mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 łyżki nasion chia 2 opakowania budyniu śmietankowego instant, np. tego pół szklanki roztopionego masła (ok 113 g) skórka starta z jednej (wcześniej sparzonej) cytryny 2 jajka pół(...)szklanki mleka 4 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól, budyń, nasiona chia). W drugim naczyniu wymieszać jajka, mleko, masło, sok i skórkę z cytryny. Suche składniki dodać do mokrych, krótko miksować. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 15 minut w temperaturze 190 °C (piekarnik
Domowa Cookierenka Agimnie owsiane) ~100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej rozmroziłam) + 50g do podania ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu, borówki, mleko i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia, słodzidło i mieszamy, Wstawiamy do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą noc. Podajemy z pozostałymi borówkami. Smacznego
breakfast of dreamssurówki tworzy pełnowartościowy i sycący posiłek. Uwaga - szybko znika z talerza ;) Składniki: 2 kostki tofu (po 180 g) 1 cebula sok z 1 cytryny 6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam pestki dyni) 2 łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej + tłuszcz(...)dodać przyprawy, po chwili dodać cebule i dusić pod przykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia Tofu zmielić z sokiem z cytryny na w miarę gładka masę. Dodać cebulę z przyprawami Dodać mąkę dyniową, chia i suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie - łatwiej się formuje) Smażyć na rozgrzanym oleju
pyszne zdrowościmnie owsiane) ~100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej rozmroziłam) + 50g do podania ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu, borówki, mleko i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia, słodzidło i mieszamy, Wstawiamy do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą noc. Podajemy z pozostałymi borówkami. Smacznego
chili & sugarpyszna i strasznie fajna przekąska gotowa Dzieciaki będą zachwycone – przynajmniej moje są Polecam! Składniki: jabłka masło orzechowe, migdałowe lub słonecznikowe (można zastąpić dżemem truskawkowym ) świeża cytryna domowa granola według tego przepisu nasiona chia mak płatki lub wiórki kokosowe migdały słupki Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry z całości albo z połówek. Usuwamy gniazdo z nasionami. Smarujemy masłem(...)gotowe. Na zdjęciach jabłka z masłem orzechowym, granolą, płatkami kokosowymi, makiem i nasionami chia w różnych kombinacjach. Jeśli macie więcej czasu albo chcecie rozbawić towarzystwo to polecam pokroić jabłko na kształt paszczy potwora. Z jabłka okrawamy dwa kawałki bez nasion. Kroimy je na pół, smarujemy cytryną, żeby zapobiec brązowieniu jabłuszka. Następnie wycinamy paszczę jak na zdjęciach poniżej. Smarujemy masłem orzechowym
Lamarida.plkakaowy pudding chia z gorzką czekolada, ricottą i truskawkami**z sokiem z cytrynyPodobny pudding chodził za mną od czasów kiedy pierwszy raz spróbowałam tych nasionek, ale
More food, love and dreamsliście jarmużu - bez twardej części, garść szpinaku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 banan, 1 kiwi, 1 jabłko, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, sok z 1/3 cytryny, sok z 1/2 limonki nasiona chia Wszystkie składniki koktajlu umieścić w dzbanku miksera i zmiksować. Gotowy koktajl przelać do szklaneczek i posypać nasionkami chia. Smacznego
Plate of Joyinnego słodzika) 4 łyżki nasion chia warstwa z mango 1 dojrzałe mango 3 łyżki mleka kokosowego (z kartonu) szczypta kurkumy 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ksylitolu Przygotowanie Przygotuj warstwę z chia - nasionka zalej mlekiem, dodaj ksylitol i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 1,5h (co jakiś czas mieszaj). Wszystkie składniki na warstwę z mango zblenduj. Przygotuj foremki
