cytryna z chia - 235 przepisów (strona:8/16)

[VIDEO] Kotleciki z bobu i kalafiora + frytki z marchewki 152

unikała mięsa, ale to wyjątkowo smaczna alternatywa dla tego typu potraw. ;) Składniki:  kotleciki opakowanie mrożonego bobu (400g) 2 łyżki nasion chia* (jako substytut jajek) 2 ząbki czosnku 100 g świeżego kalafiora (drobno startego) łyżka soku z cytryny sól i pieprz +ziarna amarantusa (opcjonalnie) frytki z marchewki kilka marchewek sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy *zamiennie można użyć siemienia lnianego(...)KROK 4: Bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i blendujemy na gładką masę. Dodajemy dwa drobno starte/pokrojone ząbki czosnku, łyżkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku. KROK 5: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki : bób, nasionka chia i drobno starty kalafior.  KROK 6: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy marchewkę i polewamy niewielką ilością oleju roślinnego

Kuchnia Ellie
Intrygująca przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym 153

bardzo dużo, także każdy zjadł tyle, na ile miał ochotę.  Składniki: - 1 biała rzodkiew - czarny sezam lub nasiona chia do posypania - 250g groszku świeżego, mrożonego lub 1 puszka - 30g szpinaku - garść liści mięty - 1 łyżka oliwy - sok z połowy cytryny - 1-2 ząbki czosnku - sól, pieprz  *wykałaczki Rzodkiew myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki kroimy w długie, cienkie(...)wraz ze szpinakiem, miętą, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy, aż do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz na końcówkę plastra i zawijamy go. Delikatnie nakłuwamy i przebijamy rulonik wykałaczką, żeby nam się nie rozwijał. Obsypujemy go czarnym sezamem lub nasionami chia. Tak samo postępujemy z kolejnymi sztukami. Smacznego

Be Fit Be Strong
Cytrynowe ciasteczka z chia... 78

Here . Składniki: (mnie wyszło 36 sztuk) szklanka = 250ml 2 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka nasionek  chia 115g masła lub margaryny do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko, roztrzepane w miseczce 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Rozgrzej piekarnik do 180stC. W misce wymieszaj makę(...)proszek do pieczenia, sól i chia. Odstaw. W osobnej misce ubij mikserem masło z cukrem - powinna powstać lekka i kremowa masa. Dodaj jajko, sok i skórkę z cytryny, oraz ekstrakt. Zmiksuj do połaczenia składników.   Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Zmiksuj do połaczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut, po czym formuj niewielkie kulki, może wielkości orzecha włoskiego, lekko

Lejdi of the house
Kokosowo daktylowe ,,kulki mocy'' 173

tego kokos, słodkie daktyle i orzeźwiająca cytryna, smak idealny, koniecznie wypróbujcie :)  Składniki : szklanka daktyli 3/4  szklanki nerkowców 1/4 szklanki nasion chia szklanka wiórków kokosowych plus ok 1/2 do obtoczenia skórka z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej jeśli takiej nie macie zalejcie cytrynę gorącą wodą i zostawcie na kilka minut, substancje, którymi pokrywane są cytryny rozpuszczą się) sok z połowy

zdrowa vege kuchnia
wega drożdżowy marchewkowiec z tofu-kokosowym kremem 144

zabiegana, nie mam na nic czasu, więc nie będę się rozpisywać i zostawię przepis. SKŁADNIKI: marchewka 5 łyżek płatków orkiszowych łyżka nasion chia 1/4 szklanki mleka roślinnego 10g drożdży 2 suszone śliwki łyżeczka cynamonu łyżeczka soku z cytryny 6 łyżek mleka kokosowego ok 30g tofu WYKONANIE: marchewkę trzemy na malutkich oczkach, płatki mielimy na mąkę, śliwki kroimy w plasterki, drożdże(...)razem mieszamy do zmieszanych składników dodajemy cynamon i nasiona chia- dokładnie mieszamy, przykrywamy i ostawiamy na 10 min do ciepłego miejsca (ja dałam na kaloryfer) po 10 min, ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy pieczemy ok 20 min 175 stopniach tofu blendujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny - smarujemy upieczonego marchewkowca ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

