Uwielbiamy babkę cytrynową, ale tym razem spróbowałam przygotować ją inaczej. Poszukałam w sieci i trafiłam na przepis Margarytki . Trochę go zmieniłam, ale zapewniam, że babka wychodzi świetna! Bardzo ładnie wyrasta i jest wilgotna. Polecam na Wielkanoc i nie tylko :) Składniki: 1,5 szklanki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka(...)piwa cytrynowego (Radler/Shandy) skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Jajka utrzeć w misie robota z cukrem na białą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i poczekać aż wszystkie składniki się połączą. Wtedy wlać piwo i dodać skórkę z cytryny. Wciąż miksować, ale na zmniejszonych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej
Pasja Smakucukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma) 1 łyżka kakao Lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Babka piaskowa: W dużej misce miksujemy jajka z cukrem i aromatem waniliowym, do czasu, aż cukier się rozpuści(...)Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy soku z cytryny (lub przegotowanej wody), a jeśli za rzadki dosypujemy trochę cukru pudru
W kuchni Katieczasu napotykałam tu i ówdzie przepis na to cudo ... A wraz z przepisem mnóstwo ochów, achów i zachwytów nad jego smakiem :) Nie były przesadzone . Krem jest pyszny ... mocno cytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów : naleśników , gofrów , babeczek , lodów czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast(...)cytryn zetrzeć skórkę ( tylko żółtą część , biała nadałaby gorzkiego posmaku. ) i wycisnąć sok . Do garnka wbić żółtka , dodać cukier , delikatnie utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa wyraźnie zgęstnieje . Wlać do sloiczka
Malinowa KawiarenkaMakaron ryżowy w cytrynowym sosie z wędzonym łososiem i szpinakiem to pyszne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Gotowe dosłownie w 5 minut. Makaron ryżowy przyrządza się w trzy minuty (akurat ja mam taki makaron, którego nie trzeba gotować – wkłada się go do wrzątku i odcedza po 3 minutach). Oczywiście możecie użyć innego makaronu. Ja ostatnio zasmakowałam w ryżowym(...)bardzo można dodać odrobinę mleka. Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką z cytryny. The post Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaŚwięta wielkanocne za pasem i tradycyjnie musi być babka. Oferuję wam przepis na babkę cytrynowa bardzo wilgotną, która posmakuje każdemu!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Babka cytrynowa Nasza babka polana obficie lukrem. Składniki : 4 jajka ¾ szklanki cukru ( ½ szklanki cukru do żółtek, ¼ szklanki cukru do białek) 1 szklanka mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki
Sprawdzone przepisy kulinarneSkładniki: 1 kg pstrąga łososiowego skórka z cytryny sól morska pieprz cytrynowy kurkuma sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć i usunąć wszystkie ości. Pokroić pstrąga na kawałki. Cytrynę sparzyć, umyć i zetrzeć na tarce skórkę. Tylko żółtą część. Sól, pieprz cytrynowy,kurkumę wymieszać razem, a następnie oprószyć kawałki pstrąga. Rozgrzać patelnię grillową i układać rybę skórą do dołu
O kuchni z uczuciemnajdzie nas ochota na coś słodkiego a zarazem ekspresowego, warto zrobić babeczki z mikrofali :) Składniki: (na 5-6 babeczek) -4 łyżki mąki -4 łyżki cukru -3 łyżki kisielu cytrynowego -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko -aromat cytrynowy -ew. dżem truskawkowy do nadziewania Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kisiel
KasiekGotujeKwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru(...)gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone
Pyry na Gazteraz, od tych młodych ludzi. Kochani, oby tak dalej. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na krem 1 szklanka wody 3 łyżki mąki kukurydzianej sok z 2 cytryn 4 żółtka 5-6 łyżek cukru na bezę 4 białka szczypta soli(...)szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę, aromat cytrynowy i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem. W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą. Resztę wody przelać do rondelka, razem
Kuchnia w opałachSKŁADNIKI:Łosoś wędzonyRukolaRoszponkaPomidorki cherryOliwki zieloneSzczypiorekKoperekPRZYGOTOWANIE:Na liściach rukoli i roszponki układamy wędzonego łososia. Dodajemy pokrojone pomidorki cherry, oliwki i posiekany szczypiorek. Polewamy wszystko cytrynowym vinaigrette i posypujemy świezym koperkiem.*Przepis na cytrynowy vinaigrette:Składniki:Oliwa z oliwek 80 mlSok z cytryny 30 mlszczypta soli, pieprzu i cukruWszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą blendera lub ręcznie