Powiedz dietom nieUpraż ją na oleju kokosowym. Wymieszaj z nasionami chia. Rozłóż do szklanek lub pucharków. Dodaj truskawek pokrojonych drobno i daktyle w plasterkach. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj ponownie kaszy jaglanej, ale już bez nasion chia. Uzupełnij truskawkami i melonem pokrojonym drobno. Śmietanę ubij na sztywno i udekoruj deser. Polej delikatnie sosem mango. Całość wykończ ozdobami z czekolady . Możesz dodać
Z Kuchni Do Kuchniostatnich tygodni. Zajada się nimi nawet mój mąż ;) Składniki na jedną porcję: 100-150 ml mleka sojowego (lub krowiego) 3 pełne łyżeczki ziaren chia 1 duży dojrzały banan 1/2 awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki suszonych wiśni (u mnie raw bez cukru) - można zastąpić np. żurawiną *opcjonalnie odrobina miodu do dosłodzenia Przygotowanie: Do mleka dodajemy ziarenka(...)chia i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie miksujemy krótko w wysokim naczyniu razem z rozgniecionym bananem, połową rozgniecionego awokado i suszonymi wiśniami. Dodajemy łyżeczkę cytryny i ewentualnie odrobinę miodu. Pudding przelewamy do szklanki lub miseczki i odstawiamy na 20-30 minut
Ze smakiem i z pasjąBIAŁEK z CHIA i PŁATKAMI JAGLANYMI Składniki: (patelnia 19cm) 3 białka szczypta soli 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka chia oliwa do smażenia 1 jabłko 1 gruszka 2 łyżeczki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do Piany z białek dodajemy płatki płatki jaglane oraz chia i mieszamy łyżką. Na rozgrzanej oliwie wylewamy
Bon appetit mon amieSkładniki na sorbet brzoskwiniowy: - 1puszka brzoskwiń - 1 cytryna - 2 łyżki cukru - 3/4 szklanki wody - cukier wanilinowy do smaku - 7 łyżeczek nasion chia Przygotowanie sorbetu brzoskwiniowego: 1. Brzoskwinie przełożyć do blendera (bez soku). Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier, sok z cytryny i cukier wanilinowy według uznania. Gotować do rozpuszczenia cukru. 2. Przygotowany wcześniej syrop wlać do zblendowanych(...)pucharków i polać sokiem z brzoskwiń i z nasionami chia. Składniki na lemoniadę: - 2cytryny - 6 łyżek cukru - 100ml wody - liście świeżej mięty - kostki lodu według uznania - 1,5l wody mineralnej Przygotowanie lemoniady: 1. Zagotować wodę, dodać cukier, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. 2 . Wycisnąć sok z 1,5 cytryny, a resztę pokroić w plasterki. 3. Do dzbanka przelać przestudzoną
Coś z niczegoorzechy możecie zamienić na inne, dodać olej kokosowy, masło orzechowe, rum, suszone owoce itp. Kulki makowe: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca ¾ szklanki daktyli 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka startej skórki z cytryny ¾ szklanki pulpy makowej Kulki piernikowe: Składniki: ¾ szklanki daktyli ½ szklanki suszonych fig 1 szklanka migdałów ¾ szklanki pulpy po orzechach włoskich 1 łyżka miodu ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczka mielonych goździków
PaleoLifenasion chia (5 łyżek, około 55 g) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka cukru wanilinowego karmelizowane banany 1 banan 1 łyżka cukru trzcinowego trochę soku z cytryny Do rondelka wlać mleko kokosowe, wsypać nasiona chia, ksylitol i cukier wanilinowy. Całość wymieszać i gotować około 7-10 minut na małym ogniu (co jakiś czas mieszając). Gdy nasiona chia zmiękną to rondelek zdjąć
Ugotowaćszczególnie z bananem, pomarańczą i sosem kakaowym. Składniki: 5 łyżek kaszy jaglanej (1/2 mocno upakowanej szklanki) 1/2 banana 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 5 łyżek sosu kakaowego z chia Przepis na sos <klik> Przygotowanie (7 minut): - kaszę, banana, pomarańczę i sok z limonki blenderujemy na gładką masę - do miseczki dodajemy sos kakaowy
Pora na pora i pomidora