czekoladowy - 5500 przepisów (strona:185/367)

Popękane ciasteczka piernikowe 394

Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu i smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami

Kraina Miodem Płynąca
Zimowe mini torciki 149

kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie obsypaliśmy nasze gwiazdki czekoladowymi kamyczkami oraz owocową posypką. Sięgnęliśmy po produkty marki Delecta z serii Decorada i zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni. Do tej pory żadna z wykorzystywanych przez nas ozdób nie miała tak intensywnego

Kuchnia od dwojga
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 167

możecie użyć puszkowanej) - jeden duży banan - proszek do pieczenia - 2 łyżki mąki owsianej - łyżka stewi ( lub inny słodzik np. syrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy  - pokruszone ulubione orzechy  Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski

Gawron w rosole
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 611

nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny

Kolorowy Przepisownik
Tort biała czekolada z truskawką 313

palnika. Do śmietany dodać „połamaną” białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych

Wypieki i Rumieńce
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 176

okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować, bo na dnie szuflady leży kolorowa posypka, drażetki czy czekoladowe płatki. Taki sposób, oprócz czasu, zaoszczędzi nasze pieniądze. Lista produktów gotowa?  Teraz wystarczy podzielić ją ta produkty, które można kupić wcześniej oraz na te które trzeba kupić na końcu

Codzienna kuchnia niecodzienna
ORZECHOWIEC czyli makowiec bez maku ;-)))) 165

gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut, grzanie tylko dół w temp. 165 stopni C. Na ostatnie 15 min uruchomiłam

SMYKWKUCHNI
Zdrowe słodkości - waniliowo-bananowy budyń jaglany 218

już niebawem na blogu, a tymczasem spróbujcie zdrowszej wersji z kaszy. O  właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej już kiedyś pisałam i możecie to przeczytać w poście o jaglanym kremie czekoladowym , a o bananach w poście o zielonym koktajlu oczyszczającym . Składniki (2-3 porcje): pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1,25 szklanki mleka (roślinne lub krowie) do gotowania

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Mocno czekoladowa tarta 130

Słyszałam, że są tu miłośnicy czekolady więc dzisiaj przepis szczególnie dla nich,  gdyż tarta jest czekoladowa do granic możliwości, jedynym przełamaniem jest dodatek lekko kwaskowego dżemu z porzeczek,  który spaja całość w idealną kompozycję <3 Składniki (foremka o średnicy 20-22 cm): Kruche ciasto: 100 g masła 3 żółtka  30 g kakao 30 g cukru pudru

Malinowo w kuchni
Co wybrać na podłogę w kuchni? 137

wszystko!!!: ciągły nacisk, temperaturę, chlapanie, ścieranie, czasem zalewanie itp. Wszyscy znamy sytuację takie jak: wysypana mąka (to jeszcze nic), rozlana zupa (tudzież wino), niezabezpieczony mikser, który koncertowo rozchlapuje masę czekoladową po całej kuchni, niezapowiedziany przelew wody w zlewie lub pęknięta rura, aż po wypadki gdy kurczak razem z gorącą brytfanną ląduje na podłodze, a przygląda się temu przyszły mąż Całe

Relaxtime
Wegańska babka cytrusowa z avocado 210

tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec w ten weekend), a już w ogóle za piaskowymi i te koszmarki z mojego dzieciństwa takie biało-czarne z polewą pseudo czekoladową. Moja mama nigdy, przenigdy nie piekła, więc kupowała różne wynalazki, które w najlepszym przypadku tylko szczypały w język, a że jestem dzieckiem „komuny” to uwierzcie mi trauma

greenscarf
Trójkolorowy sernik matcha 173

uzyskamy pożądany efekt. Nagrzewamy piekarnik do 170C. Naczynie żaroodporne( ew. blachę) napełniamy wodą. Kładziemy w niej tortownice i pieczemy około 70-80 min. Studzimy najlepiej cała noc. Dekorujemy polewą czekoladową z dodatkiem orzechów włoskich.  Wszystkie produkty można znaleźć w sklepie  www.biogo.pl - serdecznie polecam

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 107

coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno czekoladowe, dość ciężkie, korzenne. Doskonałe na poprawę nastroju w ciemny, listopadowy wieczór. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika

W mojej kuchni
Wanilia 122

łyżką cukru pudru i ¼ łyżki mąki ziemniaczanej (będzie chłonęła wilgoć). Pudru waniliowego używa się głównie do posypywania deserów, ale smak i zapach jest intensywny, więc ja daję do mas czekoladowych i kawowych deserów. Wydać się wam może, że kupienie kilkunastu lasek wanilii jest ekstrawagancją i może zbytkiem, bo przecież mamy cukier wanilinowy i różne olejki zapachowe, które koło wanilii nawet

ladykitchen
Paprykowy ser z orzechów nerkowca (paleo, bez laktozy) 156

utracie wagi radziłbym jednak ograniczyć się do garści dziennie). A do tego mają naprawdę wiele zastosowań w kuchni. W przepisach na blogu pojawiają się często, i tak mamy: Ciasto czekoladowo-karmelowe. Ciastka oreo. Dzisiaj w nowej odsłonie, która zupełnie mnie zaskoczyła – jako ser . Dieta paleo oraz dieta samuraja ograniczają stosowanie nabiału. Przekonałem się już, że pomysłowość ludzka

PaleoLife