healthy dreams
Deser bananowy z chia 125

staram się trochę urozmaicać.Ten deser robiłam wieczorem by na śniadanie zjeść ze smakiem. Składniki: mleko 0,5 % 300 ml banany 3 szt nasiona chia 1 łyżka miód 1 łyżka cynamon 1 łyżeczka sok z cytryny 2 łyżki Banany obieramy se skórki obcinamy koniec i początek, wkładamy do blendera kielichowego.Miksujemy z mlekiem i nasionami chia. Dodajemy miód i cynamon,mieszamy

Różowa kuchnia
30 przepisów do przygotowania w grudniu 153

kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi

Moja smaczna kuchnia
Żurawinowy nerkownik na daktylowym spodzie 165

kokosowego 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 200g mrożonej żurawiny 2 łyżki miodu (można więcej) 2 łyżki soku z cytryny 100g daktyli 50g suszonej żurawiny 1 łyżka nasion chia 1 łyżka kakao do przybrania płatki migdałów suszona żurawina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na noc aby zmiękły. Daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem

DefinicjaSmaku
26. Mini tarta na spodzie orzechowym z kremem awokado 180

tartaletek, 1 ok. 39g = 95kcal . Składniki na spód: - 40g suszonych daktyli - 30g migdałów - 30g orzechów włoskich - 1 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżeczki nasion chia Składniki na krem: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Daktyle, migdały i orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-20 minut. Po upływie tego czasu odsączamy(...)malaksera dodając olej kokosowy i nasionka chia. Rozdrabniamy i mieszamy do uzyskania zwartej masy. Wyklejamy nią formę do mini tarty lub tartaletki i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado, miód i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu

Be Fit Be Strong
„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 170

startej w oczka dyni -60g pełnoziarnistej mąki owsianej (bezglutenowej) -50g mąki jaglanej -60g kaszki sorgo i quinoa -Nominal -40g kakao -35g karobu -2 łyżki chia -80g płynnego oleju kokosowego -250ml napoju roślinnego (u nas koksowe i ryżowe) -100g ksylitolu -4 łyżki nektaru kokosowego (lub słodu ryżowego/melasy) -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ziemnych -180g daktyli -2 łyżki oleju kokosowego Karmelizowane orzechy - ½ szkl. orzechów włoskich - 1/3 szkl. cukru kokosowego -2-3 łyżki wody -2 łyżki soku z cytryny BROWNIE Wymieszać starte warzywa, olej, napój roślinny i chia. Osobno połączyć mąki, kaszkę, ksylitol, karob, kakao i kamień winny. Suche składniki wsypać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Masa jest gęsta ale jeśli jest

Candy Pandas
Dżem z malin, nasion chia i jagód goji / Goji berries, raspberries and chia seeds jam 184

Składniki na dwa średniej wielkości słoiczki: 2 i pół szklanki malin, ja użyłam mrożone pół szklanki jeżyn (czerwonych) 3/4 szklaki jagód goji sok z jednej cytryny cukier waniliowy pół szklanki miodu 3 łyżki nasion chia Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i gotujemy aż owoce się rozpadną, około 15 - 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy

Delusional Trine
Naturalne źródło białka 148

trawienie i wchłanianie białka. Najprostrzy przepis z zastosowaniem nasion CHIA to koktajl. Osobiście to stosuje i z czasem dopracowałem odpowiednie proporcje. Produkty 35 g nasion CHIA 1/2 litra wody - kufel od piwa 1/4 cytryny - chyba, że ktoś lubi bardziej kwaskowe Przygotowanie      Odważamy ok. 35 g nasion i zalewamy 1/2 litra zimnej wody

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Finally my own bread rolls!! 155

zmielonej babki płesznik szczypta soli 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 szklanka wody - wrzątku 3 jajka - zamienniki jajek 2,5 łyżki octu jabłkowego lub cytryny 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka zmielonego lnu Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 190 C. Formę ( taka na 4-5 bułeczek)ubrać w papier do pieczenia. Wszystkie składniki suche mieszamy razem

Lajtkraft food intolerance