przygotowaniu zielony koktajl owocowo-warzywny z ziarnami. Dla każdego freak'a zdrowego odżywiania :) Składniki: 100 g szpinaku seler naciowy, 2 łodygi pomarańcza sok z połowy cytryny pół awokado mleko roślinne nasiona chia po łyżce siemienia lnianego, wiórków kokosowych, mielonego ostropestu plamistego mięta, kilka listków opcjonalnie - kiwi Wykonanie: Nasiona chia moczymy w mleku ryżowym, pozostałe składniki przekładamy do naczynia, w którym
Taste Of My Daybiałka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz różnych mikroelementów. Jogurt owocowy z nasionami chia. Składniki: - grecki jogurt naturalny - nektar z agawy - kiwi - truskawki - gruszki konferencja - 1 łyżka soku z cytryny - nasiona chia Każdą warstwę przygotowujemy osobno (warstwy nakładamy według uznania – kolejność dowolna). Owoce myjemy. Kiwi przekrajamy na połówki i łyżeczką wybieramy miąższ. Dodajemy nektar z agawy, jogurt – miksujemy. Wsypujemy nasiona chia(...)mieszamy i przekładamy do szklanek lub pucharków. Następna warstwa z gruszkami. Obrane gruszki, pozbawione gniazd nasiennych skrapiamy łyżką soku z cytryny i miksujemy z jogurtem (gruszki są bardzo słodkie, więc nie słodzimy). Wsypujemy nasiona chia – mieszamy. Delikatnie nakładamy na warstwę z kiwi. Truskawki odsączone z wody i pozbawione szypułek miksujemy z jogurtem (słodkich truskawek również nie słodzimy). Wsypujemy nasiona chia
mojewypiekiinietylkoswoją objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie ich wartości odżywcze. Banana i cytryny nie będę opisywała, ponieważ wiadomo, że i te owoce mają w sobie wartościowe składniki. Wracając do koktajlu... Oprócz walorów smakowych - jest naprawdę dobrym źródłem większej dawki energii. Chia lekko go zagęszczają(...)dzięki czemu napój jest bardziej syty i może zaspokoić pierwsze objawy głodu. Uwielbiam te połączenie! (1 porcja) 250 ml wody kokosowej 1 banan sok z 1/4 cytryny (wg smaku) 1 łyżka nasion chia (płaska) Wodę, kawałki banana i sok z cytryny należy zmiksować i na końcu wymieszać z nasionami chia. (Użyłam blendera i pozostawiłam niewielkie kawałki banana. Można go zmiksować
Di gotujeszklanki wody 1 łyżka nasion chia 1 łyżka cukru szczypta soli karmelizowany rabarbar 2-3 gałązki rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny Płatki ryżowe, nasiona chia, szczyptę soli i cukier wsypać do garnuszka. Wlać mleko i wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 10-12 minut). W międzyczasie przygotować karmelizowany rabarbar
Ugotowaćsody 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 butelka soku jabłkowego Marwit 1 łyżka nasion chia skórka otarta z jednej cytryny Mąkę, ksylitol, sól, sodę, nasiona chia i skórkę z cytryny wymieszać w misce. Oliwę, ocet jabłkowy i sok zmieszać razem. Suche składniki połączyć z mokrymi, najlepiej za pomocą miksera. Przełożyć do foremek na muffiny. Piec około
FitKotdużą dawkę błonnika i witaminy C, tak niezbędnej o tej porze roku. Bazą tego koktajlu jest jabłko, sok z grejpfruta, sok z cytryny lub limonki i odrobina miodu, ewentualnie inny środek słodzący. Urozmaiceniem koktajlu jest ziarno chia oraz mielony młody jęczmień, jeśli nie mamy tych produktów, to można je pominąć, gdyż podstawowa wersja jest bardzo smaczna. Koktajl poprawiający przemianę materii(...)łyżeczka mielonego młodego jęczmienia Z dodatkiem młodego jęczmienia i nasion chia Przygotowanie: Jabłko umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ze skórką na mniejsze kawałeczki. Z grejpfruta i cytryny wycisnąć sok. Chia moczyć w 100 ml wody mineralnej przez około 20 minut. Blenderem rozdrobnić jabłko, stopniowo dodając sok z grejpfruta i cytryny oraz miód. Chcąc otrzymać koktajl z dodatkiem młodego
Kuchcik gotujeChia Fresca to naturalny napój energetyczny, wykonany z wody, soku z cytryny i wspaniałych nasion Chia. Przypomnę Wam o magicznych właściwościach szałwii hiszpańskiej - nasion chia. Dostarczają ogrom składników odżywczych, a zarazem zawierają mało kalorii. Są obfite w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. A to klasyfikuje je, jako jedno z najlepszych źródeł bardzo ważnych składników odżywczych, biorąc(...)szybkiemu starzeniu się komórek, ich mutacji, a również powstaniu zmian nowotworowych. Składniki na 3 porcje: - 500ml wody zwykłej lub kokosowej (ciepłej lub zimnej) - 3 łyżki nasion Chia - sok z 1/2 cytryny - listki mięty *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Ponownie mieszamy i rozlewamy do szklanek
