cukinia w curry - 1232 przepisów (strona:35/83)

Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką 99

razem. Składniki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy (opcjonalnie) 1/2 cukinii 1 gruszka 1 puszka śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku krem bananowy(...)oraz krem bananowy. 5. Wlewamy śmietankę kokosową / mleczko kokosowe. 6. Na sam koniec dodajemy cieniutko pokrojone plastry cukinii i gotujemy przez kilka ostatnich minut. 7. Odgrzewany każdy następny raz smakuje jeszcze lepiej! 8. Smacznego! Nakarmcie tym daniem kogoś ważnego dla Was! Artykuł Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Curry z kurczaka z warzywami 138

pikantne curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw. proponuję przed pokrojeniem chili , usunąć z niej pestki. Curry idealnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem, polecam. Składniki: 250 g filetów z kurczaka 1 mała cukinia ( u mnie 200 g) garść liści świeżej bazylii 1 papryczka chili  1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cebula(...)cienkie paseczki, cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka. Dorzucić cebulę, pastę curry , wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w plasterki papryczki chili,  słodką czerwoną i zieloną paprykę w paski i cukinię w półplasterki . Dusić  na małym ogniu 10 min często mieszając, następnie dolać mleko kokosowe. Pozostawić na ogniu bez pokrywki na kolejne

Gosia gotuje
Pasztet z cukini 77

delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie go wypróbować! Pasztet z cukini – składniki: 2 małe cukinie, każda o masie około 180g, 1 duża marchewka, 5 ząbków czosnku, 2 małe czerwone cebule, pół pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, świeżo zmielony pieprz i sól, 1/2 szklanki oleju(...)patelnię także suszone oregano, bazylię, pieprz i zestawiam z ognia. Z miski ze startą cukinią pozbywam się nadmiaru wody. Ważne, aby dokładnie wycisnąć cukinie i odsączyć wodę! Następnie dodaję marchewkę, którą również ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję także kaszę manną, jajka, curry, kurkumę, natkę pietruszki oraz zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszam łyżką i przekładam masę do keksówki obtoczonej

Natka Pietruszki
27. Placki cukiniowe (bezglutenowe) 193

czosnkowego, aczkolwiek nie zawsze możemy sobie na to pozwolić :) Wychodzą ze 3 porcje, 1 to ok. 198g = 240kcal . Składniki na placki: - 1 cukinia - 1 cebula - 3 jajka - 60g mąki z ciecierzycy  - 50g parmezanu - 1 łyżeczka curry   - sól, pieprz do smaku Składniki na sos: - 1 jogurt naturalny (150g) - 1 ząbek czosnku Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli

Be Fit Be Strong
Warzywa w mleczku kokosowym i curry 144

dodatkiem dużej ilości warzyw a to danie mi to zapewnia. Składniki: 500 g dowolnych warzyw, mogą być mrożone zwłaszcza w okresie zimowym (u mnie cukinia, marchew, papryka, fasola) 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa curry, pieprz, sól, ostra i słodka papryka, ewentualnie starty imbir 1-2 woreczków ryżu  olej do smażenia 0,5 cebuli Wykonanie: na niewielkiej ilości oleju smażymy

W Moim Magicznym Domu
Cukiniowy sos na zimę 133

najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej 2-4 łyżki curry tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku ok. 150 ml bulionu do podlania Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i gdy będzie gorący podsmażamy na nim cebulę

Szybko Tanio Smacznie
Kotlety drobiowe z marynaty 80

Kotlety drobiowe z marynaty to kotleciki z piersi kurczaka, które przed smażeniem zamarynowałam w marynacie zrobionej z ketchupu z cukinii, musztardy, czosnku i majeranku. Takie kotleciki są soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Panierka wychodzi przyjemnie chrupiąca. Takie kotleciki to świetna alternatywa jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety drobiowe z piersi. Będą fajną propozycją na codzienny obiad lub na świąteczny stół. Niby(...)każdy z nich rozbiłam lekko tłuczkiem do mięsa. Rozbite kotlety doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do miski wlałam 5 łyżek oleju. Dodałam ketchup z cukinii (można użyć zwykłego i dodatkowo odrobinkę curry żeby otrzymać podobny smak), musztardę, majeranek i rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszałam. Do marynaty włożyłam przyprawione kotleciki i delikatnie obtoczyłam je w marynacie

