surówki tworzy pełnowartościowy i sycący posiłek. Uwaga - szybko znika z talerza ;) Składniki: 2 kostki tofu (po 180 g) 1 cebula sok z 1 cytryny 6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam pestki dyni) 2 łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej + tłuszcz(...)dodać przyprawy, po chwili dodać cebule i dusić pod przykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia Tofu zmielić z sokiem z cytryny na w miarę gładka masę. Dodać cebulę z przyprawami Dodać mąkę dyniową, chia i suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie - łatwiej się formuje) Smażyć na rozgrzanym oleju
pyszne zdrowościmnie owsiane) ~100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej rozmroziłam) + 50g do podania ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu, borówki, mleko i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia, słodzidło i mieszamy, Wstawiamy do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą noc. Podajemy z pozostałymi borówkami. Smacznego
chili & sugarpyszna i strasznie fajna przekąska gotowa Dzieciaki będą zachwycone – przynajmniej moje są Polecam! Składniki: jabłka masło orzechowe, migdałowe lub słonecznikowe (można zastąpić dżemem truskawkowym ) świeża cytryna domowa granola według tego przepisu nasiona chia mak płatki lub wiórki kokosowe migdały słupki Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry z całości albo z połówek. Usuwamy gniazdo z nasionami. Smarujemy masłem(...)gotowe. Na zdjęciach jabłka z masłem orzechowym, granolą, płatkami kokosowymi, makiem i nasionami chia w różnych kombinacjach. Jeśli macie więcej czasu albo chcecie rozbawić towarzystwo to polecam pokroić jabłko na kształt paszczy potwora. Z jabłka okrawamy dwa kawałki bez nasion. Kroimy je na pół, smarujemy cytryną, żeby zapobiec brązowieniu jabłuszka. Następnie wycinamy paszczę jak na zdjęciach poniżej. Smarujemy masłem orzechowym
Lamarida.plkakaowy pudding chia z gorzką czekolada, ricottą i truskawkami**z sokiem z cytrynyPodobny pudding chodził za mną od czasów kiedy pierwszy raz spróbowałam tych nasionek, ale
More food, love and dreamsliście jarmużu - bez twardej części, garść szpinaku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 banan, 1 kiwi, 1 jabłko, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, sok z 1/3 cytryny, sok z 1/2 limonki nasiona chia Wszystkie składniki koktajlu umieścić w dzbanku miksera i zmiksować. Gotowy koktajl przelać do szklaneczek i posypać nasionkami chia. Smacznego
Plate of Joyinnego słodzika) 4 łyżki nasion chia warstwa z mango 1 dojrzałe mango 3 łyżki mleka kokosowego (z kartonu) szczypta kurkumy 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ksylitolu Przygotowanie Przygotuj warstwę z chia - nasionka zalej mlekiem, dodaj ksylitol i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 1,5h (co jakiś czas mieszaj). Wszystkie składniki na warstwę z mango zblenduj. Przygotuj foremki
Powiedz dietom nieUpraż ją na oleju kokosowym. Wymieszaj z nasionami chia. Rozłóż do szklanek lub pucharków. Dodaj truskawek pokrojonych drobno i daktyle w plasterkach. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj ponownie kaszy jaglanej, ale już bez nasion chia. Uzupełnij truskawkami i melonem pokrojonym drobno. Śmietanę ubij na sztywno i udekoruj deser. Polej delikatnie sosem mango. Całość wykończ ozdobami z czekolady . Możesz dodać
Z Kuchni Do Kuchniostatnich tygodni. Zajada się nimi nawet mój mąż ;) Składniki na jedną porcję: 100-150 ml mleka sojowego (lub krowiego) 3 pełne łyżeczki ziaren chia 1 duży dojrzały banan 1/2 awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki suszonych wiśni (u mnie raw bez cukru) - można zastąpić np. żurawiną *opcjonalnie odrobina miodu do dosłodzenia Przygotowanie: Do mleka dodajemy ziarenka(...)chia i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie miksujemy krótko w wysokim naczyniu razem z rozgniecionym bananem, połową rozgniecionego awokado i suszonymi wiśniami. Dodajemy łyżeczkę cytryny i ewentualnie odrobinę miodu. Pudding przelewamy do szklanki lub miseczki i odstawiamy na 20-30 minut
Ze smakiem i z pasjąBIAŁEK z CHIA i PŁATKAMI JAGLANYMI Składniki: (patelnia 19cm) 3 białka szczypta soli 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka chia oliwa do smażenia 1 jabłko 1 gruszka 2 łyżeczki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do Piany z białek dodajemy płatki płatki jaglane oraz chia i mieszamy łyżką. Na rozgrzanej oliwie wylewamy
