sobie całkiem spory ekwipunek z jedzeniem, który pochłaniam w drodze do pracy. Po bardzo pożywnym posiłku, czasem lubię sobie dopełnić żołądek czymś słodkim - na przykład takimi oto muffinami. Domowe, czekoladowe i z dodatkiem kaszy manny. Taki prosty smak dzieciństwa, który może każdemu umilić dzień. To co, spróbujecie? :) Składniki : 4 łyżki kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)kaszę manną. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy do suchego patyczka - około 25 minut. Studzimy w foremkach. Smacznego
Słodkie Przyjemnościznalazłam w Chocolate favourites The Australian women'w weekly - czekoladowe, więc idealne. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, napakowane orzechami i rodzynkami. Czysta rozkosz - koniecznie musicie spróbować! Ciasteczka czekoladowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 24 sztuki) 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g jasnego brązowego cukru 1 jajko 185 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody(...)jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną). Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić 5-10 minut na blasze, po czym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszyscy kochamy truskawki! Lubimy truskawkowe ciasta i desery ... Dziś pomysł na szybką, smaczną i lekką truskawkową przekąskę, która wspaniale się sprawdza na spotkaniach towarzyskich. Zapewniam, że truskawkowe szaszłyki zawładną sercami wszystkich! A potrzebujemy do niej : ładne truskawki 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki dodatkowo: patyczki do szaszłyków Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy ogonki, delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem(...)garnka z gotującą się wodą), dodając 2 łyżki słodkiej śmietany. Mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Na patyki do szaszłyków nadziewamy po kilka truskawek, polewamy je polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia
Walijskie PichcenieCiasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeżeli jest za gęste dolewamy wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Na rozgrzaną omletówkę (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii 50 ml rumu Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę. Żółtka wymieszać
Kulinarny karnet ChristopheraNiestety rozkłada mnie jakieś przeziębienie... Ale żeby sobie trochę osłodzić te chwile upiekliśmy z synkiem jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Obowiązkowo czekoladowe z dodatkiem mleka w proszku. Są bardzo proste w przygotowaniu a do tego takie smaczne... Ile bym ich nie zrobiła zawsze rozchodzą się w mgnieniu oka;):) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka(...)pudrem na puch. Powoli do masy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec ok. 10-12 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można zrobić esy-floresy
Z miłości do słodkościJakiś czas temu otrzymałam od Posti przyjemną niespodziankę, pełną tradycyjnych ziołowych kompozycji oraz ich nowych wydań. Bardzo je lubię, więc do tej pory tylko popijałam je
Pasja SmakuZ pewnością nie są to muffinki szczególnie polecane przy odchudzaniu :) Mają chyba pierdyliard kalorii, warzylion cholesterolu i zapychają jak mało co, jednak z
sama złodyczCześć trochę trwało zanim dodałam coś więcej. Dziś mam dla Was pyszne, wilgotne w środku babeczki czekoladowe. Składniki na babeczki: 220g masła 150g brązowego cukru 210 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu rumowego 50 g startej gorzkiej czekolady Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać(...)jedno po drugim. Dodać do masy suche składniki, ekstrakt rumowy i wymieszać na małych obrotach. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać drewnianą szpatułką. Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami, ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości. Piec ok 22 minuty w temperaturze 170 stopni. Po czasie wyjąć i wystudzić. Składniki na krem: 300 g serka typu philadelphia ( ja użyłam jednego waniliowego
Panda i jej światzjadły wszystkich ciastek, więc zrobiłam z nich użytek, a poza tym to nudne jeść te same ciacha przez tydzień. To jest chyba moje pierwsze „niepieczone” ciasto na blogu, fakt bardzo rzadko takie robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej Składniki (użyłam tortownicy o średnicy(...)gorzkiej czekolady 100-200 g dowolnego dżemu (użyłam własnej roboty z aronii) w tym przepisie podaję zakres, bo to kwestia gustu i Waszego wyboru, czy będzie mniej lub bardzie czekoladowe. Przygotowanie: Do garnka wlej około 800 ml mleka, dodaj karob, cukier i kaszkę. Dokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj
greenscarfMój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca(...)extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKottylko stać i wąchać;) Dobre ciasteczko i pyszna kawa, takie Dzień Kobiet mógłby trwać... I pierwsze ciastka na zbliżające się Święta już wymyśliłam ;) Takim muffinom nikt się nie oprze ;) Czekoladowe muffiny Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki pszennej 6 dag cukru 10 dag kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy. Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady
Lawendowe NieboMojej młodszej córce wczoraj zachciało się ciasteczek i w książce Słodki Świat Kasi wynalazła przepis na te ciasteczka..i obie zrobiłyśmy ...pyszne małe co nie co
Moje domowe kucharzenieodstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką. Układamy na jednym brzegu w odstępach co kilka centymetrów po kostce czekolady, przykrywamy czekoladę drugim końcem ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, tak żeby czekolada zawsze była w samym środku (jeśli znajdzie się na brzegu kółka może wypłynąć podczas pieczenia). Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pozostałych dwóch uszy. Gotowe elementy przyklejamy do głowy świnki używając jak kleju roztrzepanego jajka. Świnki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 min. Oczy możemy zrobić z roztopionej polewy czekoladowej (dekorujemy przestudzone świnki) lub z czekoladowych dropsów (przyklejamy na ciepłe ciastka). Sylwestrowe świnki Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach. Zastosowanie w kuchni: • Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń; • Jest dodawana do potraw z białego sera; • Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)celu otrzymania aromatycznej kawy; • Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”; • Wykorzystane laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym cukrem. Po kilku dniach wytworzy się z tego prawdziwy cukier waniliowy
Moje domowe kucharzenieDrożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki: 300 g mąki pszennej 30g drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1 szkl. mleka dodatkowo: jabłko banan cukier puder(...)Czyli, najzwyczajniej w świecie mleko z drożdżami ma urosnąć ! Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około 15 minut. Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować. Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać
kolorowotorcikowo