dania mięsne - 13801 przepisów (strona:521/921)

Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 222

mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie pisałam na blogu, że w sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw z mojej działki, jak jej nie kochać  ? :) Składniki: 2  udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych

Gosia gotuje
kubba 195

Przepis  na to danie dostalam od Imienniczki .                 

w mojej kuchni
kubba 270

Pomysl na to danie dostalam od Imienniczki ...Dziękuje Jadziu R.To prosty, choć dość czasochłonny przepis Ale warto trochę się pomęczyć - po pierwsze kubbę można zjeść

w mojej kuchni
Chili con carne - inaczej 266

    Tak w ogóle, to nie wiedziałam, czy nazywać tę potrawę chili con carne czy inaczej. No ale inaczej, to jak - mięso mielone z

kolorowotorcikowo
Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 228

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Jakiś czas temu na blogu ChilliBite znalazłam smakowitą propozycję przygotowania w jednym naczyniu karkówki. No prawie w jednym ale to

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wieprzowina w orientalnym stylu 236

składniki* 1 czerwona papryka* 30 ag łopatki wieprzowej* 1 łyżka mąki pszennej* oliwa z oliwek* 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń* 1

Mix smaku
Gulasz po węgiersku 241

składniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie

Mix smaku
Wieprzowina smażona ze świeżym ogórkiem 188

To proste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Szwedzką ucztę czyli Młode ziemniaczki w koperku i Polędwiczka w zielonym pieprzu 228

Upał sprzyja daniom prostym co nie znaczy, że nie smakowitym. Korzystając z sezonu na młode ziemniaczki oraz książki "Smaki z Fjallbacki" przygotowałam nam w niedzielę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 268

główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych na wersję wege, jak spaghetti z klopsikami tofu, czy szpinakowo-orzechowa lasagne.Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem oraz krótkim wstępem. Bardzo podoba mi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Przyprawa do ciasta dyniowego 189

Quatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim.  Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana

Kulinarne przygody Gatity
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 246

wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości, a cynamon dodaje się do wielu dań, w tym mięsnych. Cynamonową korę, u nas drogą, można tu tanio kupić w wielu sklepach z pamiątkami. Syrop migdałowy (skład: mielone migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada

Chilli Czosnek i Oliwa
1501.Kotlety mielone z dynią 244

Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety

Moje domowe kucharzenie
Zrazy mielone z pieczarkami 292

Pieczarkowy tydzień trwa ...więc są zrazy..z mielonego mięsa...z dodatkiem oczywiście pieczarek..pycha.. 50 dkg  mielonego mięsa 1 jajko cebula pieprz, sól 30

Moje domowe kucharzenie
Chinkali gruzińskie z mięsem. 153

Dzisiaj zapraszam Was ponownie do Gruzji! Najbardziej rozpoznawalnym daniem gruzińskim jest chinkali.  Co to takiego? Chinkali to gruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i bulionem. Sakiewki są dość duże, wypełnione po brzegi przepysznym mięsnym farszem np. z wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny. Mięso może być w różnych konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej(...)smaku prawdziwych gruzińskich chinkali można się zakochać i jest to miłość po grób ;-) Ciężko odmówić sobie kolejnego i kolejnego, ale jest to danie dość sycące. Zapraszam na przepis na gruzińskie mięsne chinkali. Na moim Instagramie na IGTV znajdziesz również filmik TUTORIAL  JAK WYKONAĆ CHINKALI krok po kroku. PRZEPIS NA CHINKALI CIASTO NA CHINKALI - 500 g mąki pszennej

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania