środka ciasta, powiększając kręgi aż do jego brzegu. Następnie przy pomocy patyczka od środka pociągamy kreski do brzegu. Wówczas powstanie nam śliczna pajęczynka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Z masy czekoladowej* formujemy pająki: robimy dwie kulki, mniejszą i większą. Mniejszą jako głowa układamy na większej. Następnie formujemy nóżki i przyczepiamy do większej kulki. Robimy włosy przy pomocy metalowego sitka. Powstałe włosy
Kolizje Smakówpierniczkowe lub marchewkowe Wtorek Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery. Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Przygotowujemy stół na wigilie. Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu
Kolizje Smakówodpowiadają w większości za efekt końcowy, dlatego jest to typowo letnia sałatka (jak np. caprese). Na powyższym zdjęciu możecie zobaczyć moje cudeńka - czerwone i żółte pomidory koktajlowe, pomidory malinowe, czekoladowe, żółte, podłużne oraz odmiany Gotiko. Sałatkę najlepiej zjeść tego samego dnia. Niestety pomidory puszczają sok, który rozmiękcza chleb i sałatka po kilku godzinach robi się nieapetyczna. Nigella pisze w swojej
Chilli Czosnek i Oliwasoli 113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 75 ml maślanki i trochę do posmarowania ciasta 2-3 duże pomidory, najlepiej w różnych kolorach (u mnie malinowy, żółty i czekoladowy) 100 g pesto (własne lub ze słoika) Przygotowanie: W dużej misce wymieszałam mąkę, cukier, kaszkę mannę i sól. Następnie dodałam kosteczki masła i rozcierałam je palcami z sypkimi składnikami
Chilli Czosnek i Oliwaoczywiście ja :)Każda z dziewczyn przygotowała swoje specjały. Było słodko, było i wytrawnie.A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach
kolorowotorcikowoswoje kryzysy, było sporo nerwów, ale udało się i jestem zadowolona z efektów. Moje menu: Tarta na cieście francuskim z boczkiem i pomidorkami Tartaletki z kabanosami i pomidorkami Muffinki czekoladowe z malinami Mini burgery z czerwonej fasoli Lemoniada z papierówek Nie wiedziałam jakiego zainteresowania się spodziewać, więc i ceny były raczej symboliczne. Największym powodzeniem cieszyły się burgery, a były nawet
Pasja SmakuKasi i Markowi bo bez nich tego wydarzenia by nie było, ten konkurs również połączył ich prywatnie Będę jeszcze pisać o tym weekendzie, przedstawię Wam moją relację z warsztatów czekoladowych, oraz z konkursu na deser z herbatą Teekanne. Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić efekt pracy naszego zespołu: Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką, który powstał podczas warsztatów z Adamem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy na krem czekoladowy: 330 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkiej śmietanki. Przygotowujemy dwie polewy: zagotowujemy śmietanę, wyłączamy gaz, dodajemy połamane kostki czekolady i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia czekolady, gdy przestygnie smarujemy ozdobnie powierzchnię sernika polewą czekoladową, możemy zrobić ozdobne smugi, posypujemy gwiazdkami. Smacznego. Masa białkowa: w wysokim pojemniku ubijamy 9 białek na sztywno z 1,5 szkl. cukru. Masa serowa: Do misy robota wkładamy 1 kg sera, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowocami, często je robię, gdyż nie kupujemy gotowych lodów, na blogu nazbierało się trochę przepisów: Deser lodowy z truskawkami i czekoladą truskawkową (Semifreddo) Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Najlepsze lody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy) Deser lodowy z truskawkami Deser lodowy z truskawkami (semifreddo) Deser lodowy z truskawkami i żelkami 200 ml zimnej śmietanki 30 % 250 g mrożonych truskawek żelki iLiKE
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiezdrowe przekąski mają swój wyrazisty smak ( słony lub słodki), a te smaki najbardziej nam smakują, do tego doskonale zabijają głód i wypełniają żołądek. Trudno Polakom opanować chęć zjedzenia batonika, czekoladowych cukierków, czy paluszków. Czemu je jedzą? Mitem okazało się, że wybiera się wysokokaloryczne jedzenie ze względu na brak czasu. Badanie udowodniło, że najchętniej podjada się w domowym zaciszu, siedząc przed
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje trzy ostatnie wpisy to: tort, kolejny tort i mus czekoladowy ;) Jak widać, same słodkości. Wszystko to dlatego, że ostatnimi czasy lato nas rozpieszczało, a ja starałam się nim nacieszyć, ile się tylko da :) Jednak kiedy temperatury za oknem sięgają lub nawet przekraczają 30 stopni, nikt mi nie wmówi, że włączenie kuchenki czy piekarnika już
Ratunku obiadgęsty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy.Wystudzony krem nakładamy przy pomocy rękawa cukierniczego na jedną połówkę eklerki i przykrywamy drugą. Krok 3: Polewa czekoladowaPotrzebujemy:- 50 g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy z mikrofali lub w kąpieli wodnej, a następnie dekorujemy nią eklerki.Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnidrzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10-15 min. Następnie zostawić do kompletnego wystygnięcia w blaszce ,w której się piekło. Po ostygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową - lub tak jak w moim przypadku, lekko spryskać roztopioną czekoladą. I wszystko byłoby pięknie, gdyby po rozkrojeniu, nie przywitała mnie zgroza i postrach każdego cukiernika - ZAKALEC!Przestworza Google
Grunt to przepis!kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem 500 ml mleka 3 gruszki Ponadto karmelizowane gruszki 5 gruszek 4 łyżki masła 5 łyżek cukru Opcjonalnie przyprawy korzenne. Gruszki obieramy, przekrajmy na pół usuwamy
RAROSSA