kuchni azjatyckiej. Aromatyczna, soczysta, rozpływa się w ustach
Pociąg Do KuchniMięsny wtorek Istnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone
Codzienne GotowaniePrawdziwa zupa gulaszowa węgierska. Przepis przywieziony z ósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością
Pociąg Do KuchniKurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie
Pociąg Do KuchniWołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu
Pociąg Do Kuchni