kulinarnyJasmak.Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki2 porcje:4 polędwiczki z kurczaka,1/2 cytryny,szczypta pieprzu cytrynowego,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,szczypta pieprzu czerwonego,1 łyżka masła klarowanego,50 g kaszy gryczanej,2 garści rukoli,3 gałązki tymianku,2 świeże jajka,2 łyżki octu,olej(...)się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Polędwiczki cytrynowePolędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich posypujemy pieprzem cytrynowym, czarnym i czerwonym. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny
Moniki Smakołykirazu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku.Ciasto cytrynowe115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej WiewióryRyba pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę.Składniki :* 6 filetów z limandy* sól, pieprz cytrynowy* sok i skórka otarta z połowy cytryny* mąka do panierowania* olek rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie :Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać
Magiczne Życie Martykawy6 g świeżych listków bazyliiskórka otarta z 2 cytrynKakao rozpuścić w kawie.Masło z czekoladą rozpuścić w garnuszku, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.W moździerzu utrzeć listki bazylii ze skórką cytrynową. Jajka porządnie ubić, partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć.Masę przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka miodowo - cytrynowe...Delikatne, puszyste, świąteczne.O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku.I aromacie skórki cytrynowej.Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki:300 g miodu;100 g masła;150 g białego cukru;1/4 łyżeczki imbiru;3 łyżeczki startej skórki z cytryny;1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków;1/4 łyżeczki cynamonu;750 g mąki pszennej;1/2 płaskiej łyżeczki soli;2 łyżeczki sody oczyszczonej;3 jaja.Spos
Gospodyni MiejskaKruche, rozpływające się w ustach ciastka, z lekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani stolnicy, więc sprzątania po nich jest bardzo mało. Zgniatanie ciasta przy pomocy zwykłego ręcznego miksera - dla mnie bosko! Razem z konfiturami ETERNO wyszedł mi niesamowity smak. Jaka konfitura? Skoro ciasta są lekko cytrynowe postanowiłam
Blondynka GotujePyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej i budyniu, który dodatkowo daje przyjemny śmietankowy aromat , polecam. Czas pieczenia: około 45 minut Temperatura pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMimo że jest już po świętach Wielkanocnych , ja zapraszam każdego z Was na cytrynową babeczkę :) Wcześniej nie miałam chwili by zajrzeć na bloga, więc przepis będzie z delikatnym opóźnieniem. Babka jest na prawdę bardzo pyszna i można ją również zrobić jako zwykłe ciacho w keksówce, wtedy nie będzie miała świątecznego nastroju :) Za kilka dni pokażę Wam jeszcze jedną babkę, tamta(...)też jest świetna, mogę Wam tylko zdradzić, że będzie z nadzieniem, a jakim to się dowiecie niedługo ;) Składniki :5 jajek1 szkl cukru1 szkl mąki pszennej2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki1 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo :lukier lub cukier puderPrzygotowanie :Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru.Do szklanki wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną
charlotte gotujekonkurs z Nestea - z ekstraktem z liści stewii to postawiłam właśnie na coś takiego. Wykonanie jest dość łatwe, zbyt wielu trudności nie przysparza nawet taki sposób podania. Za pomocą cytrynowej pianki chciałam podkreślić cytrusowy smak Nestea Green Tea. Składniki: 300 ml Nestea Green Tea Citru* 20 g żelatyny 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru(...)Wykonanie: Nestea podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Następnie wlać do kieliszków i ustawić je pod kątem. Wstawić do lodówki, by stężała. Następnie zabrać się za przygotowanie cytrynowej pianki. Schłodzoną śmietankę ubić na wysokich obrotach prawie na sztywno. Następnie dodać cukier puder i sok z cytryny - miksować do uzyskania sztywnej konsystencji. Kieliszki wyjąć z lodówki
Pasja SmakuSkładniki: mąka tortowa 25 dag, jajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka, cukier cytrynowy Royal Brand 3/4 szklanki, wiśnie 50 dag, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana 18 proc - ile potrzeba, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, olej, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel wsypać mąkę
W Mojej Kuchni LubięGenialne ciasto cytrynowe, przepyszne, aromatyczne i robi się je w 5 minut. Z przepisu od Ewy, a właściwie ze starego zeszytu jej Mamy :), dzięki Ewa!. Składniki na ciasto cytrynowe: 7 dużych jaj lub 8 jeśli są małe Jaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie jaja ważyły 32 dag, więc przygotowałam resztę składników
