czekoladowy - 5500 przepisów (strona:192/367)

Makowiec japoński (z jabłkami) 169

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Smaki Weroniki. Troszkę go zmieniłam, dodałam lukier czekoladowy a ciasto nazwałabym szarlotką z makiem (choć jabłka nie są wyczuwalne). Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie.  Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej.   Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)  10 łyżek

Di gotuje
Muffiny czekoladowe 180

jestem fanką jesiennej aury, ale mam pewne antidotum na jesienną chandrę. Duża dawka czekolady i kubek mocnej kawy z odrobiną spienionego mleka! Mocno czekoladowe muffiny z kawałkami czekolady to klasyk wśród mini wypieków. Mało kto jest w stanie im się oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Składniki suche: 1 szklanka mąki pszennej

Smakowity Blog Kulinarny
Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 151

Witamina E – 6 mg (50% zalecanego, dziennego spożycia) Na sam koniec chciałam Wam przedstawić przepis na amlou – świetną alternatywę dla masła orzechowego, wszelkich czekoladowych smarowideł. Potrzebujecie trochę oleju arganowego, miód i migdały. Do przygotowania amlou porzebujemy (ok 1 filiżanka): – 120 g zmielonych prażonych migdałów (migdały w skórkach uprażyłam na patelni i zmieliłam w młynku

Szybko Tanio Smacznie
Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy) 199

mleka w proszku, ale nie chciało mi się go szukać i upiekłam ciasteczka "z głowy". Jest dużo podobnych wersji. Poza tym moje mleko czeka na wenę do zrobienia bloku czekoladowego, więc zamieniłam je na śmietankę do kawy. Jeśli chcecie - spokojnie możecie użyć mleka zamiast śmietanki. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie

Di gotuje
Muffinki czekoladowo-bananowe według Nigelli (przepis zmodyfikowany) 303

efektu. Jeśli masa ma odpowiednią konsystencję należy dosypać wiórki kokosowe oraz czekoladę - jeszcze chwilę miksować. Ozdobić babeczki kremem i poukładać na nich plasterki bananów oraz posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi

The Sweet Damsel
Korzenne ciasto dyniowe 187

poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!     Po ostygnięciu, wierzch polecam oblać domową polewę czekoladową (sprawdzony przepis

Grunt to przepis!
Ciastka czekoladowo-chałwowe 171

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Pomysł na ciastka z chałwą zaczerpnęłam z bloga: Filozofia Smaku. Postanowiłam zrobić ciastka w wersji czekoladowej. Zmniejszyłam też proporcje podane w pierwotnym przepisie. Ciasteczka są pyszne, chrupiące na wierzchu i lekko wilgotne w środku. (11 sztuk) 50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki proszku

Di gotuje
Blok czekoladowy ..jak zza dawnych lat 211

weekend przenieśliśmy się do czasów PRL-u ..wspólnie z innymi blogerami robiliśmy blok czekoladowy ...kiedyś był często robiony..pamiętam jak moja mama robiła..w sumie ja też robiłam,ale dawno temu...Moja córka robiła chyba ze dwa tygodnie temu, ale tak szybko był zjedzony , że zdjęć  nie było z czego zrobić...i w sumie ja zjadłam tylko mały kawałeczek

Moje domowe kucharzenie
MURZYNEK CIASTO 157

Murzynek  To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

potrawyregionalne
CIASTECZKA OWSIANE CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 164

olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Na końcu delikatnie połączyłam całość z pianą z białek. Wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sól i wsypałam do miski z utartym kremem czekoladowym, dodałam płatki owsiane i orzechy. Wszystko porządnie wymieszałam. Blachę wyłożyłam pergaminem, nabierałam łyżeczką czubate porcje ciasta  i nakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut

potrawyregionalne
NUGGETSY NA SŁODKO Z BANANÓW 131

cieście naleśnikowym, ale o gęściejszej konsystencji obtoczyłam banany. Smażyłam na oleju (około 1-2 cm.) Po wyjęciu odsączyłam nuggetsy na papierowym ręczniku. Można je podać z sosem czekoladowym,konfiturą,lodami lub cukrem pudrem. Smacznego

potrawyregionalne
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 172

chrupiące i zdrowe ciasteczka. Więcej czasu zajmie Wam zapewne droga do sklepu, po ciastka w których  na pewno nie znajdziecie taki pyszny skład... Proponuję również ciasteczka owsiano - czekoladowe (przepis TU ) Zapraszam do pieczenia;-) Składniki: 100 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka płatków orkiszowych/płatków owsianych  1 jajko

potrawyregionalne
KOKOSOWE CIASTECZKA 184

Zaproponuję dzisiaj pyszne kokosowe ciasteczka. Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 250g czekoladowych herbatników 85g masła lub margaryny 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 125g wiórków kokosowych  Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem. Można je także

potrawyregionalne
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM SEREM 199

Pyszne czekoladowe naleśniki z białym serem  z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto:  250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego

potrawyregionalne
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY 171

nutellę mogłabym jeść w ilościach hurtowych ;-) Moje uwielbienie do słodyczy jest moją słabością... ale kto ich nie ma? Ale od dziś nutelli nie kupię, ponieważ ten pyszny   orzechowo czekoladowy krem   robię sama. Wiem co jem i to jest najważniejsze. Zero masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia! Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych np.pistacjowych,ziemnych

potrawyregionalne