czekoladowy - 5500 przepisów (strona:184/367)

Piernikowy domek z #Decoradą 147

cukier puder, przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy  kształty zgodnie

vaniliowoczekoladowa
Strączki 198

kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty matcha. Pyszności! Łapcie książkę tutaj

GRUBY WAŁEK
Pieczemy pierniki na święta! 154

domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie je w ciągu najbliższych dni. Aleex

W mojej kuchni
Wykwintny sernik wg Aleex 425

Sernik piec w temperaturze 170ºC około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. 13. Wierzch ciasta dowolnie ozdobić. Ja wykorzystałam błyszczącą polewę czekoladową. 14. Sernik można przechowywać w lodówce do 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostrym nożem. Smacznego

W mojej kuchni
Pierniczki i ciasteczka na Święta 304

Babciny przepis na maślane ciasteczka     Waniliowe sakiewki z marmoladą       Kruche rogaliki migdałowe     Kruche ciasteczka cynamonowe     Pierniczki mocno czekoladowe      Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego o niego walczę? Dlatego, że to nie tylko wspaniała jakość zdjęć. Ma również zachwycający wygląd, który urzeka! Jak wiadomo

Passions hobbies life
Piernikowe brownie – choinki 156

czekoladę i odstawiamy na bok. Do miseczki przesiewamy mąkę oraz kakao i dodajemy przyprawy.  W misce miksera krótko miksujemy jajka wraz z cukrem i wanilią. Dodajemy pomieszany sos czekoladowy i suche składniki, ponownie krótko miksujemu. Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozsmarowujemy ciasto (będzie dość gęste). Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem

Kolizje Smaków
Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 138

masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować polewą czekoladową i udekorować według uznania

Di gotuje
Keks orzechowy 176

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 125 gram masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram orzechów włoskich Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło

Bajeczna Kuchnia
Pierniczki gwiazdki i bałwanki 178

czekoladowe kuleczki ZENTIS   -Mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie. Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery. cukier puder 2 szklanki  mleko -tyle aby powstał lukier sok z cytryny  Wykonanie: Cukier,masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma

Różowa kuchnia
Makowe z wiśniami 2310

maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych pozostałe: 1 galaretka wiśniowa Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno,. ale nie przebijam. Dodaję stopniowo

wesoła kuchnia
Czekoladowy mus z fasoli 105

koncentrację. Kofeina w nich zawarta redukuje stres, a kwas walerianowy ma działanie uspokajające. Podobne właściwości zapewnia również tryptofan, który jest wykorzystywany przez nasz mózg do wytwarzania serotoniny (hormon szczęścia, czekoladowa ecstazy!). Dodatkowo ziarna kakao są skarbnicą przeciwutleniaczy, te surowe mają ich nawet więcej niż czarne jagody czy czerwone wino. Mogą też pomóc w leczeniu chorób układu krążenia, a jego indeks

Gawron w rosole
Pierniczki mocno czekoladowe 144

sodę oczyszczoną przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty

vaniliowoczekoladowa
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 358

nasączony biszkopt wyłożyć frużelinę wiśniową. Ja użyłam gotowej, z puszki, ale można zrobić samodzielnie. 13. Na warstwę owocową rozłożyć masę kawową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 14. Przygotować polewę czekoladową: śmietankę wlać do garnuszka i zagotować. Wyłączyć gaz, gdy tylko zacznie wrzeć. 15. Do gorącej śmietanki włożyć połamane kawałki czekolady. Mieszać, rozcierając grudki. 16. Ostudzić. Ja przelałam polewę do miseczki

W mojej kuchni
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet

Ciastka - domowe słodkości
Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 192

efekt zniknie. Ale nie zniknął. Na ostatnią chwilę ściągałam masę z ciasta i zastąpiłam ją bitą śmietaną, na której z kolei nie chciała się zbytnio trzymać polewa czekoladowa, która dla bitej śmietany okazała się zbyt ciężka. Stąd efekt taki jak na zdjęciach Koniec końców ciasto gościom smakowało, zresztą mi również, ale męczy mnie do dzisiaj dlaczego to masło mi się

Relaxtime