czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:466/624)

Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 160

łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)zdjąć z ognia. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości

kulinarnyswiatdomi
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 156

waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy babkowej, garnek przykrywamy i doprowadzamy(...)wyłączamy, wyjmujemy formę, otwieramy ją i wykładamy naszą babkę na talerz. Jeszcze letnią babkę oblać jedną z podanych poniżej polew, lub dowolną inną. Ja posypałam także pokruszonymi migdałami. Polewa czekoladowa: - 90g masła - ok.1/3 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) - 2-3 łyżki kakao - 1 łyżeczka mleka W rondelku roztopić masło z ksylitolem, dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Na końcu dodajemy łyżeczkę

Smaczne Zdrowe
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 141

schodził tydzień  za tygodniem i totalnie nie miałam czasu żeby go zrobić. Na szczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba  najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał(...)szybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej

ciastkarnia na kruchym spodzie
SERNIK ZEBRA NA ZIMNO 4477

Delikatny dwu kolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 500 ml śmietany 36% 0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek żelatyny. Polewa Sposób przygotowania: BISZKOPT(...)mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa Serowa: Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici na sztywno

RAROSSA
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 134

Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu-   rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Batoniki z granoli 183

pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy

mojewypiekiinietylko
Muffinki czekoladowe z malinowym kremem. 125

deser czekoladowe muffinki z pysznym malinowym kremem. Zniknęły błyskawicznie. Słodkie babeczki z owocowym musem tworzą harmonijną całość. Czekolada już niebawem, bo 12 kwietnia, ma swoje święto. Myślałam nawet o czekoladowym haśle tygodnia. Co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 3 łyżki masła 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia,. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu

zadanie-gotowanie
CIASTO KAWOWE Z WIŚNIAMI 136

związany z jego pracą....no ale koniec końców stanęło na puszystym wypieku.Przepis na to ciacho znalazłam parę lat temu w gazetce,trochę pozmieniałam no i jest....jedno z lepszych ciast,wprost rozpływa się ustach. Biszkopt kakaowy:   8 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Białka ubić(...)Masa kawowa:   2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny(jak kto woli) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym Dodatkowo:   ok 500g wiśni w syropie lub w spirytusie  gorzka czekolada   Ugotować budyń w 2 szklankach mleka,wystudzić.Margarynę bądź masło utrzeć na puch,dodając cukier puder

Niespełnione zdolności kulinarne
Likier kokosowy 218

się to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego. Zaczynamy(...)malaksera dodajemy mleko słodkie oraz nie słodzone i miksujemy do połączenia. Przelewamy do buteleczek (mi wyszło ok. 1,2 litra) i chłodzimy. Wiórek nie wyrzucamy! Można je wykorzystać do ciasta lub upiec pijane kokosanki- przepis niedługo! Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Szybkie ciacho z mikrofali 139

złość sklepy są pozamykane, lub mamy dzień lenia :P Ja również mam słabość do słodkości i czasem nachodzi mnie w najgorszym momencie, wtedy wygooglowałam ten przepis ( blog-babeczka.blogspot.com)! Smakuje jak czekoladowa babka, można ją podawać jako muffiny z bitą śmietaną i owocami lub po prostu w miseczce, tak jak ja ^^ Moim zdaniem jest dużo lepsza od tak zwanych "babeczek z kubeczka(...)mleka w domu i dodałam śmietankę 30% wyszła równie dobra :) ) i dokładnie łączymy. Następnie dodajemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na największą moc. Gdy ciasto wyrośnie zostawiamy jeszcze na chwilę. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję brownie można szybciej wyciągnąc ciasto, im dłużej będzie trzymane w mikrofali tym będzie bardziej suche. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Sernik chałwowy 315

> Sernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada

Pełny talerz
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 149

Składniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2

Luźna Kuchnia
Tort egzotyczny 202

przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii.  Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń(...)Każdą smarujemy dżemem żurawinowym zmieszanym z rumem. Na spód wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi Smacznego! P.S. sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami

Luźna Kuchnia
Biała Truskawka - Tort księżniczka Zosia 741

pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.   Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)ognia. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej

kulinarnyswiatdomi
Muffiny z czekoladową niespodzianką 114

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka 100 ml oleju 600 ml mleka opakowanie budyniu czekoladowego (0,5l) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować budyń czekoladowy, który będzie naszym nadzieniem. 300 ml mleka zagotować - uwaga! nie przypalić ;D Do100 ml zimnego mleka wsypać budyń i 2 łyżki cukru - wszystko to razem wymieszać i wlać do gotującego się(...)cukrami, proszkiem do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką. Nie musi to być idealnie wymieszane, jeśli zostaną grudki, nic się nie dzieje;)  Mamy gotowe ciasto i nadzienie. To teraz trzeba przygotować papilotki - z tego przepisu powinno wyjść 18 sztuk ;) Do papilotki dajemy 2 małe łyżki ciasta, łyżkę budyniu i łyżkę ciasta - tak żeby przykryć ciastem budyń

Lawendowe Niebo