Apetyczna babeczkaciasta, nie jest to tradycyjny piegusek (ciasto z makiem i białkami) jak śmiał stwierdzić jeden z testerów moich wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe i do tego wilgotne. (Jeżeli czegoś nie lubię to właśnie suchych ciast dlatego ratuję się jak mogę przy pieczeniu aby ciasta były jak najbardziej wilgotne, nawet biszkopty) Ogólnie ciasto zostało ocenione(...)startą skórkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Gdy wystygnie można je posypać cukrem pudrem, lukrem lub jeśli ktoś lubi wypieki mocno cytrynowe polecam lemon curd. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzielody wtedy kiedy robimy je sami :) Składniki: 4 duże banany 2 cytryny 200g cukru ( ok 1 szklanki) 400 ml śmietany 30% 0,5 szklanki mleka 2 krople aromatu cytrynowego Przygotowanie: W naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. W drugim naczyniu miksujemy banany pokrojone na mniejsze kawałki, sok z cytryny i cukier. Jak zblendujemy na gładką masę dodajemy mleko i aromat cytrynowy
Niezły MłynekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rewelacyjne babeczki: miękkie i wilgotne z nutką cytrynową i dodatkiem maku. Na wierzchu udekorowane przepysznym kremem na bazie frużeliny porzeczkowej i mascarpone. Polecam bardzo Post Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemną pierwsze wyzwanie cukiernicze The Daring Kitchen. Mieliśmy upiec "Quick bread", czyli szybki chleb. Wybrałam tradycyjne ciasto angielskie "Lemon drizzle loaf cake", czyli ciasto cytrynowe, które polewa się cytrynowym syropem. Dodatkowo przygotowałam lukier, a że miałam w domu wiśnie, to i one znalazły się w i na cieście :). Sama skomponowałam przepis na to ciasto :). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryCiambella - włoskie ciasto cytrynowe w kształcie pierścienia Pierwsze ciasto na blogu w nowym cyklu "Ciasta Świata" - ciambella - cytrynowe ciasto w kształcie pierścienia, tradycyjnie posypane perlistym cukrem i jadane maczane w białym winie. Powstało jednak mnóstwo wariacji na jej temat i dziś możemy np. podać ją polaną polewą czekoladową i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami. Ale cykle przepisów
Kraina Tysiąca Smakówmiara... Ach! Co dom, to inna zastawastołu, bynajmniej w każdym bogata i wielce urozmaicona...Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję pochodzącą od mojej Babci.Babka lekka, puszysta i bardzo cytrynowa, gdzie posmak majonezujest zupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako bazatłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwączy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowychi(...)banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję do sypkiej mieszanki majonez
W kuchni Karmel-itkisiedmioma, u mieszczan dziewięć się pojawiało, a u najważniejszych, najzamożniejszych stawiano na stołach jedenaście lub trzynaście. Dopiero po pewnym czasie obrano zasadę dwunastu dań, jako symbol dwunastu apostołów. CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. / przepis spontaniczny;/ na 4 porcje 2 duże filety pstrąga łososiowego ze skórą pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy
W kuchni Karmel-itkikolei to, co wpadło mi do głowy. Otwierając piekarnik, przeżyłam niemały szok - babeczki pięknie wyrosły, a po przedzieleniu nie okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku
W kuchni Karmel-itkiupiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej
coolinarnastrefa.blogspot.comjest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :DLubisz cytrynowe desery ? Koniecznie zobacz przepis na Sernik cytrynowy ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzepis na te muffiny cytrynowe pochodzi z książki Magdy Gessler pt. „Kocham gotować”. Składniki Mąka pszenna tortowa 300g Cukier 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki Skórka cytryny 2 łyżki potartej skórki cytryny Cukier waniliowy 1 opakowanie Sól szczypta Kefir 200ml Jajko 2 jajka Masło pół kostki Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy(...)post Cytrynowe muffiny wg Magdy Gessler appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezupy są przecież takie dobre! Przekartkowałam nową książkę i spośród kilku przepisów wybrałam zupę na 27 dzień marca: Cream of Chicken with Lemon & Tarragon. Nie jadłam nigdy zupy cytrynowej, zatem najwyższa pora spróbować! Postępowałam dokładnie wg przepisu - zupa wyszła smaczna, intensywnie aromatyczna, zupełnie inna niż do tej pory jadałam. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. pęczek włoszczyzny 2 - 3 ziarenka ziela
W kuchni Katiesię więcej niż zadowalający. Oryginalny przepis >KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których
