cytrynowi - 1000 przepisów (strona:44/67)

zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego 81

gęsta, kremowa i rozgrzewająca. 2,5 szklanki bulionu 1,7 kg dyni 1 łyżeczka curry szczypta cynamonu 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku 1,5 – 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki mleczka kokosowego garść płatków migdałów Dzielimy dynię na kawałki, usuwamy pestki i włókna. Pieczemy w piekarniku w 180 C, aż zmięknie ( ok 40 min). Gdy dynia przestygnie zdejmujemy

noteskulinarnyfiga
Sałatka z cytrusów na ostro z miodowym vinegretem 87

składniki na 1 porcję połowa pomarańczy 1 mandarynka 1 owoc sweetie mała cebulka czerwona ( w zasadzie potrzebujemy tylko 2-3 plastry) pestki słonecznika miodowy sos vinegret sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżeczki oleju kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz Pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy na plastry. sweetie obieramy i delikatnie dzielimy na segmenty, z mandarynką

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - wyrazista surówka 132

towarzystwie innych warzyw?  Surówka z pora marchewki i papryki SKŁADNIKI: około 10-14 cm białej części pora 1 marchewka 1/2 niewielkiej papryki sól ziołowa sok z 1/3 cytryny liście sałaty lodowej 1-2 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski. Pora kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 158

kurczaka obieramy z mięsa i kroimy.  Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz  sok wyciśnięty z cytryny.   Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Zupę wraz z warzywami i kurczakiem przekładamy do malaksera i miksujemy do rozdrobnienia warzywek (nie za długo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Jogurtowiec owocowy z butelki 180

jego wzór  jogurtowiec, jednak zamiast stężonych galaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki   SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 35 dag truskawek 200 ml jagód lub borówek mięta do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w kostkę.  Jagody lub borówki płuczemy.  Galaretki rozpuszczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 177

towarzystwie herbaty ziołowej Ginger Lemon Dream Sirocco. Herbaty te to wyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane w eleganckie, podobno ręcznie szyte torebki.  Herbatka ta łączy w sobie smak imbiru, trawy cytrynowej, melisy, korzenia lukrecji i mięty. Kompozycja ta jest delikatnie słodka, o wyczuwalnej ostrości smaku. To połączenie smaków i aromatów bardzo przypadło mi do gustu, a właściwie mogę śmiało napisać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Magdalenki z mielonymi migdałami 170

Magdalenki to małe francuskie ciasteczka o charakterystycznym muszelkowym kształcie, a właściwie bliżej wg mnie im do biszkoptowych babeczek niż ciasteczek. Tradycyjne magdalenki pieczone są na cytrynową nutę, ja miałam ochotę na migdały, więc wykorzystałam do ich przygotowania mielone migdały, które otrzymałyśmy od SKWORCU.   Babeczki te wyszły mięciutkie i delikatne w smaku, zdecydowanie godne polecenia.   Magdalenki z mielonymi migdałami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 184

barszcz czerwony  SKŁADNIKI:  (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego  PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 479

blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.      Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.    Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.   Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy, nadaje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wigilijny karp smażony 241

oczywiście karpia. Przygotowujemy go w tradycyjny sposób czyli smażonego. Sekretem jego przygotowania i pozbycia się mulistego smaku jest moczenie go przed smażeniem w mleku. Dodatkowo podaję go w towarzystwie cytryny, którą każdy sam już skrapia sobie rybkę.Takiego właśnie karpia lubimy najbardziej. Wigilijny karp smażony SKŁADNIKI: 1 karp wypatroszony 1/2 l mleka sól, pieprz bułka tarta do panierowania 2 jajka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z selera naciowego i jabłka 213

orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól  pieprz Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące

Kuchcik gotuje
Buraczki z chrzanem w słoikach na zimę. 833

Składniki : 4 kg buraków ćwikłowych (najlepiej aby były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'') 30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie) 8 łyżek cukru 4 łyżki soli 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 200 ml oleju pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Buraczki umyć,ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki,zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka.Dodać pozostałe składniki

Przepisy i porady kulinarne
Powidło z dyni i pomarańczy 100

minut bez przykrywania,mieszamy co kilkanaście mitut . Teraz mieszamy cukier z pektyną i wsypujemy do powidła,dokładnie mieszamy  i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Ja uwielbiam to powidło jeść z gorącymi naleśnikami. Rada 1 : Dobrze jest gdy mamy dynię nie do końca dojrzałą,nie jest ona wtedy

Przepisy i porady kulinarne
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 231

Krem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu

Przepisy i porady kulinarne
Lin z warzywami. 177

pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody

Przepisy i porady kulinarne