cukinia - 18701 przepisów (strona:646/1247)

Sałatka z kuskus, ciecierzycy i suszonych moreli... 83

150g kaszki kuskus 1 szklanka (150ml) wrzącej wody 1 łyżka oliwy 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 papryka (czerwona, pomarańczowa, żółta), oczyszczona i pokrojona na niewielkie kawałki 1 mała cukinia, posiekana około 200g ciecierzycy, ugotowanej w domu, albo odcedzonej z jednej 400g puszki 75g suszonych moreli, drobno posiekanych pasta harissa, do smaku - oryginalnie 2 łyżki, u mnie 2 łyżeczki(...)świeża natka) 100g pokruszonego sera feta Wsyp kuskus do sporej miski. Wlej wodę, przykryj ściereczką i zostaw na 10 minut. Rozgrzej oliwę na sporej patelni. Dodaj cebulę, paprykę i cukinię, i smaż około 5 minut, aż warzywa będą miękkawe. Dodaj ciecierzycę i morele i smaż około 2 minut, tyle, by je zagrzać. Następnie dodaj kuskus i wszystko wymieszaj. Wmieszaj harissę

Lejdi of the house
Wegetariańskie przepisy na grilla 65

całkiem niedawne czasy, gdy nie zawsze mogły znaleźć na grillu coś, co mogłyby zjeść. Do tradycyjnego menu grillowego należały przede wszystkim dania mięsne, czasem można było spotkać grillowane ziemniaki, cukinię lub ser pleśniowy typu camembert. Te czasy na szczęście minęły i dziś nawet w ofertach supermarketów bez problemu można znaleźć nie tylko wegetariańskie, lecz także wegańskie gotowe dania na grilla(...)tofu czy inne sery. Sycącym daniem, które z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom i weganom są warzywne sakiewki z grilla. Do ich przygotowania potrzebujemy pokrojonych w kostkę warzyw: cukinii, bakłażanów, papryki, cebuli, ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Wymieszane warzywa należy umieścić w sakiewkach przygotowanych z folii aluminiowej. Następnie trzeba polać je oliwą z oliwek i obsypać przyprawami – solą, pieprzem, świeżymi

Cztery Fajery
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym 74

Faszerowane warzywa, to obowiązkowa pozycja w moim letnim, kuchennym repertuarze. Na przemian faszeruję cukinię i paprykę, ponieważ są to warzywa, które moim zdaniem najlepiej się do tego nadają. Tym razem ukręciłem dla siebie, jak i oczywiście dla Was paprykę faszerowaną ryżem, zapiekaną w sosie pomidorowym. Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym Połączenie delikatnego ryżu i sosu beszamelowego(...)mleko sojowe. Sprawdza się ono najlepiej, ale oczywiście możesz użyć również każdego innego, które akurat masz pod ręką. Jeśli lubisz faszerowane warzywa, to na blogu czeka na Ciebie również cukinia faszerowana kaszą jaglaną oraz papryka faszerowana kaszą pęczak . Artykuł Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Rustykalna tarta z morelami 66

cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami  Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką i serem Tarta z cukinią i fetą Tarta z rabarbarem Rustykalna tarta z kurkami Tarta ze śliwkami i jogurtem Tarta z cukinią i serem Galette z papierówkami

Obiad gotowy
🍅🥔 Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i pomidorów 🥔🍅 98

Składniki: Ziemniaki 1 kg Cukinia 1 kg Papryka czerwona 1/2 Cebula czerwona Pomidory krojone w puszce  Ser tarty 200 g Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrane pokroić w większą kostkę. gotować w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od zagotowania. Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię, paprykę oraz cebulę. Całość doprawić solą oraz pierzem. Całość

Kulinarne przygody
cikinia -zapiekanka lekka smaczna. 90

Składniki 1400 g cukinii 2 marchewki 1 cebula 5-6 jajek olej do wysmarowania naczynia 500g pieczarek sol pieprz do smaku ziola zielone ,pietruszka ,koper u mnie opcjonalnie 300g ser mozzarella Wykonanie obrana marchewke i cukinie zetrzec na tarce warzywnej.posolic , wymieszac i zostawic na 20-30 minut. Pieczarki umyte pokroic w plasterki , cebule pokroic w piorka i wszystko razem podsmazyc

mojej kuchni
Siekane kotlety drobiowe z warzywami 71

ciepło, ale także jako składnik lunchu serwowanego na zimno. Raz przygotowane, zagoszczą w Waszej kuchni na dłużej! Lista zakupów (na 4 porcje) 500 g fileta z kurczaka 1 cukinia 1 marchewka 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki kaszy manny opakowanie mini mozzarelli Krok pierwszy:  pierś z kurczaka i cebulę pokroić w drobną kostkę. Z kolei cukinię i marchewkę

