cukinia w curry - 1232 przepisów (strona:35/83)

Labraks grillowany z warzywami 181

Składniki: 2 świeże labraksy lub pstrągi 200 g cukinii 4 nieduże marchewki 1/2 cebuli jarzynka, curry pieprz 1 łyżeczka masła ząbek czosnku świeże zioła Przygotowanie: Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym … Czytaj dalej Labraks grillowany z warzywami

czarrna od kuchni
Zupa z kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej z pierożkami (wegańska) 160

kapusty kiszonej? Jest naprawdę pyszna, a całość świetnie dopełniają pierożki z pysznym farszem //   Składniki: Zupa: 1,5 l wody + zioła, przyprawy (u mnie majeranek, lubczyk, curry, sól) 150 g marchewki 120 g cukinii 1 cebula 100 g kapusty pekińskiej 80 g kapusty kiszonej Ciasto do pierożków: 100 g mąki 1 łyżki oleju 50 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 pieczarek

Via Gusto
Przepisy na dania z grilla TOP10 240

dania z grilla. Smacznego! 1. Kofta kebab grillowany FIT 2. Patison grillowany 3. Ziemniaczki pieczone z cebulką i czosnkiem 4. Grillowane szaszłyki drobiowe w curry 5. Grillowane szaszłyki izraelskie z wołowiny, cukinii, pieczarek i pomidorów 6. Wiosenne szaszłyki z kurczaka 7. Szaszłyki drobiowe z winogronami 8. Wachlarzyki ziemniaczane z boczkiem 9. Kotlety z rusztu do hamburgerów

Tradycyjna Kuchnia
Risotto ze szparagami ( na białym winie) 80

szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew i chwilkę razem przesmażyłam.  Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut.  Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam(...)przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku.  Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto.  Podlałam winem. Posoliłam do smaku.  Poczekałam aż wino i woda zredukują objętość i risotto osiągnie wymaganą sypką konsystencję. Zdjęłam

Pieprzyć z Fantazją
Risotto ze szparagami ( na białym winie) 147

pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg *  100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam w paski(...)marchew i chwilkę razem przesmażyłam.  Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut.  Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku.  Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki

Pieprzyć z Fantazją
Grzybowe żółte tajskie Curry - Pychotka :) 106

młodej cukinii 1/2 średniej cebuli 4-5 młodych kukurydz z zalewy 2 łyżki mrożonego zielonego groszku 1 1/2 dużej łyżki pasty żółtego tajskiego curry olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek Zacznijmy przygotowanie od pokrojenia cukinii w półkrążki, cebuli w dużą kostkę, a kukurydzek na małe kawałki. Od grzybów Shimeji odkrawamy dolną cześć (korzeń) i wyrzucamy. Pieczarki i shitake kroimy(...)olej, jak wolicie. My preferujemy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojone warzywa, niech się smażą. Jak cebula się zeszkli wrzucamy grzyby i jeszcze chwilę dusimy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry. Chwilę przesmażamy razem. Po chwili dolewamy tyle wody, żeby rozpuściła nam się pasta curry. Nie za dużo, żeby nie zrobić z tego zupy ;) Dusimy wszystko kilka minut i dodajemy mrożony

vegetanie
TARTALETKI Z DUSZONĄ CUKINIĄ I SZPINAKIEM 174

SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 cukinia 2 garście szpinaku 1 pęczek natki pieteuszki 1 mozzarella  przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, 2 łyżki pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 00 ml wody 2 łyżki oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram(...)kroję w drobną kostkę. Szpinak myję, pietruszkę siekam bardzo drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej kokosowy następnie dodaję cukinię. Kolejno dodaję pieprz, sól, czosnek granulowany oraz 3 łyżki sosu sojowego a następnie dodaję 2 łyżki curry. Całość smażę co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję szpinak oraz natkę pietruszki. Duszę aż woda wyparuje

Gotowanie Patki
Kasza jaglana z warzywami 154

tego dodaję również cebulę // Składniki: 150 g kaszy jaglanej około 400 ml wody (2.5 raza więcej od objętości kaszy) 1 mała cukinia 1 pomidor kilka różyczek brokuła 1 cebula oliwa lub olej przyprawy – sól, curry, pieprz, czosnek granulowany, zioła Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy – opłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sól, curry, zioła i gotujemy na małym ogniu do czasu(...)wsiąknięcia wody przez kaszę. Na patelni podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i małe różyczki brokuła. Całość doprawiamy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojonego pomidora oraz kaszę jaglaną. Całość mieszamy, możemy jeszcze doprawić. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) Ingredientes

Via Gusto
Duszona papryka i cukinia 103

papryczka ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy(...)piórka czerwoną cebulę. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w paski papryki. Znowu dusimy jakieś 15 minut. Następnie dodajemy cukinię. Z cukinii wydrążamy środek z nasionami i kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy

ClauditteMissCooking
Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami w 15 minut 132

niewłaściwym tłumaczeniem z tajskiego. Zielone curry rzeczywiście jest zielone, bo jest zrobione z zielonych papryczek chili. Natomiast „słodkim curry’ Tajowie określają kolor potrawy jaki powstaje z wymieszania curry z mlekiem kokosowym. Słodkie curry to jasnozielone curry:) Mleko kokosowe jest standardowym składnikiem curry, które przełamuje i łagodzi ostrość curry. Trzeba dodać, że mocny, pikantny smak curry jest zupełnie niecodzienny(...)pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: Opakowanie krewetek surowych (10-12 krewetek, mogą być oczywiście mrożone) Puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego Mała cukinia lub mały słodki ziemniak lub jedno i drugie 2 łyżki zielonego curry Garść szpinaku Siekana kolendra 1 łyżka oleju Sok z limonki (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wyłóż na niego krewetki

Niedzielny kucharz
Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup 217

zwykle zatargałam do Warszawy mnóstwo świeżych, ekologicznych warzyw, w tym mnóstwo pięknej cukinii. Wykorzystuję ją teraz do prawie wszystkich moich dań, a dziś przedstawiam ją w postaci zupy z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i grzybami w stylu orientalnym. Dodatek imbiru, chilli i pasty curry dodaje jej mocy i charakteru i dzięki nim zupa nie jest mdła jak inne typowe cukiniowe. Ponadto(...)grzybami (4 porcje) Składniki: 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 łyżka zielonej pasty curry 1 ząbek czosnku, posiekany 1 papryczka chilli, drobno posiekana 3 cm świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki oleju roślinnego 2 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej

karmelowy
Szaszłyki 156

macie kompozycje szaszłykowe ? Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją poniżej: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka 1 bakłażan 1 cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnku ~10 pieczarek 4 ziemniaki zioła suszone: majeranek, tymianek, oregano przyprawy: curry, słodka/ostra papryka (według upodobań), sól, pieprz olej Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na około 200 stopni. Obieramy ziemniaki (jeśli mamy młode to proponuję(...)ostygły. Nie muszą być bardzo upieczone, dojdą do siebie podczas drugiego pieczenia z resztą składników. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy ją przyprawą curry, oregano, solą, pieprzem i papryką. Następnie zabieramy się za paprykę, cebulę i cukinię, czyli tniemy je na mniejsze części. Bakłażana wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym z soku, który nam się puścił od soli i kroimy na połówki/ ćwiartki

Justa próbuje gotować
SPAGHETTI Z WARZYWAMI W LEKKIM SOSIE CURRY 144

PORCJE 140 g makaronu spaghetti garść różyczek kalafiora garść różyczek brokułu garść fasolki szparagowej 1 marchewka  4 rzodkiewki 1/2 małej cukinii 1 cebula 4 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 łyżeczki curry w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% WYKONANIE Makaron(...)kolejne 2 minuty. Dolewamy wino, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i curry w proszku. Chwilę odparowujemy (1-2 minuty). Dolewamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, przykrywamy pokrywką i gotujemy 8 minut lub do momentu, aż warzywa będą al dente. W połowie gotowania dodajemy różyczki brokułu i pokrojoną cukinię. Ponownie przykrywamy. Zdejmujemy pokrywkę, dolewamy śmietankę i gotujemy około 5 minut

cool and minty
Papryka faszerowana soczewicą 114

soczewicą i cukinią może być zapiekana w piekarniku, jak to zrobiła Agnieszka lub uduszona w sosie pomidorowym. Za każdym razem otrzymamy bardzo smaczny posiłek, sycący, a jednocześnie niezbyt kaloryczny. Przepis i zdjęcia Agnieszka Szyszkowska Papryka faszerowana soczewicą - składniki 3 duże papryki około 100 g zielonej soczewicy 1 duża cukinia 1 duża cebula sól i pieprz i ewentualnie curry do smaku

Cztery Fajery
Zupa krem z cukinii 188

Składniki: 2 cukinie, 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe.    Polecam też zupy krem z dyni, kurek, kalafiora i brokuła.     Przygotowanie:    Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania