Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach 205Pierś z kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach z dodatkiem sosu sojowego i rybnego z sezamem to klasyka kuchni azjatyckiej. Aromatyczna, soczysta, rozpływa się w ustach
Pociąg Do Kuchni
Kurczak generała Tso 230Mięsny wtorek Istnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone
Codzienne Gotowanie
Zupa gulaszowa węgierska 376Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska. Przepis przywieziony z ósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością
Pociąg Do Kuchni
Kurczak po andaluzyjsku 270Kurczak po andaluzyjsku albo po prostu kurczak po hiszpańsku, to kurczak z bakłażanem, pomidorami, marchewką i innymi dodatkami, krótko duszony w aromatycznym bulionie. Szybki, prosty, pięknie
Pociąg Do Kuchni
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 227Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu
Pociąg Do Kuchni
Kurczak w sosie kurkowym 343Kurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina
Pociąg Do Kuchni
Karkówka pieczona po afrykańsku 184Powiem Wam szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ten przepis określa karkówkę mianem afrykańskiej. Ale przepis ten „sprzedała” mi wiele lat temu mama mojej
Pociąg Do Kuchni
Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie 198Soczysty. Jędrny. Aromatyczny. Dzięki połączeniu nektarynki, chili i przypraw ten grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie zupełnie odmieni Wasze poglądy na mięso z grilla. Gwarantuje, że
Pociąg Do Kuchni
Zrazy wołowe jak u babci 202Zrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni
Pociąg Do Kuchni
Perliczka w pomarańczowej marynacie 201Perliczka to ptak o delikatnym, bardzo chudym mięsie. Dlatego też łatwo je wysuszyć, więc ważna jest odpowiednia marynata i sposób przygotowania perliczki. Przed pieczeniem najlepiej moczyć
Pociąg Do Kuchni
Cukinia faszerowana "Bolognese" pod beszamelem 268teraz do zapiekanej cukinii. Nadziane łódeczki cukinii zalałam dodatkowo ziołowym sosem beszamelowym. Nie duś cukinii za długo, powinna pozostać jędrna i chrupiąca. Polecam to pyszne danie! Składniki: 2 średnie cukinie nadzienie mięsne bolognese z tego przepisu sos beszamelowy tego przepisu parmezan oregano, mięta Wykonanie: cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wybrać lyżką gąbczasty miąższ z pestkami. Delikatnie posolić środek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Polędwiczki" kurczęce z akcentem herbacianym 166Jedno z lepszych dań z kurczaka, jakie udało mi się ostatnio wymyślić. Proste, przyjemne i dość uniwersalne. I... chyba muszę zacząć nadawać daniom jakieś
Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjny schab ze śliwką 256Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego
Kuchenna Kontrrewolucya
Forszmak 181Dziś będzie szybko i z niewielkiej ilości produktów. Ale to nie znaczy, że będzie niesmacznie, wręcz przeciwnie. Szybki i bardzo mięsny pomysł na obiad. Do tego dania możemy wykorzystać każdą kiełbaskę. Świetny pomysł na tzw ,,czyszczenie lodówki”. Danie z wykorzystaniem produktów ze sklepu Piątnicy. 500 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy toruńskiej 3 ogórki kiszone
VioletoweKucharzenie
Kotlety mięsne z sosem cebulowym 212Kotlety mielone polane sosem cebulowym przyrządzonym z esencji sosu Knorr ..Sosik pyszny , gęsty..polecam od czasu do czasu wykorzystać taką gotową esencję do sosu. 50
Moje domowe kucharzenie