Waniliowe Improwizacje
Pieczone pulpety z indyka 116

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka ok. 300 g cukinii kawałek pora 1 jajko 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy i chili 1 łyżka czubrycy czerwonej jarzynka … Czytaj dalej Pieczone pulpety z indyka

czarrna od kuchni
Labraks grillowany z warzywami 164

Składniki: 2 świeże labraksy lub pstrągi 200 g cukinii 4 nieduże marchewki 1/2 cebuli jarzynka, curry pieprz 1 łyżeczka masła ząbek czosnku świeże zioła Przygotowanie: Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym … Czytaj dalej Labraks grillowany z warzywami

czarrna od kuchni
Zupa z kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej z pierożkami (wegańska) 142

kapusty kiszonej? Jest naprawdę pyszna, a całość świetnie dopełniają pierożki z pysznym farszem //   Składniki: Zupa: 1,5 l wody + zioła, przyprawy (u mnie majeranek, lubczyk, curry, sól) 150 g marchewki 120 g cukinii 1 cebula 100 g kapusty pekińskiej 80 g kapusty kiszonej Ciasto do pierożków: 100 g mąki 1 łyżki oleju 50 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 pieczarek

Via Gusto
Przepisy na dania z grilla TOP10 222

dania z grilla. Smacznego! 1. Kofta kebab grillowany FIT 2. Patison grillowany 3. Ziemniaczki pieczone z cebulką i czosnkiem 4. Grillowane szaszłyki drobiowe w curry 5. Grillowane szaszłyki izraelskie z wołowiny, cukinii, pieczarek i pomidorów 6. Wiosenne szaszłyki z kurczaka 7. Szaszłyki drobiowe z winogronami 8. Wachlarzyki ziemniaczane z boczkiem 9. Kotlety z rusztu do hamburgerów

Tradycyjna Kuchnia
Risotto ze szparagami ( na białym winie) 66

szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew i chwilkę razem przesmażyłam.  Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut.  Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam(...)przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku.  Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto.  Podlałam winem. Posoliłam do smaku.  Poczekałam aż wino i woda zredukują objętość i risotto osiągnie wymaganą sypką konsystencję. Zdjęłam

Pieprzyć z Fantazją
Risotto ze szparagami ( na białym winie) 136

pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg *  100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam w paski(...)marchew i chwilkę razem przesmażyłam.  Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut.  Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku.  Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki

Pieprzyć z Fantazją
Grzybowe żółte tajskie Curry - Pychotka :) 94

młodej cukinii 1/2 średniej cebuli 4-5 młodych kukurydz z zalewy 2 łyżki mrożonego zielonego groszku 1 1/2 dużej łyżki pasty żółtego tajskiego curry olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek Zacznijmy przygotowanie od pokrojenia cukinii w półkrążki, cebuli w dużą kostkę, a kukurydzek na małe kawałki. Od grzybów Shimeji odkrawamy dolną cześć (korzeń) i wyrzucamy. Pieczarki i shitake kroimy(...)olej, jak wolicie. My preferujemy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojone warzywa, niech się smażą. Jak cebula się zeszkli wrzucamy grzyby i jeszcze chwilę dusimy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry. Chwilę przesmażamy razem. Po chwili dolewamy tyle wody, żeby rozpuściła nam się pasta curry. Nie za dużo, żeby nie zrobić z tego zupy ;) Dusimy wszystko kilka minut i dodajemy mrożony

vegetanie