wiórków kokosowych Składniki na wszystkie warstwy kremu:- 2 duże opakowania śmietany 30% lub 36%- 2 różne galaretki owocowe*- wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciastaDodatkowo: - sok wyciśnięty z jednej cytryny- łyżeczka cukru- szklanka ciepłej, przegotowanej wodyPrzygotowanie: 1. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy po kolei cukier, żółtka, 4 łyżki(...)cytryną i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.8. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.* Od tego jakich użyjemy galaretek zależy smak i kolor kremów. Ja najczęściej wybieram cytrynową i truskawkową. Do ciasta, które widzicie na zdjęciu moje siostrzenice wybrały agrestową i malinową. Tak czy siak, każda wersja będzie super, ale fajnie jak są dwa różne kolory
Kraina Tysiąca Smakównajprostszych sposobów na rybę to bez wątpienia taki z piekarnika. Rybka, ulubione dodatki, folia aluminiowa i krótki czas pieczenia, a efekt? Wyśmienity obiad. Składniki: tusza witlinka 2 plasterki cytryny natka pietruszki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie:1. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba to nożem trzeba bardziej(...)rozciąć rybę tak, by łatwo było posmarować ją w środku masłem czosnkowym.3. Na tuszy wypełnionej masłem układamy plasterki cytryny, posypujemy pieprzem i natką pietruszki.4. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180 st.C.Rada: podajemy z ulubionymi dodatkami
Pasja Smakubutter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta
Poezja smakusuchych drożdży (7g)- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 100-150g rodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych migdałów- szczypta soli- aromat cytrynowy (ja pominęłam)Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówkiDrożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką
Smaczne Zdrowewinogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka i umieszczamy w misce, do której(...)wodzie (1:2). Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników - suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz czosnek i imbir drobno posiekane. Doprawiamy harrisą, solą, pieprzem, mięta i sokiem z cytryny. Na każdym liściu układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak na gołąbki. Jeśli liście są duże idzie to sprawnie - przy mniejszych potrzeba nieco więcej cierpliwości. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko
Sajkofanka smakuczosnku 50g kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno siekanego tymianku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Czosnek obieramy, wycinamy zielone kiełki, a resztę drobno siekamy. Kapary dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy czosnek, kapary(...)anchois do miksera, dodajemy oliwki, tymianek, cząber i wlewamy sok z cytryny, po czym wszystko miksujemy. Doprawiamy pieprzem i ciągle miksując, dolewamy cienką strużką oliwę, aż powstanie gęsta, dająca się rozsmarować pasta. Jeśli nie mamy świeżych ziół, możemy oczywiście użyć suszonych. Pamiętajmy jednak, że suszone nie są już tak bardzo aromatyczne , jak świeże. Smacznego! :) (przepis pochodzi z książki André Dominé
Sajkofanka smakupół świeżej papryczki chili - duży ząbek czosnku - oliwa z oliwek - pieprz świeżo mielony + papier do pieczenia Jogurt z wasabi - 100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny lub limonki Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy raz jeszcze
Sajkofanka smakujajo rozmiar L- 200g mąki pszennej typ 500- 100g masła 82% tłuszczu - szczypta soliFarsz:- pęczek świeżej botwinki - 100 g sera korycińskiego z czosnkiem- ząbek czosnku- łyżeczka siemienia lnianego - połówka cytryny- pieprz, sól Zalewa do farszu:- 1 jajo rozmiar L- 100 ml śmietany 30%- 50ml mleka 2,0% tłuszczu- pół ząbka czosnku zmiażdżonego - świeży koperek posiekany- sól, pieprz do smaku(...)razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki, po czym wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Sparzoną botwinkę przecedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Delikatnie osuszamy. Czosnek siekamy. Zalewa do farszu: Jajo roztrzepujemy, dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku. Koniec: Farsz wykładamy na ostudzona tartę. Zalewamy masą jajeczno-śmietanowo-mleczną i zapiekamy
Sajkofanka smakuskórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn, wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce(...)wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody). Udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów
Ala piecze i gotujekremu 4 żółtka 100 g cukru 300 gr pure z brzoskwiń 250 ml mleka ½ torebki cukru waniliowego 250 ml śmietany 36% 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy 12 gr żelatyny w płatkach Przygotować pure z owoców. Ja użyłam dojrzałych brzoskwiń( mogą być również z kompotu). Zmiksować brzoskwinie na gładziutkie pure, uważać, aby nie było grudek, bo krem ma być(...)wyciśnięte listki żelatyny. Dobrze wymieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem ostudzić, od czasu do czasu zamieszać aby nie utworzył się kożuch. Do letniego kremu dodać pure z brzoskwiń, sok cytrynowy i lekko ubitą śmietanę. Śmietana nie może być ubita zbyt sztywno, bo trudno nam będzie wmieszać w krem. Foremkę na babkę ( u mnie 1.5 lt- nie była pełna) opłukać wodą
Mia Cucina Sofietabudyniowy: W nieprzywierającym garnku ucieramy cukier z jajkami do białości, wsypujemy przesianą mąke i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W innym garnuszku gotujemy mleko wraz z paskiem skórki cytryny( u mnie cytryna bio); nie dopuszczamy do zagotowania mleka. Do masy jajecznej dodajemy gorące mleko, dobrze mieszamy. Stawiamy na palnik (średnia moc), zagotowujemy, pamiętając, aby cały czas mieszać. Od momentu(...)zagotowania gotujemy około 1 min, mieszamy, aż krem zgęstnieje. Garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i studzimy w zimnej wodzie. Wyjmujemy skórkę z cytryny. Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego kremu budyniowego, dodajemy łyżkami ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia się kremów. Składanie tortu: Brzegi górnego krążka tortu przycinamy pod kątem
Mia Cucina Sofietamąki pszennej 75 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru 40 g masła 125 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z cytryny ekologicznej 1 łyżka spirytusu Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Obie mąki z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem
Mia Cucina Sofietajednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie:Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny, by galaretka miala lepszy smak. Mozna
Przysmaki Karolkiboczek, kruszymy go i dodajemy do salatki.Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek.Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy cytryny i oliwa. Mieszamy i zajadamy.Smacznego
Przysmaki Karolki