sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu. SKŁADNIKI: (na 9 słoików 1l) 2kg młodej kapusty 1kg czerwonej papryki 500g żółtej papryki 750g marchwi 5 średnich cebul pęczek natki pietruszki zalewa: 4 szklanki octu 4 szklanki oleju 8 szklanek wody 8 czubatych łyżek soli 24 płaskie łyżki(...)cukru oraz liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty WYKONANIE: Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut. Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a cebule w piórka. Natkę drobno siekamy
Pyry na GazWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałaty z sosem winegret. Można także przygotować z kawałków mięsa, zalanych tłuszczem smarowidło do chleba. Składniki: - nogi gęsie (u mnie 6 sporych) - wytrawne białe wino (może być także czerwone, ale wówczas mięso będzie ciemniejsze), u mnie 2 szklanki - sól i świeżo mielony pieprz - główka czosnku - czosnek mielony Nogi gęsie myję, osuszam papierowym ręcznikiem i przecinam na pół (nogi(...)czosnku i jeszcze kilka minut smażę. U mnie taka gęsina, tak jak i kaczyna występuje zawsze w towarzystwie domowych pyz (są naprawdę łatwe do przygotowania) i buraczków lub czerwonej (modrej) kapusty , naszej ulubionej. Smacznego
Smaczne Zdroweostatniego numeru magazynu Moje Gotowanie (11/2019). Pozwoliłam sobie jednak sporo zmienić oryginał. Składniki: 2 kawałki kiełbasy 30 dag pieczarek 1 cebula 3 ziemniaki 1/4 małej główki białej kapusty 1 czerwona papryka 1 litr bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól, pieprz, cząber, majeranek, chili, słodka i wędzona papryka Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki(...)pokroić w plasterki. Cebulę wrzucić do garnka na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i paprykę pokrojoną w paski. Chwilę przesmażyć i dodać drobno posiekaną kapustę. Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W międzyczasie, na dużym ogniu, podsmażyć na patelni pieczarki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Następnie dodać je do garnka i dołożyć koncentrat
My simple kitchenwyrazistymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Składniki: 850g ziemniaków 1/2 szklanka mleka 1 łyżka masła 500g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 450g mięsa mielonego z łopatki 100ml bulionu drobiowego 100g śmietany 180% 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka(...)Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju
Szalona Kuchnia Ewelinytartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 300g pieczarek 1 cebula 1/3 główki kapusty 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 2 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki pikantnego ketchupu opcjonalni 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej(...)niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i całość przesmażamy przez chwilę *** *** Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę *** *** Na patelnie dodajemy pomidory z puszki, ketchup oraz ogórki i paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy cukrem i jeżeli
Blog z Apetytemprzepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu z krewetkami będziesz potrzebować: 20 krewetek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 2 jajka, 50g sosu sriracha, 1/4 kapusty pekińskiej, czerwoną paprykę, 200g ryżu jaśminowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, łyżeczkę syropu z agawy, opakowanie kiełków słonecznika, sól, pieprz, pieprz Cayenne. 1. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj(...)Krewetki wymieszaj z łyżką sosu sojowego i pieprzem Cayenne. 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę, dodaj sos sriracha, krewetki i smaż kilka minut. 5. Następnie dodaj posiekaną kapustę pekińską, paprykę i ugotowany ryż. 6. Po chwili dodaj roztrzepane jajko i mocno wymieszaj. 7. Na koniec dodaj sos ostrygowy, resztę sosu sojowego i syrop z agawy i jeszcze
Z notatnika dietetykakuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej. Domowe tortille Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli pomidor ogórek kukurydza filet z kurczaka kapusta pekińska czerwona cebula przyprawy do kurczaka sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera Przygotowanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy. Ja daję mały kubek jogurtu(...)Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni. Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy na nim poszatkowaną kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w paseczki, ogórka i pomidora pokrojone w kostkę, kukurydzę i kurczaka. Całość zawijamy. Ja moje musiałam spiąć wykałaczką, bo lubię, kiedy jest dużo różności w mojej tortilli
Lawendowe Niebomeritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula(...)koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw
To co kochamDODATKOWO : sos czosnkowy kapusta pekińska, poszatkowana kolendra lub natka pietruszki do posypania czerwona cebula pokrojona w talarki PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, kroimy(...)garnka, doprawiamy do smaku, gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy aby był ostry dosypujemy chilli. Placki przed podaniem lekko podgrzewamy, smarujemy sosem, na to kładziemy porcję mięsa, kapustę pekińską, cebulkę czerwoną, polewamy odrobiną sosu czosnkowego i posypujemy kolendrą. Podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikapusty. Przedstawiam dwie wersje, niewiele się od siebie różnią, choć mają nieco inny smak, ale zapewniam, że obie są pyszne! Składniki: Wersja I: 1/4 główki kapusty 1 marchew 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 cebuli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu winnego sól siekany koperek Wersja II: 1/4 główki kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 czerwona papryka siekana(...)natka pietruszki i selera sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić, odstawić na kwadrans. 2. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki: marchew (i jabłko) zetrzeć na tarce, paprykę (i cebulę) drobno posiekać. 3. Cebulę odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać pozostałe składniki, doprawić przyprawami, wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa AniDomowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można przesolić, najlepiej sól dodać na samym końcu. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 45 minut, co jakiś czas mieszając. Pilnujcie uzupełniania wody w kapuście, żeby jej nie przypalić. Pod koniec wyciągamy papryczkę, czosnek i liście laurowe, doprawiamy solą, mielonym zielem angielskim, kuminem rzymskim i pieprzem. Później dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Zwiększamy ogień(...)makiem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem około godzinę. Kulebiak powinien się ładnie zarumienić. Gotowy kroimy w grube plastry, które podajemy z czerwonym barszczem. Smacznego Artykuł Kulebiak z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje