Dzisiejszy przepis to kolejna propozycja z wykorzystaniem warzyw sezonowych, w tym niezastąpionej cukinii, którą prezentowałyśmy już w tych wyśmienitych muffinkach czekoladowych , jak i w warzywnej lasange . Po długim czasie w końcu kupiłam specjalną obieraczkę i teraz szaleję z zoodles, czyli makaronem z cukinii. Jest wspaniały! Zasmakował nawet mojemu domowemu "makaronożercy" :) Świetnie smakuje, a dodatkowo jest idealny dla osób
two broke sistersParę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy - Dzień Ojca. Smakuje wszystkim i ja jestem szczęśliwa, gdyż wyszedł mi mój pierwszy sernik. Składniki: 1. 115g niesolonego masła, 115g czekolady bez żadnych dodatków, 200g cukru pudru ( w przepisie podany był caster sugar, czyli
W kuchni u Monikimieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków
W kuchni u Monikiskładniki masę kakaowo maślaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy silikonowej i rozprowadzić równomiernie. Rozprowadzając lekko naciskaj by masa się lepiej połączyła. Pozostawić do schłodzenia. Po schłodzeniu blok czekoladowy gotowy jest do zjedzenia. Smacznego
W kuchni u Monikijuż zapowiadałam na facebooku, zapraszam na pierwszy przepis z serii Zdrowe słodycze - zaskakująco pyszne ciasto na bazie gotowanej kaszy gryczanej, bez dodatku mąki i cukru. Wilgotne, czekoladowe, w sam raz słodkie. Choć ciężko sobie wyobrazić ten smak to zapewniam, że warto wypróbować. Jeśli kasza zostanie dobrze zblendowana to będzie praktycznie niewyczuwalna w cieście - aż ciężko będzie uwierzyć, że nie jest
Kto ugości moich gości?słodki, nie za mdły, a do popołudniowej kawki w sam raz. Składniki: Tortownica o śr. 26cm Spód sernika: Opakowanie wafelków kokosowych (80g) np. firmy Skawa 2 garści płatków czekoladowo karmelowych Lion Sernik: 1 kostka margaryny 0.5 kg sera białego 2o g żelatyny spożywczej 2 szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody 2 żółtka 2 cukry waniliowe pół łyżeczki olejku pomarańczowego
Kuchnia w czekoladziemieszamy ze sobą w kąpieli wodnej. 2. 0,5l mleka gotujemy z łyżką cukru kryształu. Do gotującego się dodajemy powoli kaszę, cały czas mieszając. Wlewamy także rozpuszczoną masę czekoladową. 3. Przestudzoną masę manną wyrabiamy w dłoniach i wałkujemy pod folią spożywczą na grubość ok ,05cm. Kieliszkiem wycinamy kółeczka. 4. Białą czekoladę rozpuszczamy z margaryną, dodajemy kokos
Kuchnia w czekoladzieprzekonać :) Składniki: Tortownica 26cm: Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych
Kuchnia w czekoladziejajko kieliszek spirytusu 8 dkg margaryny 10 dkg cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody 5 dkg drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: ok 100g kremu czekoladowego 5 dkg rodzynek cukier puder do posypania po wierzchu ok 1 litr oleju do smażenia Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy
Kuchnia w czekoladzieognia, studzimy. 4. Masę z mleka, masła i mąki dodajemy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Dodajemy kakao oraz żółtka. Ucieramy na gładką masę. Do ubitej piany delikatnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy powoli aż do całkowitego połączenia się mas. 5. Przelewamy do kokilek, na środku układamy kilka rozmrożonych wiśni. Wkładamy do nagrzanego do 170 st C piekarnika i pieczemy
Kuchnia w czekoladziełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy ok 1 litr oleju do smażenia Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Odmierzamy potrzebną ilość sera białego i mielimy w maszynce do mięsa. 2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielony biały ser i śmietanę. Posiekać delikatnie po czym
Kuchnia w czekoladzieWeekend trwa:) Dla wszystkich spragnionych słodkości proponuję takie oto lekkie, a zarazem orzeźwiające serniczki na czekoladowo- herbatnikowym spodzie. Każdy się na nie skusi :) Składniki: Na ok 20 serniczków: 500g sera białego podwójnie mielonego 1 serek mascarpone 50g śmietany 30% 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki mleka 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie śmietany śnieżki 10 kropli zielonego
Kuchnia w czekoladziekońcu zaświeciło słoneczko i można spokojnie spędzać czas na polu :) Ale żeby ten czas spędzać przyjemnie, to proponuje do towarzystwa porcyjkę domowych lodów bananowo- czekoladowych. Mam nadzieję, że posmakują Wam równie mocno jak mi :) Składniki: 2 banany 1/2 tabliczki klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 300ml mleka 200ml śmietany 30% 80g cukru pudru Sposób przygotowania: Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy widelcem
Kuchnia w czekoladzieZostawiam Wam dziś kawałeczek sernika truskawkowego z lekko kwaśnym musem i słodkim spodem na bazie czekoladowych cukierków, a sama uciekam z domku, bo zbyt gorąco by w nim siedzieć :) Miłej niedzieli Kochani! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Spód: 1 paczka herbatników maślanych (250g) 10 dkg fistaszków niesolonych 35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków
Kuchnia w czekoladzieuzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do waflowych pucharków, dekorujemy listkami mięty. Gotowe lody, zarówno dosłodzone cukrem pudrem, jak i te bardziej kwaskowe będą dobrze smakowały z sosem czekoladowym
Kuchnia w czekoladzie