Eklerki 203Podłużne ciastka z parzonego ciasta, czyli eklerki - z kremem waniliowym i polewą czekoladową. Składniki na około 25 sztuk: szklanka wody 100 g masła szklanka mąki 4 jajka dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana na ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi. Wsypać mąkę i energicznie
wyzwania kuchenne
Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem drahimskim 216wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową
Ze smakiem i z pasją
Sękacz domowy 682Wyjąć tortownicę i znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Można polać polewą czekoladową albo tylko posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylko
Czekoladowo-truskawkowe LOVE. Czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone. 268Lekki torcik codzienny Nowa wersja czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami Składniki na biszkopt czekoladowy: 135 g mąki pszennej 25 g skrobii kukurydzianej (zamiennik mąka ziemniaczana) 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również(...)stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem
Kocham Czekoladę
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 191Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym..przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html.........moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego(...)wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny i piecz az beda rumiane w 180C. Przed wyjeciem poczekaj, az ostygna.,,,, ,, Skladniki na przygotowanie czekoladowego kremu : * 1 tabliczka czekolady mlecznej * 50g kremówki Czekolade rozpusc
w mojej kuchni
Błyskawiczny piątek - Czekoladowe ciasto z cukinią 197Sezon na cukinię się powoli kończy. Postanowiłam przygotować jeszcze z niej ciasto i wyszło najlepsze. Mokre w środku i idealnie czekoladowe. Przygotujcie je jeszcze tej jesieni. Szczególnie, że robi się je błyskawicznie. Składniki : * 500g startej na tarce cukinii * pół szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej * 2,5 szklanki mąki pszennej * 0,5 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia(...)oleju * 2 jajka * tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Cukinię wymieszać z kawą, dodać jajka i olej . Mąkę wymiesza ć z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę . Wymieszać ciasto , przelać do formy i piec 50 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Marty
ORZECHOWO- KOKOSOWA PYCHOTKA 970łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki 2 kostki margaryny dodatkowo: polewa czekoladowa na wierzch Wykonanie: *Kruche: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dobrze wyrobić, podzielić na 2 części. Upiec w dwóch blaszkach w temp 170 st do zrumienienia. *kokosowe:Białka ubijamy, dodajemy cukier,miksujemy dodajemy wiórki kokosowe
Z Majeczką w kuchni
Ciasto Bounty z kawową nutą 213swoje podniebienie :) Składniki: Ciasto 6 jajek 150 g cukru pudru (1 szklanka) 1 cukier wanilinowy 120 g mąki pszennej tortowej 80 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Kokosowa 1 litr mleka 3,2 % 400 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 300 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa 200 g czekolady(...)masa nam zgęstnieje i powstanie nam coś ala kokosowy budyń. Śćiągamy wtedy z ognia aby nie przypalić Na pierwszy placek ciasta kładziemy 2/3 masy, następnie kolejny placek i ponownie 1/3 masę , na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Polewę robimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy śmietanę, łączymy ze sobą składniki i polewa gotowa :) Wersja pierwotna nie miała
W Moim Magicznym Domu
Ciasto stracciatella z truskawkami 224truskawki! Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj
Z Kuchni Do Kuchni
Mleczna kanapka z karmelem 358dzieci. Pierwszą wersję ciasta zrobiłam klasycznie, zniknęło z prędkością światła. Kolejnym razem dołożyłam cienką warstwę kajmaku i równie szybko zniknęło. Bardzo puszysty czekoladowy biszkopt i mleczny krem.......pycha! To lepsze niż sklepowa mleczna kanapka! Składniki: na ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pysznie & Pięknie
Ciasto snickers 255ciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru
Ciastkozercy
Magiczne ciasteczka 217Dzisiaj polecam kolejny przepis na pyszne i superszybkie do przygotowania ciasto. Połączenie suszonych owoców i wiórków kokosowych z mlekiem skondensowanym jest wyśmienite! Nie może nie wyjść! Polecam! Ciasteczka – składniki: 300 g herbatników (u mnie digestive) 200 g masła (rozpuszczonego) 200 g wiórków kokosowych 300 g mieszanki (dowolne suszone owoce rozdrobnione, posiekane orzechy, rozdrobnione kawałki czekolady) 600 ml mleka skondensowanego(...)Rozdrabniam ciastka (zobacz np. tutaj ) i dodaję do nich rozpuszczone masło. Mieszam. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wiórki, mieszankę owocowo-orzechowo-czekoladową mieszam z mlekiem skondensowanym i wylewam na spód ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30-35 min. lub aż zrobi się złote na brzegach. W orginalnym przepisie powinno się mieszankę wysypać
UgotujmyTo.pl
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 298napisała mi, że takie same ciasto znane jest jako "Styropian". Karmelitko, ciasto wygląda naprawdę pysznie, ale pomysł jest już znany jako ciasto styropian. Tylko,że styropian robione jest z budyniem waniliowym, a u Ciebie zmianą jest budyń czekoladowy. Pozdrawiam:) Zaintrygowana tą uwagą, sprawdziłam to i... rzeczywiście, taki sam przepis spotkałam bądź bardzo zbliżony na innych blogach czy też stronach. Byłam(...)wiem, że tylko zmiany w przepisie są moją autorską prpozycją. Raz jeszcze wszystkich serdeczie przepraszam! Mam nadzieję, że takie coś się więcej nie powtórzy. A tymczasem zapraszam na pyszne ciasto. Lekkie, delikatne i musowe, które pachnie wanilią i kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę
W kuchni Karmel-itki
Sernik Bogusi 186Pyszny, mięciutki sernik na czekoladowym spodzie. Moja mama dostała przepis od koleżanki, która nazywa się Bogusia, stąd ten smaczny sernik nie mógłby się nazywać inaczej niż sernik Bogusi. Bardzo nam posmakował i myślę, że również Wam przypadnie do gustu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto Jamajka 480Jeśli lubicie banany to na pewno pokochacie to ciasto :) Jest przepyszne, choć trochę czasochłonne, ale można sobie podzielić i robić je partiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły. Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 budyń czekoladowy b/c, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut. Galaretkę cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy (jak ostygnie
Aga w kuchni