Be Fit Be Strongkolorowej panierce Składniki: 500g polędwiczek z dorsza 100g bułki tartej lub panko 2 łyżki sezamu białego 2 łyżki sezamu czarnego 2 łyżki nasion chia Skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka suszonych pomidorów w proszku 2 jajka Szczypta kurkumy 100g mąki pszennej(...)roślinny do smażenia Sposób przygotowania: Rybę osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszaj z dwoma rodzajami sezamu, nasionami chia, skórką z cytryny, tymiankiem, migdałami, siemieniem lnianym, suszonymi pomidorami. Jajka roztrzep z szczyptą kurkumy i odrobiną soli. Dorsza oprósz w mące, następnie zanurz w jajku
kuron.com.plszkl mleka kokosowego 4 łyżeczki chia (szałwia hiszpańska) mus: 1 jabłko 1 gruszka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki brązowego cukru szczypta cynamonu skórka z cytryny Przygotowanie: Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją . (najlepiej odstawić na noc) Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny aby nie ciemniały. W rondlu rozgrzewamy brązowy(...)miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na mus. Mus układamy na dnie miseczek, nakładamy chia w mleku kokosowym. Na wierzchu podajemy odłożone skarmelizowane owoce w cząstkach i posypujemy otartą skórką z cytryny
Bon appetit mon amieSkładniki: - 1,5 l wody - 3 łyżki nasion chia - sok z 1-2 cytryn - ulubiony syrop malinowy/grenadina - świeża mięta - kostki lodu Do wody wsypać nasiona chia, wlać sok z cytryny, wsadzić świeżą miętę, zakręcić i dokładnie wymieszać. Wsadzić do lodówki na min 2h, żeby nasiona napęczniały. Do szklanki, w której będziemy podawać lemoniadę, włożyć kostki lodu, wlać
CookYourselfwielu rzeczy. Sami pewnie wpadniecie na kilka rozwiązań, byle nie na chleb Składniki: około 0,3 kg czerwonych porzeczek, 4 łyżki miodu lub ksylitolu, 2-3 łyżki chia, łyżka soku z cytryny. Przygotowanie: Do garnka wrzucamy obrane porzeczki wraz z miodem lub ksylitolem (ja użyłem pół na pół, co by było ciekawiej). Składniki doprowadzamy do wrzenia i co jakiś czas(...)mieszamy, aby nie przypalić. Dosypujemy chia oraz dolewamy sok z cytryny. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż dżemor zrobi się gęsty (około 20 minut). Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Domowy dżem z czerwonej porzeczki i nasion chia. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeprzyjdzie do głowy! Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Składniki: kubeczek ricotty skórka otarta z 1 cytryny 4 łyżki startego grana padano 1 łyżeczka płatków chili 3 łyżeczki nasiona chia oliwa z oliwek sól(...)smaku Przygotowanie: Ricottę przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę z cytryny, grana padano, pokruszone płatki chili oraz nasiona chia. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Wierzch posypujemy nasionami chia, startą skórką z cytryny i chili, skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy jako dodatek do pieczywa i przekąsek włoskich
Moja smaczna kuchniaDziś moi Kochani dzień zaczęłam od tego koktajlu. Polecam, bo Was obudzi i doda sił! Składniki pół paczki szpinaku pół ananasa 1 jabłko łyżka nasion chia plaster cytryny 1 banan 3 daktyle 2 szklanki zielonej herbaty lub ulubionego naparu ziołowego, najlepiej zimny. Umyte i pokrojone składniki wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładko. Pij na zdrowie
Z Kuchni Do KuchniDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Całkowicie pozbawiony cukru witaminowy koktajl z jarmużem. W sam raz na rozpoczęcie dnia lub drugie śniadanie. Można pić do woli. To
Mam To Na Widelcujednej osoby 200 ml soku z buraka łyżka nasion chia pół jabłka sok wyciśnięty z połowy cytryny pół łyżeczki miodu Do naczynia blendera przelej sok, dodaj nasiona chia, miód, sok z cytryny oraz jabłko obrane i pokrojone na małe kawałki. Całość dokładnie zblenduj, tak aby otrzymać jednolity koktajl. Następnie przelej go do wysokiej szklanki i podawaj schłodzony. Smacznego
365 dni dookoła kuchni