Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu 3-4 łyżki sosu teriyaki dressing : 4 łyżki oleju rzepakowego(...)zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej. Kapustę posiekać i wsypać do miski. Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami kurczaka dodać do pozostałych składników. Przed podaniem
Ze smakiem i z pasjąsosie czosnkowym. Jest doskonała na imprezę z przyjaciółmi, jak również na uroczystą kolację. składniki na 6 porcji podwójna pierś z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 3-4 łyżki przyprawy do gyrosa 2 czerwone cebule 6 średnich ogórków konserwowych 100 g ketchupu 250 g sera feta 3 łyżki oleju sos 3-4 łyżki majonezu 200 g śmietany(...)czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, ogórki konserwowe kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki układamy warstwowo – kurczaka, keczup, połowę kapusty pekińskiej, ogórki, czerwoną cebulę, pokruszony ser feta i drugą połowę poszatkowanej kapusty. W misce łączymy śmietanę oraz majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie
Smakowite Daniapatelni. Następnie połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić i gotowe! WARZYWNA POTRAWKA Z BRĄZOWYM RYŻEM Z podanych składników wyszły 2 porcje 100 g brązowego ryżu Ćwiartka białej kapusty Pół czerwonej papryki Garść czerwonej fasoli Kilka zielonych oliwek Natka pietruszki Duża garść szpinaku Garść orzeszków ziemnych Ryż ugotować Kapustę poszatkować w cienkie paski, wrzucić na dużą patelnię i podlać odrobiną
HealthyCreationsinnego jak zabrać się do kiszenia! do kapusty dorzucimy rzodkiewki, paprykę oraz mój ulubiony kalafior. Potrzebne nam będzie: słój z dużym otworem 2 kapusty pekińskie pół młodej kapusty papryka czerwona papryka żółta pęczek rzodkiewki kalafior sól grubo ziarnista (duża łyżka na kg kiszonki) Przygotowanie: Szatkujemy kapustę. Kroimy naszą paprykę w kawałki (mogą być pasy lub wystarczy przekroić
PaleoLifereguluje procesy tworzenia nowych komórek,zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry. Dzienne zapotrzebowanie:700-900µg Źródło występowania: tran, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka, brzoskwinie, marchew, papryka czerwona, szpinak, kapusta, brokuły Witamina B1 Właściwości : bierze udział w przemianie węglowodanów,białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona(...)decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12 Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4 µg Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko Witamina C Właściwości: wzmacnia
Fit & Healthy Lifesurówka będzie super dodatkiem do obiadu, grillowanego mięsa lub po prostu jako drugie śniadanie do pracy. Polecam bo jest nie tylko zdrowa ale rewelacyjnie smakuje :) mała główka młodej kapusty kiść czerwonych winogron 1 szkl siekanych orzechów pekan łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól świeżo zmielony pieprz Kapustę drobno poszatkować. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić na połówki. W misce
Smakołyki AsiKolejna propozycja na pyszną i zdrową surówkę z młodej kapusty. Korzystajmy póki kapusta jest taka delikatna w smaku. Świetnie sprawdzi się do wszelakich mięs z grilla. 1/2 młodej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego sól, pieprz Kapustę poszatkować, cebulę i koperek drobno posiekać. Warzywa przesypać do miski, polać
Smakołyki Asizdrowa. Można ją przygotować jako dodatek do obiadu lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Surówkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Julia Gold" . 1/2 główki młodej kapusty 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek koperku marchewka sól świeżo zmielony pieprz łyżka jogurtu naturalnego łyżka majonezu Warzywa umyć, osuszyć. Kapustę drobno poszatkować. Paprykę pokroić w niedużą kostkę a koperek posiekać. Marchewkę
Smakołyki Asioliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej(...)Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą
Moja smaczna kuchniaViolaPassion Następna pyszna surówka. Składniki: Główka białej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 papryka czerwona Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno nożem ,albo używamy specjalnej tarki do cięcia kapusty ja taką posiadam i nie ukrywam że jest dużo szybciej. Wsadzamy do miski
Viola cooks with passionSałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju plus olej do smażenia sól, pieprz mąka do panierowania Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju z dodatkiem soli
MamaOskarkaTrochę dziwne połączenie..kapusta, jabłko, pomarańcze , ocet, olej i miód..ale warto spróbować. kawałek czerwonej kapusty kawałek białej kapusty 1 jabłko 1 pomarańcza sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 3 łyżki octu winnego Jamar 5 łyżek oleju kujawskiego ze smakiem czosnek i bazylia 1 szkl.jogurtu naturalnego sól, pieprz Obie
Moje domowe kucharzenieSmaczna i wyrazista w smaku surówka obiadowa. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu, a lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki. 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej 1 duża czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ogórek kiszony 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy francuskiej szczypta soli Cebulę kroimy(...)kostkę. Przekładamy do małej miseczki. Oprószamy szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru. Odstawiamy na około 5-10 minut. Następnie dodajemy ocet winny. Ponownie odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kapustę pekińską drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski. Kiszonego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty. Do miski z kapustą dodajemy cebulę. Dodajemy również majonez oraz musztardę. Mieszamy
Smaki Na Talerzu