szklanka mleka kokosowego 2 szklanki mleka migdałowego 1 laska wanilii 1 cytryna 100 ml oleju kokosowego 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki daktyli 3 łyżki oleju kokosowego Mus z borówek: 300 g borówek + garść do dekoracji 3 łyżki nasion chia 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans(...)kasza jaglana była nadal bardzo ciepła). Wlej olej kokosowy, sok z cytryny i ksylitol. Zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Następnie przełóż na spód i wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Mus z borówek Borówki zmiksuj blenderem na purée. Przelej do rondelka i wsyp nasiona chia oraz ksylitol. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje
Food Squarełodygi rabarbaru malinowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy
Mieszam w Garnkumigdałów 50g wiórków kokosowych szczypta soli 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego Nadzienie: 230g orzechów nerkowca 2 łyżki nasion chia 140ml syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego skórka starta z 3 cytryn 130-140ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny szczypta soli 60ml wody 180ml roztopionego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno) Wierzch: 1 puszka mleczka
Mała Cukierenkamąki kokosowej 120g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Nadzienie: 2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml) 7 łyżek syropu z agawy szczypta soli 50g mąki kukurydzianej 4 łyżki nasion chia 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego kropla pasty waniliowej lub ekstrakt z wanilii Wierzch: płatki kokosowe do posypania
Mała CukierenkaIdealny koktajl powinien smakować wyśmienicie i zawierać mnóstwo zdrowych składników, ja dzisiaj jako bazę owocową dodałam gruszki, sok z cytryny i kawałek świeżego imbiru, który stanowi idealne połączenie z gruszką, jako fazę zieloną dodałam szpinak i natkę pietruszki, idealnie wychodzi również z jarmużem, brokułami im zdrowsze zielone połączenia tym lepiej, dodatkowo dodałam 1 łyżkę oleju kokosowego, żeby zapewnić sobie przyswajalność(...)taki piękny słoneczny dzień jak dzisiaj nie ma nic lepszego i zdrowszego :) A jeszcze dzisiaj zapraszam na pyszny czekoladowy pudding chia :) Składniki : kilka małych gruszek kilka sporych garści szpinaku i natki pietrsuzki sok z 1/2 cytryny kawałek ok 2-3 cm imbiru 1-2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego dodatki : zielona herbata matcha, młody jęczmień
zdrowa vege kuchniaChia Fresca po mojemu już była. Tamto było w wersji ekonomicznej, na wodzie mineralnej niegazowanej i z cytryną. Było smaczne bardzo. Tym razem odtworzyłam oryginalną wersję na wodzie kokosowej i z limonką. Fakt, finansowo nie jest to tani domowy napój, ale naprawdę warto choć raz spróbować wersji oryginalnej. Przepyszne! Sama woda kokosowa nie urzekła mnie smakiem, ale w połączeniu(...)sokiem z limonki i syropem, bajka! Składniki: 500 ml wody kokosowej 1 łyżka syropu z agawy sok z połowy limonki plasterki z połowy limonki 3 łyżki nasion Chia Wykonanie: Wodę kokosową, sok z limonki i syrop z agawy zmiksowałam w blenderze do momentu połączenia się składników. Zalałam płynem nasiona Chia, wrzuciłam plasterki limonki i odstawiłam na 2 godziny
Blondynka Gotujełyżki soku z pomarańczy 3 łyżeczki ciemnego kakao łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki sezamu 3 łyżki nasion chia otręby owsiane Masa serowa: kg serka z wiadra dobrej jakości 3 jajka ksylitol do smaku sok z połowy cytryny skórka otarta z cytryny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Oraz: kostka gorzkiej czekolady
Dieta moja pasjaCałość jest idealnie dopasowana smakowo i kusząco pachnie. Zresztą sami spróbujcie! (13-14 sztuk) 100g kaszy jaglanej z żurawiną i nasionami chia 80g płatków owsianych 100 ml mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru brzozowego (można zastąpić 1 łyżką miodu) Dodatkowo: 2-3 łyżki truskawek liofilizowanych Kaszę ugotować według instrukcji podanej
Di gotujewafli ryżowych lub kanapek. Składniki: Na krakersy: 350g płatków owsianych 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanych pestek dyni 1/2 szklanki nasion chia 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki puree z dyni z tego przepisu 1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki(...)łyżki oliwy z oliwek (bądź innego oleju) 1 łyżka miodu 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie
Smiling Shrimpmasa (zajmuje to około 40-60 minut). 13 truskawek miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. 5 truskawek kroimy na cienkie plastry, które później układamy pionowo w naszym naczyniu. Przeczytaj cały przepis - Deser z nasionami chia i truskawkami at AleTorcik
AleTorcikłyżki wiórków kokosowych lub sezamu (można zastąpić większą ilością orzechów) 1 lekko czubata łyżka kakao (najlepiej surowego) 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego 2 łyżeczki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta nierafinowanej soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody (ewentualnie) Orzechy umieścić w misie melaksera i bardzo dobrze rozdrobnić na dużych obrotach, po czym przełożyć do osobnego
Even Better FoodPrzepis na dwie porcje 1/2 świeżego ogórka - bez skórki 1 dojrzały banan trzy gałązki natki pietruszki 1/2 dużej cytryny - wyciśnięty sok 3/4 szklanki wody mineralnej 3/4 szklanki soku pomarańczowego- najlepiej wyciśnięty z pomarańczy 1 łyżka nasion chia Zmiksujcie wszystkie dodatki oprócz nasion chia. Możecie ewentualnie dosłodzić do smaku. Do gotowego koktajlu dodajcie nasiona wymieszajcie i odstawcie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki (na 2 porcje): 1 banan 1 jabłko garść jarmużu garść lisków mięty 1 łyżeczka chlorelli 1 łyżka nasion chia 30 g odżywki białkowej (opcjonalnie - ja zawsze daję) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego - jeśli nie dajesz odżywki sok z cytryny - do smaku (ale i po to żeby nasze smothie nie ściemniało :-) Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Gdyby było
Marta próbujeszkl płatków owsianych 1/2 szkl cukru kokosowego lub trzcinowego 2 jajka 2 banany 2 łyżki nasion chia 4 łyżki oleju 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1/3 cytryny 1. W jednej misce łączymy suche składnik w drugiej mokre (banany rozgniatamy, a jajka roztrzepujemy) 2. Teraz do suchych
Gotowanie...to proste !orzechowej - 1/3 szklanki mąki jaglanej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki suszonych alg spiruliny - 2 łyżki nasion chia - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników
SMYKWKUCHNI