formy wykładamy jeden ze spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy 1/3 masy, powtarzamy czynność dwukrotnie do wyczerpania składników. Całość przykrywamy górną częścią ciasta.Polewa czekoladowa:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta piernikowego. Następnie od razu
Słodka StronaBiszkopt posmarować dżemem, na niego położyć ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzić krem.50 ml wódki wymieszać z 50 ml mleka. Biszkopty moczyć w alkoholu, a następnie układać na masie..Polewa czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy tylko składniki się rozpuszczą polewamy czekoladą górę ciasta.Moje posty
Słodka StronaTradycyjny sernik z polewą czekoladową i dużą ilością bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku.Sernik z Orzechami - Składniki:1 kg tłustego twarogu dwukrotnie zmielonego200 g masła250 g cukru4 jajka 50 g kaszy manny2 łyżki mąki ziemniaczanejcukier waniliowyodrobina aromatu waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia polewa:60 g czekolady mlecznej60 g czekolady gorzkiej70 g masła
Słodka Stronaorzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka
Słodka StronaAnanasowa:4 żółtkacukier waniliowy2,5 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy (bez cukru)2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru180 g masłaok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem
Słodka Stronamasy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco przesadzona. Na szczęście zmniejszyłam ją niewiele - ciasto wcale nie jest słodkie, raczej wytrawnie czekoladowe. Nie ma przeciwwskazań, żeby cukru dosypać nieco więcej (szczególnie, jeśli jak ja, zdecydujecie się na dodatek gorzkiego kakao), lub upieczone już ciasto posypać cukrem pudrem. Ja swoje podałam z lodami orzechowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu. Przez tą wszechogarniającą szarugę mam do niej pociąg ogromny w wersji podstawowej, jednak takie zaspokajanie potrzeb po jakimś czasie staje się nużące. Potrzebowałam czekolady przetworzonej, w wersji bardziej czekoladowej niż ona sama. Zasadniczo rzecz biorąc chciałam piec wczoraj, ale... Zamiast pieczenia zjadłam talerz pysznego kremu ze szparagów, zagryzając go bagietką z masłem czosnkowym, poprzeglądałam przepisy na Mikserze, wyspacerowałam psę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzęsto piekę ciasta czekoladowe , murzynki ale w sezonie letnim warto wzbogacić je o owoce. Moja dzisiejsza wersja zawiera brzoskwinie. Ciasto ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżośćSkładniki:3 jajka1 szkl cukru cukier waniliowy1 szkl mleka3 szkl mąki1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaorodzynkikawałeczki czekolady1/2 szkl olejubrzoskwinieJajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę i pozostałe składniki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaLubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki; 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych, 100 g skórki kandyzowanej 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej, 125 g miekkiego masła, 145 g cukru, 2 duże jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Anioły w kuchniKlasyczne , znane w Polsce i na świecie …fantastyczne czekoladowe brownie …z wierzchu kruche i delikatne , a wewnątrz lekko wilgotne… Składniki;25 dag czekolady20 dag masła 25 dag cukru Cukier waniliowy 3 jajka 15 dag mąki szczypta soli Wykonanie; Na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę, rozgrzewamy – mieszamy nie doprowadzając do wrzenia.Jajka ubijamy na sztywno z cukrem i wanilią
Apetyczna babeczkaświeżych drożdży 1 jajo 3 łyżki masła, roztopionego łyżeczka soli 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru 25 dag czekolady, ja w moich delikatesach ze Szwajcarskich wyrobów czekoladowych znalazłam tylko jedną markę, więc pomieszałam trzy różne smaki; tabliczkę mlecznej czekolady, tabliczkę gorzkiej i połowę tabliczki marcepanowej 1. W wodzie z cukrem rozpuścić drożdże i odstawić na 15 minut
Apetyczna babeczkakawy najlepsze ciasto z nutą kawy :) Pysznie czekoladowe z małym owocowym akcentem. Z niewielką ilością cukru i bezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g cukru dark muskovado 3 łyżki surowego kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko kilka malin (poza sezonem mrożonych) 50 g czekolady kawowej W jednej misce mieszamy składniki płynne
Mienta blogPyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g
Z miłości do słodkościrazu piec.. 2 szkl. mąki 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukru nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować
Moje domowe kucharzenie