momentu zezłocenia. Na początku na bardzo rozgrzanej patelni, a później średnio. Pierwszy raz przewracamy w chwili, gdy górna warstwa ciasta się zetnie. Podajemy z ulubionymi konfiturami, owocami, kremem czekoladowym i bananem, twarogiem - dowolnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakujedną porcję): 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej 1 – 2 łyżeczki cukru 100 ml zimnej wody 100 ml mleka Kilka kostek lodu 2 – 3 łyżki (małe gałki) lodów , tu śmietankowo – czekoladowych. Wykonanie Wodę, mleko, kawę, cukier i lód krótko mieszamy w mikserze. Po zmiksowaniu przelewamy do naczynia – np. szklanki koktajlowej, dodajemy lody. Pijemy przez słomkę. Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewylodu. Można przyrządzać go w 2-ch wersjach: na bazie czystej wódki lub whisky. Przedstawiam wersję na bazie wódki. Spróbujcie, a będziecie zaskoczeni. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier czekoladowy (nie krem!) - najlepiej Kahlua - 20 ml Lód - dużo! Wykonanie: Niską szklankę do drinków typu "tumbler" wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy alkohole i mieszamy łyżeczką. Gotowe! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyminut 9 łyżek wody 3 żółtka 1 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Ubite białka z jajek Wykonanie: Z cukru, tłuszczu, kakao i wody gotujemy ( przez 5 minut ) czekoladową masę. Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę
Smaki EwySKŁADNIKI: 250 g kremowego serka typu Philadelphia lub cream fresh 2 duże paszki herbatników śniadaniowych 375 skondensowanego mleczka słodzonego 3-4 batoniki czekoladowe z nadzieniem miętowym 3-4 krople esencji miętowej 200 g cukru Wykonanie: Mleczko skondensowane podgrzać z serkiem na wolnym ogniu.Dodać do niego esencje miętową i cukier.Nie musi się zagotować,byleby mleczko połaczyło się z serkiem.Podzieli
Sztuka gotowania w/g Samiryetap pominięty) lub wodą. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem, posypką czekoladową lub smarujemy lukrem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegalaretkę (u nas na połowie ciasta była zielona, na drugiej połowie pomarańczowa galaretka). Jak galaretki zastygną wyłożyć resztę masy i przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch można wylać polewę czekoladową (ja z niej zrezygnowałam, gdyż na wierzchu biszkoptu utworzyła się cienka warstwa pysznej bezy). Tutaj widać jak jakiś niecierpliwy łakomczuch dobierał się do ciasta Nadgryzione najlepiej smakuje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMój syn na trzecie urodziny zażyczył sobie tort traktor. Zrobiłam więc tort w kształcie traktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i wiśniami. Niestety gdy robiłam traktor temperatura otoczenia dochodziła do 35 stopni, dlatego czekolada plastyczna się rozpływała zanim zdążyłam coś ulepić, a i masa cukrowa niezbyt chętnie współpracowała. Aby wykroić
Mama Gotujezrobić niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie białek, z rozsądną ilością gorzkiej czekolady i mielonymi migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam! Scroll down for recipe in English Czekoladowe ciasto z białek (tortownica o śr. 22 cm) Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), posiekanej 6 białek z jaj kurzych ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru
karmelowyMusicie wypróbować koniecznie! Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne – po prostu pyszne. Na wieść, że jest w nim cukinia - mina bezcenna:). (Przepis znaleziony w sieci.) P.S. Wróciłam z długich wojaży – wkrótce dowiecie się, jak niedrogo zwiedzić jedno z najpiękniejszych miast Europy :). Składniki: - 240 g mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao lub karobu - ½ łyżeczki soli
Qlinarnie i Qlinarnieświecie, gdyby nie fakt, że dwa potężne cuda dostałam dzień przed wyjazdem na urlop. Dłużej nie myśląc starłam część cukinii i zrobiłam muffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku
Mango Papajaurocze dutch pancakes podawane z Nutellą, truskawkami i cukrem pudrem... od razu skradły moje naleśnikowe serce. Troszkę poszukałam i oto one - holenderskie naleśniczki pofferties - oryginalnie podawane z syropem klonowym, czekoladowym i owocami. Wszystkie prezentowane zdjęcia są moją własnością :) Zapraszam! Moja wersja :) Oryginał ze stoiska :) Propozycja podania :) Składniki : 1 szklanka mąki ( może być pełnoziarnista) 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko
Chocolate Muffin Blogrośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do drożdżowego ciasta z kruszonką, dziś w wersji czekoladowej. Jeśli Wam też upały dają się we znaki, spokojnie możecie upiec ciasto wieczorem – następnego dnia będzie tak samo smaczne! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru
Ciastkozercyroku moja ogródkowa mięta, odmiana pieprzowa i czekoladowa, po prostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowy i syrop z kwiatów czarnego bzu. Domowy syrop
Kulinarne przygody GatityCiasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka
Słodka Kraina Wypieków