czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:241/624)

Mangolada - sernik na zimno 368

wiaderka) 100 ml śmietany 30% (+ połowa ubitej śmietany z żelatyną ) masa czekoladowa ciemna: (wypełnieni do formy 24 cm) 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany 30% 650 g sera białego z wiaderka (+ polowa ubitej śmietany z żelatyną) wierzch: 200 g czekolady deserowej 100 ml mleka Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno dodając cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy(...)mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy. masa mango: Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm , wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy zastygłej masy) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. masa czekoladowa jasna: Czekoladę z chrupkami

Bon appetit mon amie
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 227

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami , w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)rozbrajanie dyni, póki więc nie przerobiłam wszystkiego na mus, istniała możliwość innego wykorzystania. Tu bowiem dynię ściera się na tarce o drobnych oczkach, odciska, i taką dodaje do ciasta. W tym miejscu pragnę Was przestrzec - uważajcie! Ja sobie, razem z dynią, starłam kawałek kciuka. Nie jest to najprzyjemniejsze doświadczenie, nie chcecie go przechodzić. Uwierzcie mi na słowo. (Swoją drogą, kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Mleczna Kanapka 478

ciasto, które nie wszystkim będzie smakowało ;) Jest bardzo słodkie, z masą z mleka w proszku i czekoladową polewą. To taka słodkość to mocnej, czarnej kawy. Dzieciom jednak zasmakuje na pewno :) Elegancko wygląda na stole, świetnie się je kroi. Polecam.     Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)proszku i nadal ucierać, do gładkości. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem.   Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 70 g masła   Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewą polać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce, wyjąć około 2 godziny przed planowanym podaniem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Jesienne babeczki z jeżami 260

Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta. Składniki na babeczki Składniki na krem +zielony barwnik spożywczy Do dekoracji: marcepan czekolada czekoladowa posypka Babeczki przygotowujemy według przepisu . Ważne, żeby całkiem ostygły przed nałożeniem kremu. Z marcepanu kulamy różnej wielkości kulki - na mniejsze i większe jeże

Ciastkozercy
Tartaletki z musem czekoladowym 163

przygotowanym z czekolady, rumu, wiśni i migdałów. Przepis na te tartaletki z musem czekoladowym jest wart polecenia.   Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie(...)podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie foremki. Układamy foremki na blasze. Pieczemy tartaletki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Gorące foremki delikatnie odwracamy, tartaletki same wypadają. Układamy wszystkie tartaletki obok siebie i napełniamy musem czekoladowym. Mus przygotowujemy z mieszanki 25 ml śmietany 36 %, 50 ml rumu z wiśniami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto ze śliwkami 125

się za ciacho ze śliwkami. Ciasto szybkie i smaczne,czyli takie jak lubię. Do tego ciasta nie brudź miksera!  Składniki: 100g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jaja śliwki cukier perlisty (do posypania) płatki czekoladowe (do dekoracji) Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać rozpuszczone(...)masło i cukier.Następnie dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć śliwki-skórką do góry (cały sok i aromat ucieknie w ciasto). Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygnie posypać cukrem perlistym i płatkami czekoladowymi. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Czekoladowe muffinki z choinkami 142

przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży za oknem zrobimy go w kuchni:) godzina około 15 babeczek Przepis na muffinki czekoladowe z Oreo znajdziecie TUTAJ Oczywiście, możecie skorzystać z innego przepisu. Wszystkie przepisy na nasze babeczki tutaj

Ania i Marcin gotują
Czekoladowy mus piankowy z papają i kokosem 214

Kusi to słodkie kusi... ale czasem przychodzi taki dzień że zjadło by się coś bez ograniczeń :). Oczywiście ten deser nie będzie zaprzeczeniem filozofii tego bloga a

Kuchnia PROzdrowotna
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 223

powietrzem. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może gwałtownie opaść) . Wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30-40 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto wyciągnąć z foremki dopiero po ostudzeniu. Można polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli wodnej 50 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej z odrobiną mleka – gdyby polewa się nagle zamieniła w proszek

Moja Delicja
Kawowe brownie 227

piątkowy poranek naszła mnie genialna myśl: zrobię ciasto, a co tam :) Jak dobrze wiecie uwielbiam czekoladę i wszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem  mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru

Kolizje Smaków
Mazurek "jajo" z kajmakiem 214

łyżka śmietany kwaśnej Do dekoracji: 1/3 puszki kajmaku gotowego mielone orzechy gotowe dekoracje, np motylki czekoladowe kolorowe pisaki lub lukier inne - wedle uznania  Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą(...)rondelku - będzie łatwiej nałożyć go na ciasto. Tak przygotowany kajmak, wylać na kruche ciasto. Wierzch udekorować wedle uznania. Ja przykleiłam kurczaczka z kruchego ciasta, boki obsypałam mielonymi migdałami. Zrobiłam napis z lukru i przykleiłam motylki czekoladowe.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Gofry 156

którego nadaje im gofrownica. Do tego możemy nakładać na nie różne farsze, przygotowywać na słodko z dodatkiem bitej śmietany, dżemów, konfitur, z sosami owocowymi, czekoladowymi, na słono, wytrawnie. Dziś zaprezentuję Wam przepis na ciasto na gofry, który kiedyś przeczytałam na jednej ze stron internetowych i zapamiętałam lekko go modyfikując - cała reszta należy do Waszej inwencji kulinarno

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem 184

się że będę je musieć sama zjeść :) Mąż naleśnikowy nie jest w ogóle, nie wspominając o takich czekoladowych... Tym bardziej się zdziwiłam, że pochłonął ich kilka... Ciekawa jestem czy Wy takich próbowaliście i jak Wam smakowały? Pochwalicie się? Składniki: Na 10 naleśników Ciasto: 250 ml mleka 3.2% + 20ml ok. 300g mąki tortowej szczypta soli 2/3 tabliczki mlecznej czekolady Goplana(...)trzcinowego Dodatkowo: 1/2 szklanki do smażenia gotowych naleśników cukier puder do posypania po wierzchu bądź kilka kostek startej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, olej oraz szczyptę soli

Kuchnia w czekoladzie
Antałki 172

budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru  cukier puder do posypania   Z podanych składników na ciasto kruche wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na trochę więcej niż(...)ubijać. Pozostawić do schłodzenia.   Na ciasteczka nakładać krem i składać je razem.   Składniki polewy czekoladowej delikatnie podgrzać i rozpuścić. Nie gotować. Polać ciasteczka i pozostawić i stężenia polewy. Z papieru (najlepiej pergaminu, gdyż jest cienki) wyciąć małe serwetki. Serwetkę nałożyć na ciasto i za pomocą małego sitka oprószyć cukrem pudrem. Serwetkę należy ściągać bardzo delikatnie aby nie zniszczyć

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania