spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda ć z sosem czosnkowym. Jeśli mamy farszu za dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki: 4 czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała
Smaczne PotrawyWszystkie składniki należy pokroić i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych przypraw, jedynie polewam olejem ze słoika po pomidorach. U mnie w domu do tej sałatki obowiązkowo muszą być bagietki czosnkowe. Prosta do wykonania, prawda? Smacznego
W kuchni u Monikipaprykę, pieczarki, marchewkę kroimy w podobnej wielkości cząstki i układamy na półmisku. Przyprawiamy sałatę i inne warzywa, które chcemy jeść na surowo. Przygotowujemy sosy. Może być np. czosnkowy ( przepis znajdziecie tutaj ). A może Ranch ? Ketchup? Słodko-ostry sos chilli? (Na te dwa nie podzielę się przepisem, bo korzystam z gotowych). Lubię również sos chrzanowy. Robię go mieszając kilka łyżeczek ostrego
Patchworksmak tej ryby :) Łosoś przygotowany w poniższy sposób jest soczysty, miękki i naprawdę świetny w smaku. Obowiązkowo rybę należy skropić sokiem z limonki lub cytryny. Łososia podałam z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg świeżego łososia 2 łyżki śmietany 18% sok z 1/2 limonki (ewent. cytryny) sól, pieprz koperek
UgotowaćJakiś czas temu dostałam do wypróbowania od firmy Folwark trzy sosy . Sos czosnkowy - Lekki majonezowy sos o charakterystycznym smaku wynikającym z dodatku doskonałego czosnku, idealny do tortilli czy spaghetti Sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy
Różowa kuchniapatelnię z odrobiną oliwy i chwilę poddusić. Wymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku. Moje bakłażany podawane były z sosem czosnkowym (przepis na sos znajdziecie tu ) i wieprzowiną gotowaną na parze z czosnkiem niedźwiedzim
Karczma HonoriettyBurgery i marchewki idealnie dopełni dip z tahiną. Jeśli jednak akurat nie mamy jej w domu lub za nią nie przepadamy, możemy wybrać inny sos. Polecam wypróbować z sosem czosnkowym, koperkowym lub pomidorowym. Dip z tahiną Czego potrzebujemy? - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - jedna łyżeczka tahiny - kilka kropel sosu z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Podajemy
two broke sistersminut i wyłącz gaz. Daj rybie jeszcze odpocząć 3 minuty na patelni, pod folią. Podawaj np. z młodymi ziemniakami w koperku i zieloną sałatą z pomidorkiem w polewie czosnkowej z jogurtu. SMACZNEGO > CMOK dzięki masłu klarowanemu wydobędziesz maximum smaku z łososia. POZDRO
Pasje JolkiMyślę, że jest wielu miłośników czosnku i trzeba przyznać, że zupa czosnkowa jest rewelacyjna a do tego bardzo prosta w wykonaniu. A zatem do dzieła. Składniki: 3 l wody 2 kostki bulionu wołowego 3 marchewki 2 ziemniak 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 4 serki topione – śmietankowe 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Smaki Ewynadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO
Smaki Ewyszczególnie teraz na wiosnę, gdy mamy nieograniczony dostęp do świeżych i niezwykle aromatycznych warzyw, a cebula jest jeszcze bardzo łagodna warto spróbować takich kompozycji smakowych Składniki : 2-3 cebule czosnkowe(młode) lub dymki duży pęczek naci pietruszki / ew. nać kolendry sumak sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia : cebulę kroimy w cienkie krążki lub piórka, rozkładamy
zobacz ich smakcebule dymki ze szczypiorem nać pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia : pomidory i ogórki kroimy w grubą kostkę cebulę kroimy w drobną kostkę (zamiast dymki można użyć cebuli czosnkowej lub czerwonej) natkę pietruszki i szczypior siekamy całość wsypujemy do miski, nieco solimy (w zależności od tego jak słone są ogórki), posypujemy pieprzem i mieszamy odstawiamy do lodówki by się kilkanaście minut
zobacz ich smaktwarzach przy pierwszym kęsie jest bezcenny, ale po chwili będą przytakiwać takiemu smakowi i z pełnego półmiska pozostaną tylko okruszki. Składniki : 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy 10 zielonych oliwek z zalewy 8 kaparów z zalewy 2 łyżki zalewy z kaparów puszka krojonych pomidorów 400g sól, pieprz
zobacz ich smakwegańskiej. Bakłażany z taką pastą to idealne danie i bogate w bardzo intensywne smaki orientu. Składniki : 8-10 plastrów bakłażana 100-150g chudego boczku ( opcjonalnie ) 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy 10 zielonych oliwek z zalewy 8 kaparów z zalewy 2 łyżki zalewy z kaparów puszka krojonych pomidorów 400g nać pietruszki
zobacz ich smakOmlet z papryką pomidorem i oliwkami Składniki Dla 2 osób 4 jajka 1 papryka 1 pomidor 1 niewielka cebula garść oliwek 2 łyżki oliwy czosnkowej (lub zwykłej) 1 łyżka startego twardego sera typu parmeńskiego sól, pieprz świeża bazylia Sposób przygotowania Obraną cebulę kroimy w krążki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski, pomidora dzielimy w ósemki
Miód i pieprz