czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:458/624)

Ciasteczka czekoladowo - owsiane z dyni 193

Uwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda.  Porcja ok 18 ciasteczek Składniki:  puree z

Niezły Młynek
Czekośliwka 157

popularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Umyte, wypestkowane śliwki(...)koniec gotowania dodajemy ekstrakt oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Masa zacznie gęstnieć, więc mieszamy często, aby powidła się nie przypaliły. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Gorącą masę śliwkowo-czekoladową nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy je ok. 10-15 minut, a następnie odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko nie ostygły. Gdy czekośliwka całkowicie wystygnie odwracamy

MyCookBook.pl
Tort czekoladowy 179

mega czekoladowy, zawierający blisko 6 tabliczek czekolady tort upiekłam na 18 urodziny mojej siostrzenicy. W końcu na taką uroczystość tort powinien być wyjątkowy. Swoim składem i smakiem nawiązuje do niedawno prezentowanego brownies migdałowo-wiśniowego . Tort nie jest przesłodzony, bo użyłam głównie gorzkiej czekolady. Wymaga trochę czasu i zachodu ale efekt końcowy zrekompensuje nam nasz trud. Najważniejsze, że solenizantka była zadowolona(...)zrobić za jednym zamachem i później przekroić gotowy biszkopt na trzy części ale piekąc trzeba pamiętać o wydłużeniu nieco czasu pieczenia. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Gdy jest suchy, ciasto jest gotowe. Podobnie masę na dwie pierwsze warstwy można również przygotować od razu, bo trzecia warstwa jest przygotowywana nieco inaczej.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Churros 218

czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy(...)papier, przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto.  Drugi sposób powoduje, że mamy większy wpływ na uformowanie pożądanych kształtów. Gotowe przekąski oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym lub innym ulubionym, np. toffi, truskawkowym lub nawet z Nutellą. Moje posty

Słodka Strona
Muffiny czekoladowe z żurawiną 133

słodko, na ostro, owocowe, czekoladowe, z nadzieniem, bez... przepisów na muffiny pewnie jest tyle ile osób które je przyrządzają... Ciężko stwierdzić, które są najlepsze, dlatego też nawet nie próbuje tego stwierdzać. Chcę się podzielić z Tobą moim number one wśród muffinek :) !   Składniki na 12 muffin: 250 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 gram jogurtu (żurawinowego(...)mokre: jaja z cukrem, jogurt, olej. 3. Do składników mokrych dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Dorzucamy dodatki i mamy gotowe ciasto. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Ja używam silikonowych. Pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut.  Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kostkami czekolady, żurawiną, bądź też skórką pomarańczową. ZAPRASZAM

Mój Smak na Życie
KOKOSOWE CIASTECZKA 187

Zaproponuję dzisiaj pyszne kokosowe ciasteczka. Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 250g czekoladowych herbatników 85g masła lub margaryny 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 125g wiórków kokosowych  Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem. Można je także(...)kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia. Pokroiłam

potrawyregionalne
Czekoladowe mini serniczki z melonową nutą w 20 minut. 196

Wróciłem wieczorem z pracy i tak jakoś mnie naszło na coś słodkiego. No wiem, złamałem się, a do Wielkiejnocy nie miałem mieć nic słodkiego w ustach

BaRepas
BABECZKI CZEKOLADOWE Z BANANAMI 119

Babeczki czekoladowe to świetna propozycja na różne okazje a z bananem to już "niebo w gębie" :) Wilgotne, nie za słodkie, mocno kakaowe... tego nie da się opisać, to trzeba spróbować :) Do babeczek wykorzystałam papilotki od  Papilart . Składniki: z podanych składników wyszło mi 11 babeczek :) * 2 banany * 220 g mąki pszennej  * 100 g cukru * 2 jajka * 125 ml oleju(...)pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać. Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut

Zrób to smacznie
Czekoladowe naleśniki z truskawkami 151

Składniki (na 4 porcje) na ciasto naleśnikowe: - 1 jajko (ok. 60 g), - szklanka mleka (ok. 200 ml), - ¼  szklanki wody (ok. 50 ml), - szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g), - szczypta soli, - 1 łyżka kakao (ok. 10 g), - 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). na nadzienie: - serek śmietankowy President 4 % tłuszczu(...)Mieszamy serek z cukrem pudrem   i ziarenkami laski wanilii. 4. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 5. Naleśniki nadziewamy serkiem   i dekorujemy owocami. Czekoladowe naleśniki z owocami bogate są w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z kakao), który reguluje

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Babeczki z budyniem malinowym i malinami 181

dodatkowe ciepło, jednak zdecydowałam się na upieczenie czegoś na szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny.  Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek.    Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste i delikatne z  niespodzianką w środku ;-) Składniki(...)proszek do pieczenia, szczyptę soli   i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować budyń z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki.  Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość przykryć drugą częścią ciasta w takiej ilości aby przykryła nam budyń i maliny. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki stokrotki 214

Babeczki stokrotki Wiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do tego delikatny krem z twarożku w stosownym kolorze i cukrowe stokrotki. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao(...)pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie

Ciastkozercy
Duże, pełnoziarniste ciastka z masłem orzechowym. 213

dawna miałam ochotę upiec wielkie, czekoladowe ciastka z orzechami. W końcu się zebrałam i o to są ;) Bogate w błonnik, z pysznym posmakiem masła orzechowego. Polecam od czasu do czasu zabrać ze sobą jako drugie śniadanie. Na zdjęciu wyglądają na mniejsze niż w rzeczywistości, ale uwierzcie mi że są spore i spokojnie można się jednym najeść. Składniki (7 dużych ciastek(...)duże jajko Dodatki: ulubione orzechy lub suszone owoce - u mnie orzechy laskowe i rodzynki. Przygotowanie: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i każdą spłaszcz na kszatłt dużego ciastka. 3. Do każdego

Powiedz dietom nie
Muffiny pomarańczowe 144

nawet trzeciego dnia :) Muffiny pomarańczowe Z tej ilości składników wyszło mi aż 16 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej 1 szklanka płatków z otrąb pszennych z płatkami w polewie czekoladowej i pomarańczą 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 pomarańcza Wykonanie: Pomarańczę bardzo dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą(...)misek, wymieszałam (tak, żeby składniki się tylko połączyły) i dodałam pokrojone na mniejsze kawałeczki cząstki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Papilotki napełniłam wymieszanym ciastem i wstawiłam foremkę do piekarnika. Piekłam około 20 minut do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce kuchennej

Kuchenne zapiski Edyty
Bułki na miodzie 159

puszyste i lekko słodkie - bułki na miodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego(...)koniec dodać roztopione masło,  miód i sól. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą.   Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić

Ugotować
Muffinki mocno czekoladowe. 160

przed podaniem warto włożyć ją na 10-20 sekund do mikrofali i znów cieszyć się płynną, aksamitną, gorzką czekoladą zamkniętą w puszystej, kakaowej babeczce... Polecam!!! Składniki na muffinki mocno czekoladowe  w zależności od użytych foremek na 14-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego, gorzkiego kakao 1 łyżeczka kawy(...)mieszamy razem z mokrymi składnikami). W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Teraz w każdą babeczkę wciskamy po kostce czekolady, wkładamy do nagrzanego

Rozpustne gotowanie
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 552

wiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb(...)nieco nudna (na Boga, to przecież tylko ugotowana śmietanka!), świetnie sprawdzają się w jej towarzystwie wyraziste dodatki. Na blogu  Kuchenny bałagan  znalazłam wspaniały, prosty przepis na mus czekoladowy. Delikatny, puszysty, bardzo czekoladowy. Świetnie się sprawdził jako partner panny cotty. Razem stworzyli wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko.  Deser zawiera

Pożeraczka, czyli raz adobrze