Codzienna kuchnia niecodziennacoraz trudniej je dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego mmm smak dzieciństwa :) Ja postanowiłam troszkę przełamać słodycz kremu dodając sok cytrynowy . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250ml) pół kostki masła (125g) 1 szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych
Malinowa KawiarenkaSkładniki: 4 duże jajka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła roztopionego; starta skórka z 1 cytryny; kilka kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Całe jaja ubić z cukrem kryształem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać
In my kitchenPuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole
Pink EnvelopeDomowa wódka cytrynowo- miodowa jest smacznym trunkiem tylko dla dorosłych, który w prosty sposób można samodzielnie przygotować. Doskonale smakuje i świetnie nadaje się na towarzyskie spotkania. Dla amatorów słodkich trunków będzie numerem jeden. składniki na około 1,5 litra wódki 0,5 litra spirytusu 6 cytryn 500 g miodu spadziowego szklanka wody przepis Wyciskamy sok z 6 cytryn
Smakowite Daniajajka 2 1/2 łyżki mleka 1 łyżka syropu waniliowego 2 jabłka (u mnie po jednym Granny Smith i koksie, w oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól
les mirabelleswiąże? Może chce w ten sposób przenieść do swojego domu cząstkę tego ciepła, którym tak hojnie raczono mnie w dzieciństwie? Może... Mam nadzieję, że się uda! Ciasteczka cytrynowe 2 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 15 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z 2 cytryn
Zapiski Młodej ŻonySzukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny
Kuchnia w opałachPrzedstawiam urocze ciasteczka cytrynowe, które poprzez pęknięcia, nabierają uroku. Wyglądają z wierzchu na twarde, ale nic bardziej mylnego, posiadają bardzo miękkie i aromatyczne wnętrze. Bardzo przypadły mi do gustu, choć już myślę jak by smakowały w wersji pomarańczowej :) Z pewnością niedługo się przekonam ;) SKŁADNIKI: na 12 sztuk 50g białej czekolady 2 łyżki masła 180g mąki 80g białego cukru
Kuchnia w opałachlodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatyrównież szybki ten deser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne przysmaki". Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.składniki:300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)75 g cukru pudrusok z 1-2 cytrynherbatniki
Stare Garyserniku zakochają się nie tylko miłośnicy cytrynowego szaleństwa:) Sernik jest cudownie delikatny i aksamitny, rozpływa się wprost w ustach, a dodatek wyrazistego lemon curd nadaje mu charakteru. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, trzeba dać mu tylko czas na schłodzenie w lodówce. Ale warto poczekać... Jest fantastyczny... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:700 g serka śmietankowego z wiaderka (ja użyłam
Słodko-Słony Świat Ilonyimbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej
Monia miesza i gotujeprzyznać, że efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - smaki świetnie się uzupełniają i pasują do pieczywa. Świeża ostrość cytryny, chrupkie kawałeczki pistacji i dopełniająca całości pietruszka - koniecznie musicie tego spróbować.Cytrynowe bułeczki z pistacjami i pietruszkąSkładniki:(na 10 bułek)500 g mąki pszennej24 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wody2 jajka2 łyżki oliwy55 g solonych pistacjiskórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzelistkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony.Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Na każdej chrupiącej grzance wyłożyć porcję kremu pieprzowego-cytrynowego, plaster figi, kiełki i kleks konfitury różanej, posypać kolorowym pieprzem
SzczyptaSmaQIdealnym daniem na obiad będzie łosoś. Polecam takiego pod śmietanowo cytrynowym sosem.Tym przepisem rozpoczynam też moją współpracę z firmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisuSkładniki:30 dag filetu z łososiasólświeżo mielony pieprz1/2 cytryny3 łyżki masła z czosnkiem Mlekovitapól pęczka koperku200 ml śmietany 12% MlekovitaWykonanie:Filet z łososia oprószamy dokładnie solą i pieprzem, zawijamyw folię aluminiową, podpiekamy ok 15 minut
Z Majeczką w kuchniniecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " Składniki:3 jajka3/4 szkl cukru1/2 szkl mleka2,5 szkl mąki1/2 szkl oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat i mąkę - wszystko dokładnie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły. Podaję przepis na 18-20 babeczek:Składniki na ciasto cytrynowe: 4 duże jaja lub 5 jeśli są małeJaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie jaja ważyły 20 dag, więc przygotowałam resztę składników
