cytrynowi - 1000 przepisów (strona:36/67)

Sernik z lemon curd 193

Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty  plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy(...)jednym jajku i miksujemy tylko nie za długo. Gotową masę przelewamy do tortownicy i sernik pieczemy 45 minut w 180 stopniach.  Masło cukier sok i skórkę z cytryny umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodajemy jajka i intensywnie mieszamy do momentu aż masa zacznie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 324

młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier (1-2 łyżeczki(...)zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego

My Culinary Art
Kurczak pieczony w pomarańczach 194

zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych  :) Składniki: 3 nogi od kurczaka 2 pomarańcze 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy(...)mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy mięso w brytfance i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni co jakiś czas polewając sosem

Kolizje Smaków
Piernik marchewkowy 169

łyżeczki skórki otartej z pomarańczy  + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy(...)stopni piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy

Kolizje Smaków
Łosoś na parze 176

Składniki: 2 filety z łososia lub 1 większy Cytryna Sól  i biały pieprz Filet z łososia obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Następnie ucieramy na niego nieco skórki z cytryny. Delikatnie skrapiamy cytryną i umieszczamy w parowniku na około 12 minut. Czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od grubości ryby. Podajemy od razu po przygotowaniu z plasterkami cytryny

Kolizje Smaków
Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami 204

smak. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 12 ciastek Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto(...)foremki. Jeśli nie zrobimy tego od razu to ciastka przykleją się i nie uda się ich wyciągnąć. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami cytryny na bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej truskawce. Obsypujemy cukrem pudrem. Ciastka podajemy schłodzone. Smacznego J *Na zdjęciu ciastka obciążone

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 180

tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę(...)około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą oraz dodajemy cukier i sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy gruszki aby ostygły. Szpinak myjemy oraz odrywamy ogonki liściowe. Osuszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy przez

Kolizje Smaków
Dżem gruszkowy z wanilią 130

smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna! Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut gotowania Ilość porcji: 2 słoiki o wielkości 300g Składniki: 1 ½ kg gruszek 1 laska wanilii ½ cytryny 100g cukru Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz cukier. Ilość cukru można zmieniać

Kolizje Smaków
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 163

Racuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy

prawdziwe jedzenie
Sernik wiśniowy 243

ciastem wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzićMUS WIŚNIOWY- wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył- wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus, ponownie podgrzać na małym ogniu- mąkę ziemniaczaną rozmieszać

Smakołyki Bereniki
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 283

stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy z oliwek  - łyżka miodu - łyżeczka octu winnego - sok z jednej cytryny - sól, pieprz do smaku  Pietruszkę płuczemy, po czym usuwamy grubsze ogonki, a resztę kroimy na trzy nieregularne części.  Pokrojoną pietruszkę, posiekany ząbek czosnku, miód, oliwę, ocet, sok z cytryny

Sajkofanka smaku
HUMMUS IDEALNY 219

przechowywany w lodówce może być ponad tydzień. Przepis znaleziony tutaj (klik)Składniki:- 1 szklanka suchej ciecierzycy- 1 szklanka jasnej pasty tahini- 1/3 szklanki lodowatej wody- 3 łyżki soku z cytryny- 3 ząbki czosnku- 1,5-2 łyżeczki sody- sólDodatkowo:- dobra oliwa,- posiekana natka pietruszki,- mielona wędzona papryka (lub zwykła)- chili (nie trzeba)- orzeszki piniowe (nie trzeba)Dzień przed przygotowywaniem hummusu(...)palcach. Nie mogą być białe i suche wewnątrz, tylko muszą być maślane.Ugotowaną cieciorkę odcedzić, przepłukać, przełożyć do naczynia wraz z pastą tahini, ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Zmiksować całość na bardzo gładką masę. Użyłam do tego ręcznego blendera.Do gęstej masy dolewać stopniowo zimną wodę i cały czas miksować, tak długo aż powstanie idealnie gładka, aksamitna konsystencja, doprawić solą

Smaczne Zdrowe
Konfitura z aronii 240

Kompot z wiśni na zimę,  Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję ją, osuszam i dopiero obskubuję. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy sok z cytryny i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bez kompotu z suszu, nie masz animuszu! 122

udał mi się tegoroczny kompot. Był idealny!  Kompot z suszu 2 litry wody suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki, pomarańcze) 1 jabłko2 mandarynki2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny goździki 1 łyżka przyprawy do grzańca Owoce zagotowałam w 2 litrach wody. Następnie dodałam miód, sok z cytryny, goździki i gotowałam do miękkości owoców. Na koniec smak doprawiłam przyprawą

bastalena
1467. Czerwony Leszek 168

książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3 kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju  sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz  garść posiekanej natki pietruszki [koperku] Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem(...)cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem.Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie