czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:67/283)

Kapusta czerwona w słoikach na zimę 314

Składniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml), 250g cukru (14łyżek), 30g soli (2łyżki), 8łyżek oleju. Przygotowanie: Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce o grubych

W kuchni u Moniki
Ozory w sosie koperkowym 147

jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy resztę posiekanego koperku, mieszamy i już nie gotujemy. Świetnym dodatkiem do ozorów w sosie koperkowym jest zasmażana czerwona kapusta. Smacznego! The post Ozory w sosie koperkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi z kurczaka nadziewane czosnkiem 236

czosnku na kilka godzin. Po tym czasie mięso upiec w 200 st. C przez ok 40 minut. 4. Podawać wedle uznania - u nas z risotto i surówką z czerwonej kapusty. 5. Na zimno świetnie zastąpi wędlinkę na kanapce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Niedzielny obiad: mielone z ziemniakami i czerwoną kapustą smażoną 163

Tradycyjne polskie połączenie :) Mielone, ziemniaki i surówka z kapusty na ciepło. Przepis na: Mielone  Surówka z kapusty czerwonej Ziemniaki, najlepiej z koperkiem

Tradycyjna Kuchnia
Podsumowanie roku 2015 178

inspirujących ludzi. 5. Wygrałam kilka nagród w konkursach kulinarnych. 6. Brałam udział warsztatach kulinarnych , gdzie dowiedziałam się m. in. jak zrobić popcorn z kaszy gryczanej, czy pesto z czerwonej kapusty. 7. Poeksperymentowałam w kuchni, przygotowałam sporo przepisów wegańskich , bezglutenowych , bezlaktozowych . 8. Pierszy raz w życiu upiekłam sama chleb ,  bułki i drożdżówki . 9. Odkryłam nowe produkty, w których się

Zawsze głodna!
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 116

Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko (najlepiej reneta) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz,  cukier, olej Sposób wykonania: Kapustę drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem i skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty i cebuli. Wymieszać. Doprawić sola, pieprzem

Prosto i Smacznie z Anetą
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 145

miała złoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości.  Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków.  Smacznego

Piekielna Kuchnia Pati
Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona 252

widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach! Podobne danie, nawet bardziej

Smaczna Pyza
Szybka surówka z jabłka i fenkułu 116

talarki razem z młodziutką natką. Posypać uprażonym słonecznikiem. Polać oliwą i octem. Wymieszać i podawać :) ------ Podobne: Surówka z fenkułu i radicchio Rukola z mango do obiadu Surówka z czerwonej kapusty  A niżej moje fenkuły wysiane w sierpniu. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich warzywnika

Weekendy w domu i ogrodzie
DIY Pisanki - malowanie jajek woskiem i naturalnymi barwnikami 196

Wielka Sobota to dzień ozdabiania jajek. Do malowania możemy użyć kolorowych barwników ze sklepu, albo skorzystać z naturalnych tzw. "zabarwiaczy". Użyłam dwóch naturalnych barwników: kurkumy i czerwonej kapusty. Pokażę Wam także jak ozdobić jajka woskiem - wbrew pozorom nie jest to takie trudne!). Czytaj więcej

Ana Mari's world
Gęsia pierś pieczona z pigwą 152

Odłożyć najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu wmieszać zimne masło pierś przed podaniem pokroić w ukośne plastry. Podałam z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą duszona z pigwą i kawałkami pigwy z pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka piwna Trapisty na czerwonej kapuście z wiśniami 172

spieczonej chrupiącej skórki jak u mnie, zmienić funkcję pieczenia na funkcje grilla i spiec golonkę od góry Golonkę podałam na gotowych ziemniaczanych chipsach (ma być prosto) i podsmażanej czerwonej kapuście z wiśniówką i całymi wiśniami (mogą być mrożone bez pestek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Roladki schabowe i kluski śląskie 137

zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą

Smakołyki Asi
Pierś na maśle w sosie śmietanowo - koperkowym podane z białym puree 393

starego warzywa zawiera twarde włókna. Pozostaje tylko usmażyć kąski mięsa na maśle (klarowanym oczywiście) i pyszne i delikatne obiadzio gotowe. Podajemy z ulubioną surówką  - u nas z czerwonej kapusty. Polecam - smak domowej kuchni po prostu

Kuchnia po mojemu
Surówka z kapusty czerwonej z rodzynkami wg Siostry Anastazji 205

Składniki: 1 średnia główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 10-15 dag rodzynek pęczek szczypiorku 10 dag orzechów włoskich 1 mały słoik majonezu 1 mały słoik chrzanu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rodzynki sparzyć. Orzechy

Pychotkaaa