słońce było już całkiem wysoko. Zamiast więc porannych rytuałów i rozleniwienia, towarzyszył mi stary przyjaciel: pośpiech . Szybko się umyłam, uczesałam, ubrałam. W biegu wypiłam kilka łyków wczorajszej herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...? Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzekompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy" z polewy czekoladowej i posypałam posiekanymi orzechami. SMACZNEGO
Maślane ciasteczkośrodku cztery warstwy czekoladowego ciasta przełożone bitą śmietaną i wiśniami
Maślane ciasteczkoWpadła mi w ręce niebieska galaretka. Pomyślałam, że sklecę jakieś ciacho o nazwie "z niebem związanej". Akurat miałam ochotę na czekoladowy biszkopt z jakimiś chrupiącymi bakaliami, padło na płatki migdałowe, a że biszkopty ciemne to "niebo" wyszło pochmurne. Ciacho składa się z dwóch kakaowych biszkoptów pieczonych z płatkami migdałów i przełożonych kremem budyniowo- śmietankowym, na które wyłożyłam krem
Maślane ciasteczkoczęsto są dostępne w sklepach jako gotowe, jednak kupne nie smakuje najlepiej, a do takiego domowego to już mu szczególnie daleko. Poniższa zebra jest puszysta i bardzo delikatna, o czekoladowo-waniliowym smaku z nutką cytrynowego akcentu. Bardzo prosta w przygotowaniu – raz, dwa i gotowe! Poza tym wygląda bardzo atrakcyjnie, a to dzięki naprzemiennej metodzie nakładania warstw ciasta. Składniki na dużą
Roślinna - blog wegański110g - waga jednego opakowania), 1,5 słoika dżemu (300ml – pojemność 1 słoika), u mnie wiśniowego 2-3 łyżki przegotowanej wody 1 galaretka (u mnie o smaku wiśniowym), gotowa polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim. Przygotować ciasto
Nie tylko w kuchniczubate łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 10 – 12 kostek gorzkiej czekolady ( 60% kakao), 1,5 łyżeczki kropli miętowych, 1 szklanka malin + kilka do dekoracji (świeżych lub mrożonych), polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Czekoladę posiekać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą. Do ubitych jajek dodawać na przemian, stopniowo, maślankę, wymieszaną z sodą mąkę
Nie tylko w kuchniCoś pomiędzy sernikiem, a sernikobrownie. Delikatna masa serowa z nutą migdałową i bardzo, bardzo wilgotny czekoladowo wiśniowy spód. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 jaj, 4 czubate łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe
Nie tylko w kuchnijajka Jogurty miksujemy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą, lukrem lub zostawiamy bez polewy
Walijskie PichcenieTort był niespodzianką urodzinową dla mojego brata. Kakaowe biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem bananów. Bardzo smaczny i efektowny prezent. Składniki Biszkopt 3 sztuki (25 x 40) 3 x 4 … Czytaj dalej Tort gitara
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyNaleśniki z SOSEM CZEKOLADOWYM i orzechami to świetny sposób na szybki i łatwy pomysł na słodki obiad. Ciasto: ************************* 15 dag.mąki 2 jajka 1 žółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ************************************ 20 dag.zmielonych orzechów 5 dag.cukru pudru 6 dag.masła 1 łyżka mleka 5 dag.rodzynek 1łyżka skórki otartej z pomarańczy Sos: ************************************* 10 dag.czekolady
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo, bardzo aromatyczne i bardzo proste ciasto cynamonowe. Szybkie ciasto z czekoladą, które zawsze się udaje. A moja córka określiła je mianem "niebiańskie"
Moje Kuchenne Rewelacjesłabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty
Trzeci talerzgładką masę, dodajemy stopniowo przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Ucieramy do czasu uzyskania gładkiej masy. Krem dzielimy na 3 części, do 2/3 dodajmy odsączone z kompotu wiśnie. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopt kroimy na pół, pierwszą połowę ciasta nasączamy kompotem z wiśni
Słodka Kraina WypiekówBardzo podobają mi się warstwy na tym serniku, a sam sernik jest smaczny i mocno czekoladowy. Jest smak czekolady gorzkiej, mlecznej i najbardziej słodka jest warstwa z białej czekolady. Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 300 ml kremówki 30% 100 g czekolady gorzkiej
Ala piecze i gotuje