okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować, bo na dnie szuflady leży kolorowa posypka, drażetki czy czekoladowe płatki. Taki sposób, oprócz czasu, zaoszczędzi nasze pieniądze. Lista produktów gotowa? Teraz wystarczy podzielić ją ta produkty, które można kupić wcześniej oraz na te które trzeba kupić na końcu
Codzienna kuchnia niecodziennagładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut, grzanie tylko dół w temp. 165 stopni C. Na ostatnie 15 min uruchomiłam
SMYKWKUCHNIjuż niebawem na blogu, a tymczasem spróbujcie zdrowszej wersji z kaszy. O właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej już kiedyś pisałam i możecie to przeczytać w poście o jaglanym kremie czekoladowym , a o bananach w poście o zielonym koktajlu oczyszczającym . Składniki (2-3 porcje): pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1,25 szklanki mleka (roślinne lub krowie) do gotowania
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSłyszałam, że są tu miłośnicy czekolady więc dzisiaj przepis szczególnie dla nich, gdyż tarta jest czekoladowa do granic możliwości, jedynym przełamaniem jest dodatek lekko kwaskowego dżemu z porzeczek, który spaja całość w idealną kompozycję <3 Składniki (foremka o średnicy 20-22 cm): Kruche ciasto: 100 g masła 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru
Malinowo w kuchniwszystko!!!: ciągły nacisk, temperaturę, chlapanie, ścieranie, czasem zalewanie itp. Wszyscy znamy sytuację takie jak: wysypana mąka (to jeszcze nic), rozlana zupa (tudzież wino), niezabezpieczony mikser, który koncertowo rozchlapuje masę czekoladową po całej kuchni, niezapowiedziany przelew wody w zlewie lub pęknięta rura, aż po wypadki gdy kurczak razem z gorącą brytfanną ląduje na podłodze, a przygląda się temu przyszły mąż Całe
Relaxtimetylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec w ten weekend), a już w ogóle za piaskowymi i te koszmarki z mojego dzieciństwa takie biało-czarne z polewą pseudo czekoladową. Moja mama nigdy, przenigdy nie piekła, więc kupowała różne wynalazki, które w najlepszym przypadku tylko szczypały w język, a że jestem dzieckiem „komuny” to uwierzcie mi trauma
greenscarfuzyskamy pożądany efekt. Nagrzewamy piekarnik do 170C. Naczynie żaroodporne( ew. blachę) napełniamy wodą. Kładziemy w niej tortownice i pieczemy około 70-80 min. Studzimy najlepiej cała noc. Dekorujemy polewą czekoladową z dodatkiem orzechów włoskich. Wszystkie produkty można znaleźć w sklepie www.biogo.pl - serdecznie polecam
Jedz zdrowo żyj zdrowo!coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno czekoladowe, dość ciężkie, korzenne. Doskonałe na poprawę nastroju w ciemny, listopadowy wieczór. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika
W mojej kuchniłyżką cukru pudru i ¼ łyżki mąki ziemniaczanej (będzie chłonęła wilgoć). Pudru waniliowego używa się głównie do posypywania deserów, ale smak i zapach jest intensywny, więc ja daję do mas czekoladowych i kawowych deserów. Wydać się wam może, że kupienie kilkunastu lasek wanilii jest ekstrawagancją i może zbytkiem, bo przecież mamy cukier wanilinowy i różne olejki zapachowe, które koło wanilii nawet
ladykitchenwięc widzicie, wszystko zależy od naszej wyobraźni, ale jedno jest pewne, ciasto jest bardzo efektowne. A dzięki śmietanie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I do tego ten czekoladowy, wilgotny i puszysty spód, tandem doskonały. Blaszkę z takim ciastem wstawiamy do piekarnika ( 50 stopni) podkręcamy do 180 stopni i pieczemy około 80 - 90 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy
Dieta moja pasjamoże gościć na przyjęciu halloween-owym. Pomarańczowy kolor bitej śmietany idealnie wpisuję się w klimat tej imprezy. Koniecznie przygotujcie ten deser bo jest przepyszny! Składniki : * budyń waniliowy * budyń czekoladowy * litr mleka * 4 łyżki cukru * 200ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pomarańczowy barwnik spożywczy Przygotowanie : Przygotować każdy budyń osobno z pół litra mleka
Magiczne Życie Martystworzyły nienachalną, a jednocześnie oczywistą dekorację. Czarno-pomarańczowy lukier subtelnie podkreślił kolory babki, a kosteczki nie pozostawiają złudzeń - kochamy świętować Halloween. Babka jest cudownie wilgotna (dzięki dodatkowi dyni), smakuje czekoladowo i naprawdę ciężko jest się od niej oderwać. W dodatku długo zachowuje świeżość, więc nawet jeśli nie uda jej się zjeść od razu, spokojnie poczeka, aż apetyt znowu nadejdzie. Udekorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisach, ale tej wielkości po raz pierwszy i chciałam dodać w osobnym przepisie, aby ułatwić Wam znalezienie podstawowego przepisu. Uwielbiam ten biszkopt, nawet bardziej od jasnego, Uwielbiam wszystko, co czekoladowe, ostatnio to ubóstwiam. :) Jednak można śmiało pominąć dodatek czekolady w składzie. Wtedy wyjdzie po prostu pyszny kakaowy biszkopt. Można też dać jej nieco więcej, tak do 30-40 g. Muszę
Anioszek w kuchnipróbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzejściu na weganizm stało się to niemożliwe z wiadomych powodów. Na długi czas zapomniałem o tym dyskomforcie, aż wczoraj nagle na mnie spłynęła ochota zjedzenia go w towarzystwie czekoladowego makaronu i malin. Co prawda nie ma co się oszukiwać, że jest to 1:1 makaron z białym serem , który pamiętam. Bardziej makaron z masą sernikową. Mi jednak to zupełnie
Blendman