Proste-przepisy.pl
cikinia -zapiekanka lekka smaczna. 90

Składniki 1400 g cukinii 2 marchewki 1 cebula 5-6 jajek olej do wysmarowania naczynia 500g pieczarek sol pieprz do smaku ziola zielone ,pietruszka ,koper u mnie opcjonalnie 300g ser mozzarella Wykonanie obrana marchewke i cukinie zetrzec na tarce warzywnej.posolic , wymieszac i zostawic na 20-30 minut. Pieczarki umyte pokroic w plasterki , cebule pokroic w piorka i wszystko razem podsmazyc

w mojej kuchni
Jak przemycić do diety dziecka więcej warzyw 67

standardowego ziemniaka, ale też z wielu innych warzyw, Mogą być zapiekane lub po prostu oprószone przyprawami i podane z ulubionym dipem. Frytki możemy zrobić ze słodkich ziemniaków, marchewki, cukinii z parmezanem oraz różnego rodzaju warzyw korzeniowych. Przy dodatku przypraw, które nasze dziecko lubi najbardziej, mogą stać się ulubioną przekąską. 7. Spaghetti. Okazuje się, że ta popularna potrawa wcale nie musi(...)warzyw za pomocą specjalnego urządzenia. Warzywne spaghetti może być dodatkiem do śniadaniowych kanapek, lunchboxa do szkoły lub przekąską w ciągu dnia. Świetnie sprawdzi się “makaron” z ogórków, cukinii, buraka albo marchewki Dodatek ulubionego sosu zrobi z nich również przepyszną podstawę obiadu. Świadomość na temat pozytywnego wpływu warzyw na nasze zdrowie i samopoczucie szerzy się coraz bardziej. Po wieloletnim

ProstePesto.pl
WARZYWNE CURRY Z MINI GNOCCHI 65

chleba 😀   Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pomarańczowa papryka 200 g pieczarek 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 łodygi selera naciowego biała część pora 1 cukinia 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym papryka słodka papryka ostra sól curry olej   Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone obie cebule wraz z porem i czosnkiem(...)Smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojone papryki, pieczarki oraz cukinię. warzywa posypujemy papryką słodką i ostrą, solą oraz curry. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je blenduję). Całość dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki. Podajemy z ryżem, pieczywem, kaszą ... a ja podałam

Walijskie Pichcenie
Szybki makaron ze szparagami, pesto i cukinią 67

smak umami :) Składniki: 60 g makaronu, dałam duże świdry  2 łyżki pesto bazyliowego  1 łyżka śmietany 12% 10 szparag 200 g pomidorków koktajlowych  200 g cukinii  1 szalotka  1 ząbek czosnku  1 łyżka masła klarowanego do smażenia  sól, pieprz, świeża bazylia  20 g mozzarelli tarted light (lub parmezanu)  Ugotuj makaron(...)wody wrzuć szparagi pozbawione łykowatych końcówek i gotuj około 5 minut. Odcedź. Przygotuj sos do makaronu. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek przez około minutę. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojone drobno szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Smaż składniki jakieś 3- 4 minuty. Dodaj pesto oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj wszystko i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec wymieszaj składniki sosu

Mango Papaja
Letni makaron z surowymi warzywami (tagliolini estivi) 72

makaronu, długiego i niezbyt grubego typu (ja zrobiłem tagliolini ale może być też spaghetti lub, np. linguine ) 2 łodygi selera naciowego 1 duża czerwona papryka (lub dwie małe) 1 cukinia 2-3 młode marchewki (zależy od wielkości) 15szt. pomidorków koktajlowych spora garść liści bazylii sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku Parmezan (najlepiej w płatkach) oliwa (najlepsza jaką mamy) sól(...)pieprz do smaku opcjonalnie: bulion wołowy (może być z kostki) Wykonanie: seler i marchew obrać, cukinię i paprykę umyć i usunąć niejadalne części. Wszystkie warzywa posiekać w drobną kostkę; czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej (odradzam praskę tym razem); wszystkie powyższe składniki wymieszać w dużej misce (docelowo powinien się w niej jeszcze zmieścić ugotowany makaron). Doprawić solą, pieprzem i sokiem

Pasta Po Polsku
Pierś z kurczaka w musztardowo miodowej glazurze z grilla z cukinią. 83

Zapraszam!   Składniki; 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki musztardy  50 ml oleju rzepakowego 2 łyżki miodu sól, pieprz do smaku   przyprawa grillowa 1 młoda cukinia   Przygotowanie; Filety myjemy, osuszamy. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy miód i musztardę. Dokładnie mieszamy do połączenia. Filety nacieramy solą i pieprzem następnie smarujemy dokładnie marynatą. Układamy w misce. Pozostałą marynatą(...)zalewamy całość. Przykrywamy, odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie filety wyjmujemy i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Cukinię kroimy w około centymetrowe plastry. Polewamy po wierzchu oliwą i posypujemy przyprawą grillową. Układamy na grillu. Grillujemy zaledwie 5 -6 minut. Podajemy z kurczakiem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Cevapici z pitą i warzywami 82

bułki tartej 1/2 papryki czerwonej 1 jajko tymianek, papryka wędzona i ostra sól, pieprz   pozostałe: 1/2 pęczka szparagów 1 papryka czerwona 1 bakłażan 1 kalarepa 1 awokado 1 cukinia 1 cebula czerwona sól, pieprz, zioła, olej rzepakowy ajwar, sos czosnkowy ser bałkański 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 garść rukoli 1 awokado przyprawa do grilla   Pita:  Do miski(...)patyczkach do szaszłyków. Układam na grillu i smażę. Pozostałe:  Awokado kroję na pół, skrapiam sokiem z cytryny. Układam na grillu. Po zgrilowaniu napełniam ajwarem, posypuję serem bałkańskim. Cukinię, bakłażana, kalarepę obraną kroję w plastry 0,5 cm.  Bakłażana dodatkowo smaruję obficie olejem. Układam na grillu. Paprykę kroję na kawałki, cebule na cząstki i też griluję. Szparagi smaruję olejem

wesoła kuchnia