Artykuł powstał przy współpracy z firmą Polskie Młyny . Dzisiaj zapraszam na wyjątkowe danie. Danie, które jak spróbowałam po prostu pokochałam. te smażone pierożki ukraińskie rozpływają się w ustach. Możemy je zrobić z praktycznie dowolnym nadzieniem zarówno wegetariańskim jak i mięsnym. Wobec tych smażonych pierożków nie da się przejść obojętnie. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno
Mieszam w Garnkuodpowiednio przyprawimy danie z jej dodatkiem. W tym przypadku najlepiej sprawdza się kminek, cząber i majeranek. U mnie wszyscy bardzo lubią dania z dodatkiem fasoli. Tym razem zrobiłam danie jednogarnkowe, taką fasolówkę z mięsną wkładką. Polecam, zwłaszcza gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni przy garnkach. Ilość porcji: 3 litry Czas przygotowania: 80 minut(...)dusić jeszcze około 10 minut. Fasolówki nie ma potrzeby zagęszczania, gdyż sama fasola i ziemniaki po ugotowaniu wystarczająco zagęszczają zupę. Zupa fasolowa na łopatce wychodzi dość gęsta, takie danie jednogarnkowe z wkładką z mięsa. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domuZgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak(...)koniec doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem. Dodajemy majeranek i ugotowane ziemniaki- mieszamy. W okresie przedświątecznym mało jest czasu na przygotowanie pożywnego obiadu. Kwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana na wywarze z łbów rybich znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Pamiętajmy o jednym. Kwaśnica
mojewypiekiinietylkomięsna - pieprz - pęczek świeżych ziół pietruszka seler lubczyk Sposób przygotowania 1. - Kalarepkę marchewki i cukinie zetrzeć na grubej tarce Dać nie wiele wody liść laurowy i ziele angielskie Gotować aż zmięknie resztę wody odlać pokruszyć kostkę mięsną dodać majeranek paprykę przecier i pokrojone świeże zioła 2. - Cebulę pokroić w pióra por pokroić w paski Na patelni dać(...)troszkę oleju i margarynę podsmażyć cebulę i por dodać pokrojone mięso chwilę podsmażyć Dać wszystko do ugotowanej kalarepki rozsypać na powierzchni 1 łyżkę mąki razem wszystko wymieszać doprawić pieprzem w razie potrzeby dosolić albo dodać pół kostki mięsnej
W królestwie smaków Beatypojechaliśmy do Narewki, do Bojarskiego Gościńca położonego na zakolu rzeki Narewka. Tam zjedliśmy kolację przygotowaną przez szefa kuchni Andrzeja Krajewskiego. Restauracja Bojarski Gościniec specjalizuje się w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto(...)szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina z Jelonki (krzyżówka świniarki z wrzosówką i czarnogłówką), podawana z kurkami z patelni, babeczką ziemniaczaną, plackiem i buraczkami Wszystkie dania przedstawione w nowoczesnej formie, brawo dla szefa. Warto będąc w Białowieży nawet na chwilę, zajrzeć do Stoczka c.d.n
królestwo garówpyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje. W moim domu wersja z omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków(...)czarnuszką Niech trafią do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z włączoną dolną i górną grzałką przez około 15 minut. Świetne do czerwonego barszczyku, czy zupy grzybowej, albo jako samodzielne danie. Jeśli nie macie czasu, cierpliwości i ochoty na zlepianie pierożków możecie ciasto podzielić na pół, i każdą część rozwałkować na placek wielkości mniej więcej 25x35 cm, wyłożyć na środek
PichceniomaniaSezon na cukinię trwa więc musi być leczo. Na blogu jest już przepis na leczo z kiełbaską a teraz zapraszam na inną wersję z mięsnymi kuleczkami.składniki:4 średnie cukinie (dałam dwie zielone i dwie żółte)2 czerwone papryki1 cebula2 łyżki koncentratu pomidorowego1,5 szklanki wodysól,pieprz do smakuoregano450 g mięsa mielonego z łopatki1 jajko2 łyżki kaszy mannyryżCukinie(...)doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką, dusić ok 5 minut aby klopsiki się uparowały. Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać
Monia miesza i gotujebył podawany z makaronem. Tenże sam Francesco w roku 1808 w książce kucharskiej „Apicio Moderno” spisał pierwszy przepis na-Maccaroni alla Napolitana, czyli danie z makaronem i sosem mięsnym, które dziś znamy jako makaron z sosem pomidorowym i mięsem. Linguine pomidorowo bazyliowe Rok 1837. Ippolito Cavalcanti publikuje „Kuchnię teoretyczo-praktyczną”, w której znajduje się przepis
RafalCooknadają się do marynowania mięs (dziczyzny, wieprzowiny, baraniny) oraz ryb (a dokładnie śledzi); podkreślają smak deserów; można dodawać je do kompotów owocowych; można dodawać je do dań z grzybów leśnych i mięsnych farszy. Olejek goździkowy Olejek goździkowy jest jednym z najpopularniejszych olejków eterycznych sprzedawanych w Polsce. Świetnie nadaje się on do kąpieli aromaterapeutycznych, inhalacji i masaży. Z powodzeniem można
Żyję by jeśćlatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejne pyszne wyzwanie, czebureki z mięsem :) Danie kuchni tatarskiej najczęściej z mięsnym nadzieniem. Ale oczywiście można przygotować je również w wersji wegetariańskiej z ziemniakami i serem lub pieczarkami :) Chrupiące i aromatyczne smażone na oleju. Najlepiej smakują podawane
W garach u Gosilatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejne pyszne wyzwanie, czebureki z mięsem :) Danie kuchni tatarskiej najczęściej z mięsnym nadzieniem. Ale oczywiście można przygotować je również w wersji wegetariańskiej z ziemniakami i serem lub pieczarkami :) Chrupiące i aromatyczne smażone na oleju. Najlepiej smakują podawane
W garach u Gosijest z mąki z pszenicy duru. Wyróżnia się od innych makaronów większą ilością wartości odżywczych i korzystnym wpływem na organizm. Doskonale sprawdzi się w różnego rodzaju daniach, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Zachęcam do wypróbowania. Bio Organic Foods Wkładki higieniczne Wkładek Bio Organic Foods nie miałam okazji wcześniej używać. Posiadają one miękką, miłą w dotyku powłoczkę, są cieniuteńkie, praktycznie
Podróż w kulinariaSałatka z kurczakiem i awokado. Uwielbiam takie sałatki i dość często staram się przygotowywać. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na sałatki jarzynowe, fit,z majonezem, mięsne, obiadowe itp. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Chętnie wysłucham Waszych rad, pomysłów i wszelkich podpowiedzi. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki
O kuchni z uczuciem