Bon appetit mon amieSkładniki na sorbet brzoskwiniowy: - 1puszka brzoskwiń - 1 cytryna - 2 łyżki cukru - 3/4 szklanki wody - cukier wanilinowy do smaku - 7 łyżeczek nasion chia Przygotowanie sorbetu brzoskwiniowego: 1. Brzoskwinie przełożyć do blendera (bez soku). Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier, sok z cytryny i cukier wanilinowy według uznania. Gotować do rozpuszczenia cukru. 2. Przygotowany wcześniej syrop wlać do zblendowanych(...)pucharków i polać sokiem z brzoskwiń i z nasionami chia. Składniki na lemoniadę: - 2cytryny - 6 łyżek cukru - 100ml wody - liście świeżej mięty - kostki lodu według uznania - 1,5l wody mineralnej Przygotowanie lemoniady: 1. Zagotować wodę, dodać cukier, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. 2 . Wycisnąć sok z 1,5 cytryny, a resztę pokroić w plasterki. 3. Do dzbanka przelać przestudzoną
Coś z niczegonasion chia (5 łyżek, około 55 g) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka cukru wanilinowego karmelizowane banany 1 banan 1 łyżka cukru trzcinowego trochę soku z cytryny Do rondelka wlać mleko kokosowe, wsypać nasiona chia, ksylitol i cukier wanilinowy. Całość wymieszać i gotować około 7-10 minut na małym ogniu (co jakiś czas mieszając). Gdy nasiona chia zmiękną to rondelek zdjąć
Ugotowaćszczególnie z bananem, pomarańczą i sosem kakaowym. Składniki: 5 łyżek kaszy jaglanej (1/2 mocno upakowanej szklanki) 1/2 banana 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 5 łyżek sosu kakaowego z chia Przepis na sos <klik> Przygotowanie (7 minut): - kaszę, banana, pomarańczę i sok z limonki blenderujemy na gładką masę - do miseczki dodajemy sos kakaowy
Pora na pora i pomidoraunikała mięsa, ale to wyjątkowo smaczna alternatywa dla tego typu potraw. ;) Składniki: kotleciki opakowanie mrożonego bobu (400g) 2 łyżki nasion chia* (jako substytut jajek) 2 ząbki czosnku 100 g świeżego kalafiora (drobno startego) łyżka soku z cytryny sól i pieprz +ziarna amarantusa (opcjonalnie) frytki z marchewki kilka marchewek sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy *zamiennie można użyć siemienia lnianego(...)KROK 4: Bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i blendujemy na gładką masę. Dodajemy dwa drobno starte/pokrojone ząbki czosnku, łyżkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku. KROK 5: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki : bób, nasionka chia i drobno starty kalafior. KROK 6: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy marchewkę i polewamy niewielką ilością oleju roślinnego
Kuchnia Elliebardzo dużo, także każdy zjadł tyle, na ile miał ochotę. Składniki: - 1 biała rzodkiew - czarny sezam lub nasiona chia do posypania - 250g groszku świeżego, mrożonego lub 1 puszka - 30g szpinaku - garść liści mięty - 1 łyżka oliwy - sok z połowy cytryny - 1-2 ząbki czosnku - sól, pieprz *wykałaczki Rzodkiew myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki kroimy w długie, cienkie(...)wraz ze szpinakiem, miętą, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy, aż do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz na końcówkę plastra i zawijamy go. Delikatnie nakłuwamy i przebijamy rulonik wykałaczką, żeby nam się nie rozwijał. Obsypujemy go czarnym sezamem lub nasionami chia. Tak samo postępujemy z kolejnymi sztukami. Smacznego
Be Fit Be StrongHere . Składniki: (mnie wyszło 36 sztuk) szklanka = 250ml 2 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka nasionek chia 115g masła lub margaryny do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko, roztrzepane w miseczce 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Rozgrzej piekarnik do 180stC. W misce wymieszaj makę(...)proszek do pieczenia, sól i chia. Odstaw. W osobnej misce ubij mikserem masło z cukrem - powinna powstać lekka i kremowa masa. Dodaj jajko, sok i skórkę z cytryny, oraz ekstrakt. Zmiksuj do połaczenia składników. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Zmiksuj do połaczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut, po czym formuj niewielkie kulki, może wielkości orzecha włoskiego, lekko
Lejdi of the house