Apetyczna babeczkakulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w 180 st ok 15 min. Zdejmujemy papier z obciążeniem i zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zezłocenia ciasta.Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy razem do połączenia się składników i wylewamy na podpieczony spód tarty. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Masa musi być ścięta.Wyjmujemy. Czekamy, aż wystygnie i wstawiamy
Malinowe PocałunkiPyszna wilgotna i puszysta. Lekko cytrynowa, z kawałkami suszonych jabłek. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka 1 cytryna 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy
Malinowe PocałunkiDzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne! Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie, np. z dżemem i kawą, czy szklanką mleka :) Składniki: 150 g masła 0,5 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka skórki z cytryny 0,5 szklanki mleka
Taste Of My Daysmaku).I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę polecam Was szczególnie w zestawieniu z pieczonymi ziemniakami oraz rukolą doprawioną solą i sokiem z cytryny. Cytrynowa saltimbocca z kurczaka przepis własny na 4-6 porcji czas przygotowania: 20 min. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (u mnie były to 3 piersi) kilka listków świeżej szałwii
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 6 sztuk matiasy, 2 łyżeczki pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka cukier,1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka ocet winny, - ile potrzeba olej rzepakowy, 2 sztuki cebula posiekana matiasy dwa razy namaczam za każdym razem po 40 minut i wlewam nową zimną wodę po ostatnim płukaniu wylewam matiasy na sito, aby odciekły z wody pokroić matiasy na średnie kawałki na matiasy
W Mojej Kuchni LubięCzas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz
Anioły w kuchniTarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. My dzisiaj proponujemy Wam tarce cytrynową z bitą śmietaną. Kwaskowaty mus i słodka śmietana -boski duet;)Składniki na ciasto; 230 g mąki, 130 g masła, 1 1/3 łyżki cukru, 1 jajko Składniki na mus; 5 żółtek, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka otartej skórki z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny, Dodatkowo
Anioły w kuchnicielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę. Doprawić do smaku .Formować klopsiki i usmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraSzybkie serowe oponki z dodatkiem skórki cytrynowej bez użycia drożdży. Składniki: 250 g twarogu 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka otarta z cytryny 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka spirytusu olej do smażenia dodatkowo do oprószenia: brązowy cukier zmielony w blenderze na puder Mąkę i sodę przesiać, dodać rozdrobniony widelcem
wyzwania kuchennewarzyw, solimy i zostawiamy aby puściła wodę, po 10 minutach dodajemy nieci pieprzu oraz oregano i podajemy). OM NOM NOM! Post FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenporcje:2 kawałki świeżego fileta lub dzwonka z łososiapieprz cytrynowysól morskapieprz białyśmietana 12%3 łyżki masłaskórka i sok z 1/2 cytrynyłyżeczka mąki - ewentualnieŁososia posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Ugotować na parze przez około 15-20 minut, w zależności od grubości.Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać. Gdy sos się podgrzeje, zdjąć go z ognia, doprawić
wyzwania kuchenneBardzo lubimy wypieki z dodatkiem cytryny.Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia. Składniki: margaryna 1 kostka cukier 1 szk jajka 4 szt mąka pszenna 2 szk proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta cytryna 1 szt cukier puder do oprószenia babki Przygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej
Ala piecze i gotujedość duże jaja 60g cukru 70g mąki tortowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka aromatu waniliowego +opcjonalnie: cukier puder do posypania, listki mięty do ozdoby Krem cytrynowy (Lemon curd) z dodatkiem kiwi: 1 duża cytryna sparzona wrzątkiem 2 obrane owoce kiwi 100g cukru 1 jajo 1,5 łyżki masła 10g mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy
Symfonia Smakówwersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z łososia, wzmacniając dodatkowo jego smak masłem cytrynowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirobię na biszkopcie , inni na półkruchym cieście . Składniki Składniki na biszkopt: Jajko 6 jajek Cukier 1 szklanka Mąka tortowa 1 szklanka Mąka […] The post Ciasto krówka na cytrynowym ponczu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje