kremówki 30% 1-2 łyżeczki cukru pudru – w zależności czy lubimy mniej, czy bardziej słodko 2-3 owoce kaki posypka czekoladowa Wykonanie: Mąkę dokładnie posiekałam z zimnym masłem, wymieszałam z przesianym cukrem pudrem, a następnie dodałam żółtka. Najpierw zarobiłam ciasto czubkiem łyżki, a następnie szybko wyrobiłam dłonią. Ponieważ składniki nie bardzo chciały się połączyć, dodałam troszeczkę śmietany. Kulkę ciasta zawinęłam(...)każdą z nich pokroiłam na plasterki. Całkowicie wystudzone babeczki wyjęłam z foremek, napełniłam bitą śmietaną, obłożyłam plasterkami sharona i posypałam posypką czekoladową. Nie zabezpieczałam babeczek przed nasiąknięciem, bo były przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Z takiej porcji ciasta wychodzi kilkanaście babeczek, w zależności od tego jakie mamy foremki i jak grubo rozwałkujemy ciasto
Kuchenne zapiski Edytyteż inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna z mojej klasy w podstawówce. Polecam, zrobiłam w nim trochę modyfikacji, gdyż dodałam do masy trochę Ballantin(...)ciasteczek. Smarujemy polewą czekoladową, ozdabiamy migdałami i suszoną żurawiną, a gdy torcik ostygnie, wkładamy do lodówki, a następnie kroimy na kawałki. W wodzie moczymy żelatynę, aż napęcznieje. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier puder, napęczniałą żelatynę, mieszamy aż żelatyna i cukier się rozpuszczą. Wyłączamy kuchenkę, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ta polewa jest idealna do ciast, gdyż jest lśniąca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękarmelowy: 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka ok. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Bita śmietana: 400g śmietany 30% 2 śmietan-fixy Dodatkowo: kakao/czekolada/polewa czekoladowa 2 banany Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek. Ja nie mam aż tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie zrobiłam ozdobne brzegi z resztek
Wrzosowa Polanaansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Tort jest przepyszny, kremowa góra z intensywnym aromatem wanilii, alkoholizowane wiśnie, i pyszny czekoladowy spód. Marzenie każdego łasucha! Składniki: Na ciasto: 200 g maki jajko 110 g cukru 8 dag miękkiego masła pół opakowania proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody 3 czubate łyżki kakao 2 łyżki miękkiego smalcu
Pyry na Gazproszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą masę. Dodać połowę żelatyny(...)połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową,wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można je naponczować alkoholem. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i rozsmarować,zostawić do wystygnięcia. Można też troszkę naponczować biszkopt, który dajemy na spód
Przepisy i porady kulinarneprzepyszne, słodkie z nutką kwaśno-owocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym kremem. Tak powstał naprawdę pyszny deser, który zasmakuje i „małym” i „dużym”. U nas sprawdził się jako śniadanie „na słodko” :) Prawdziwe niebo w gębie! Same naleśniki są tylko odrobinę słodkie(...)syropie balsamicznym: 600 g truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe: Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z przepisu powinniśmy otrzymać
MyCookBook.plmąką ryżową - bardzooo polubiłam jej smak i właściwości. Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze. Ciasto idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Jest delikatne, odrobinę kruche i zawsze pięknie wyrasta. Owoce sprawiają, że nie jest "suche" i doskonale komponuje się(...)pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć melona - uprzednio pokrojonego w kostkę. Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Ciasto powinno być zarumienione.) Opcjonalnie jeszcze ciepłe posypać wiórkami czekoladowymi lub po ostudzeniu - cukrem pudrem. (*) Owoce można obtoczyć w mące kokosowej lub ziemniaczanej - tym sposobem unikniemy zakalca. Nie jest to obowiązkowe. Mąkę ryżową
Di gotujejednoporcjowa półrazowa drożdżówka dyniowa z sosem z czekoladowego masła orzechowego ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki pszennej ~40g mąki razowej ~70ml ciepłego mleka sojowego ~jajko ~15g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru - do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~150g puree z dyni ~1/2 łyżeczki cynamonu Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką mąki i łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ok. 40-50ml, żeby tylko(...)pozostałe składniki i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy do zapiekania i odstawić na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 30-40 minut. Podawać z sosem z czekoladowego masła orzechowego lub ulubionymi dodatkami. ~czubata łyżka czekoladowego masła orzechowego ~łyżka mleka sojowego Mleko podgrzać (musi być gorące), dodać masło
breakfast of dreamsPosmarować częścią kremu i z następnymi blatami biszkoptowymi zrobić to samo. Na wierzchu ostatniego blatu rozsmarować dokładnie krem i wyrównać. Lekko docisnąć ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce. polewa czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody(...)mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni. Pożądanie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Ozdobić według uznania. schłodzić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCzekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna. Mimo tych kombinacji jest prosto, pysznie i elegancko. Ciasto: 3/4 kostki margaryny lub masła 3 łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche
Cynamonowe szczęściebiszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą i bez). Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comprzyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * kakao- 1 czubata łyżka * proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka * szczypta soli Dodatkowo: * masa marcepanowa- 400 g * powidła śliwkowe- cały słoiczek * polewa czekoladowa do piernika * posiekane orzechy Przygotowanie: Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni (trzeba cały czas mieszać i uważać, żeby jej nie spalić. Powinna mieć kolor kawy z mlekiem) i przesypać(...)przełożyć marcepanem i powidłami. Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie. * inspiracją był przepis z bloga Przy Dużym Stole
Kraina Miodem Płynącanajsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :) Składniki na około 18 muffinkowych foremek: 250 g margaryny , 3/4 szklanki cukru , 1/2 szklanki wody , 6 łyżek gorzkiego kakao(...)babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około 18 standardowych.) Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego wyśmienicie smakują polane syropem różanym. Gorąco polecam Wam ten z Anielskich Przysmaków. Jest gęsty, aromatyczny i idealnie komponuję się nie tylko z czekoladowymi wypiekami. Smacznego! Tych, którzy nie znają jeszcze produktów
Codzienna kuchnia niecodziennawierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, może być przekładane warstwą kolejnego ciasta, np. ciastem maślanym (ja taki Wam dziś zaprezentuję). Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie
Zasmakuj Kuchnipojedyncze piernikowe kostki. Ciasto ma dodatek czekolady więc jeśli ktoś nie lubi pierników, może pominąć dodatek przyprawy do piernika, wtedy kostki będą po prostu czekoladowe. *foremka 23*23 czyli 9 dużych kostek Składniki: na ciasto: 150 g masła 150 g mąki tortowej Lubella 6 jajek 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej 150 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBlachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Polewa powinna lekko zgęstnieć, wówczas nakładamy na ciasto. Smacznego
Kolizje Smaków