Sezon truskawkowy trzeba wykorzystać do samego końca! Dlatego zapraszam Was dziś na pyszny mus czekoladowy z dodatkiem świeżych truskawek. Mus jest delikatny, puszysty, po prostu wymarzony deser na letnie popołudnie:) Możecie oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Składniki: szklanka śmietanki 30%, 125g serka mascarpone, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościOboje z córką uwielbiamy Nigelle, jej przepisy i jej osobowość. Upiekliśmy jej babeczki bananowo-czekoladowe, dorzuciliśmy od siebie cynamon, bo go uwielbiamy. Robi się je zaskakująco szybko, również można do tego wykorzystać banany, które ściemniały nam w lodówce. Uwaga! szybko znikają :) SKŁADNIKI :12-13 babeczek 3 dojrzałe banany 225 dag mąki 3 łyżki kakao
Basia w kuchniCzęsto robię taki chlebek jako podwieczorek dla synka. Jest słodki choć nie zawiera cukru, jest też to sposób na wykorzystanie bananów, które już dłużej nie poleżą ;) Podaję z serkiem czekoladowym z przepisu o śniadankach , z masłem daktylowym lub z prawdziwym masełkiem. Idealny też na leniwe weekendowe śniadanie nie tylko dla dzieci. Składniki: 170 g bananów (jeden duży
NA MOIM TALERZUszklanki mąki - 1/4 mąki ziemniaczanej - 2 czubate łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt 2 - 1 szklanka mąki - 2 budynie czekoladowe - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem - 1,2 l śmietany 30 % - 20 g żelatyny miałam w płatkach - 1 puszka brzoskwiń - 50 g wódki - sok z brzoskwiń
W królestwie smaków Beatyrówniutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam po nie za każdym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeyerba z karmelem i mlekiem - coś wspaniałego. Jak wiadomo, porządna filiżanka kawy nie może odbyć się bez deseru. Jak się później okazało - wybitnego. Zaserwowano nam doskonałą tartę z czekoladowym ganache i bitą śmietaną z jogurtu. Później przyszła kolej na ręcznie wyrabiane praliny - małe dzieła sztuki. Jako czekoladoholik z krwi i kości, czułem się prawdziwie ukontentowany. Podczas degustacji mieliśmy również okazję
Food SquareWafle czekoladowe Coś do kawy potrzebne na już i teraz? Ponadczasowe wafle:) Sprawdzają się zawsze i wszędzie. Łatwe, szybkie i baaaardzo smaczne. Polecam!!! Składniki: opakowanie wafli szklanka cukru kostka masła lub margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka pół szklanki mleka w proszku Sposób przygotowania Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, 4 łyżki mleka, kiedy cukier się roztopi, zdejmujemy
na moim stole...przemawiał do mnie "zrób mnie zrób". Teraz tego ogromnie żałuje. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, jako pierwszy znikł ze stołu, ze słowami...ależ to pyszne... :) Lekko kawowy, czekoladowy, sernikowy torcik, super prosty w wykonaniu na każdą imprezę. Składniki: 800 g serka homogenizowanego 2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku 5 żółtek 1 całe jajko 3/4 szklanki cukru 3 łyżki
na moim stole...więc powinny z nim sobie poradzić osoby średnio-zaawansowane w kuchni. Dla mnie to ciasto ma coś ze smaku ptasiego mleczka...jednym słowem jest przepyszne! Gorąco polecam! Podobne przepisy: Czekoladowy Napoleon - przepis Azerbejdżański napoleonek - przepis Marlenka - przepis Mikado - przepis Plaster miodu - przepis Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy Aleksandrynajlepszych tego typu rodzaju czekolada jest 33% tłuszczu kakaowego. Roztapiaj 43 - 45 stopni C Schładzaj 25 - 27 stopni C Podgrzewaj 28 stopni C Kuwertura To wysokiej jakości masa czekoladowa, używana głównie do oblewania produktów i do pieczenia. Zawiera przeważnie co najmniej 30% masła kakaowego. Dostępna jest w formie białej, mlecznej i gorzkiej lecz największym uznaniem wśród specjalistów cieszy się
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe Przygotowanie: Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tarta. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Do jajek
Ciastka - domowe słodkościwaniliowego 6, 5 łyżek cukru pudru 1 jajko Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski kruszymy chałwę waniliową i czekoladową, margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wbić jajko.. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.Ciasto odkładamy w chłodne miejsce
Ciastka - domowe słodkościPamiętacie wcześniejsze lody czekoladowe, na które przepis podawałam Wam TUTAJ ? Wyszły pyszne! Ale za którymś razem, kiedy ponowanie je robiłam postanowiłam coś zmienić! Ulepszyć i sprawić, by każdy mógł się nimi cieszyć, nawet na diecie wegańskiej/wegetariańskiej! Zamiast jogurtu w poprzedniej wersji dodałam mleko roślinne - wybór należy do Ciebie czy będzie to kokosowe czy może migdałowe! Większa porcja kakao
Zdrowie na języku :Pciężka ! Za to dla uroczego fioletowego języka, pięknych fioletowych zębów i wspaniałego smaku - warto je było zrobić. Uwaga! Może to tak wygląda, ale to nie są lody czekoladowe! Składniki 300 g jagód 400 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 200 ml mleka szczypta soli 3 łyżki ksylitolu lub cukru (do smaku, tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed
Stare Gary