porcji: 1Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1 patroszony pstrąg1 łyżka płatków migdałowych1 łyżeczka sok z cytryny2 łyżki masłaPrzyprawy: sól, pieprzWymytą i osuszoną rybę posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Ściągamy rybę, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz polewamy
Kolizje SmakówMIZERIA Z RZODKIEWKĄSkładniki:- 1 zielony ogórek- pół pęczka rzodkiewki- sok z 1/3 cytryny- 180ml śmietany 18%- 400ml kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy(...)dużych oczkach tarki. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy koperek, szczypiorek i lubczyk.Wlewamy śmietanę oraz kefir. Dodajemy cukier, pieprz i przyprawę "Kucharek" i gotowe. Smacznego
Mentor SmakuSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżeczki, serek "capri" z Sierpca 440 gram, jogurt grecki 330 gram, rodzynki 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, masło miękkie 1 łyżka całe jajka "L" utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel
W Mojej Kuchni Lubięwewnątrz bloków solnych. Składniki: Filet z łososia (ze skórą)PieprzOliwa z OliwekKoperek, Oregano, BazyliaKilka plasterków cytrynyPrzygotowanie: Łososia doprawiamy pieprzem, nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Na wierzch dajemy kilka plasterków cytryny, świeży koperek, bazylię i oregano. Himalajski Kamień Solny rozgrzewamy w grillu przez około 15 minut na dużej mocy. Po tym czasie grilla wyłączamy a na rozgrzany kamień wykładamy przygotowane łososia
naRuszcieSuper ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki:6 jajek3/3 szklanki mąki3/4 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenialitr dżemu jabłkowego3 galaretki cytrynowepolewa czekoladowaróżowy cukier na posypkęcynamon laska Skworcu.pllaska wanilii Skworcu.plWykonanie:Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy pomału cukier, miksujemy cały czas, dodajemy mąkę z proszkiem, miksujemy
Z Majeczką w kuchnimałe kawałki, układamy na talerzu, polewamy je oliwą z ryb. Cebulę kroimy w piórka, wykładamy na sałatę razem ze szprotkami.. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny
Z Majeczką w kuchniczasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę kwiaty, wyciskając z nich płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna pachnieć miodem. Nie mieszamy ,gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Gęstość miodu sprawdzamy nabierając
Z Majeczką w kuchnirukolę, na niej pokrojone w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę. Ocet winny łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnicukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła Wykonanie:Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat i śmietanę(...)zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto.chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych składników robimy kruszonkę.Wykładamy naciasto. Pieczemy ok 50 minut
Z Majeczką w kuchniwinnegokilka kropel soku z cytrynysól,pieprzWykonanie:Na talerzu układamy rukolę, na niej poprzekrajane na pół truskawki. Szynkę koimy w małe paseczki, układamy na talerzu. Ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polewamy sałatkęTen przepis bierze udział w konkursie : Blog Ze Znakiem Smaku
Z Majeczką w kuchnigodziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym.Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej, sól, posiekany tymianek oraz sok z cytryny. Dokładanie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję piersi z kurczaka.Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU
Z Majeczką w kuchnibyć ta jesienna przerośnięta1/2 kg cukru1 op cukru waniliowegosok z połowy cytrynyWykonanie:Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy, pasteryzujemy
Z Majeczką w kuchniwcinam taką sałatke z kurczakiem. To bedzie moja kolacja, próbowaliście?Składniki:opakowanie miksu sałat z rukolą 30 dag piersi z kurczaka pól granata kilka pomidorków koktajlowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka mioduWykonanie:Piers kurczaka oprószamy solą i pieprzem , obsmażamy na rumiano na patelni. Gotowe kroimy w plastry. Na talerz wykładamy miks sałat, układamy piersi kurczaka. Posypujemy(...)owocem granatu, układamy połowki pomidorków. Sok z cytryny mieszamy z miodem i oliwą, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchniPorcja dla dwóch osób.500 g świeżych muli20 g sera gorgonzola150 ml białego wytrawnego wina150 ml śmietany 30%sól, pieprz do smakukilka drobno posiekanych listków miętydwie ćwiartki cytryny (do podania)gorąca bagietka (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ser gorgonzola. Podlewamy winem i wrzucamy wyczyszczone małże.Przez chwilę odparowujemy wino, po czym przykrywamy patelnię i dusimy(...)otworzą zdejmujemy pokrywkę, podlewamy małże śmietaną, przez chwilę gotujemy, aby zagęścić sos. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną mięty.Małże podajemy w głębokich talerzach, z cząstką cytryny i ciepłą bagietką.Smacznego
W kuchni Katiecukier puder do posypania- sok z połowy cytrynyGalaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut.Ostudź. Dodaj galaretkę do jabłek i wymieszaj.Nadzienie powinno być zimne.Roladę rozwiń, posmaruj nadzieniem i ponownie zwiń.Włóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia galaretki, ok. 1 godziny.Przed
Pasje Jolki