SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 cukinia 2 garście szpinaku 1 pęczek natki pieteuszki 1 mozzarella przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, 2 łyżki pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 00 ml wody 2 łyżki oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram(...)kroję w drobną kostkę. Szpinak myję, pietruszkę siekam bardzo drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej kokosowy następnie dodaję cukinię. Kolejno dodaję pieprz, sól, czosnek granulowany oraz 3 łyżki sosu sojowego a następnie dodaję 2 łyżki curry. Całość smażę co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję szpinak oraz natkę pietruszki. Duszę aż woda wyparuje
Gotowanie Patkitego dodaję również cebulę // Składniki: 150 g kaszy jaglanej około 400 ml wody (2.5 raza więcej od objętości kaszy) 1 mała cukinia 1 pomidor kilka różyczek brokuła 1 cebula oliwa lub olej przyprawy – sól, curry, pieprz, czosnek granulowany, zioła Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy – opłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sól, curry, zioła i gotujemy na małym ogniu do czasu(...)wsiąknięcia wody przez kaszę. Na patelni podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i małe różyczki brokuła. Całość doprawiamy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojonego pomidora oraz kaszę jaglaną. Całość mieszamy, możemy jeszcze doprawić. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) Ingredientes
Via Gustopapryczka ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy(...)piórka czerwoną cebulę. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w paski papryki. Znowu dusimy jakieś 15 minut. Następnie dodajemy cukinię. Z cukinii wydrążamy środek z nasionami i kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy
ClauditteMissCookingniewłaściwym tłumaczeniem z tajskiego. Zielone curry rzeczywiście jest zielone, bo jest zrobione z zielonych papryczek chili. Natomiast „słodkim curry’ Tajowie określają kolor potrawy jaki powstaje z wymieszania curry z mlekiem kokosowym. Słodkie curry to jasnozielone curry:) Mleko kokosowe jest standardowym składnikiem curry, które przełamuje i łagodzi ostrość curry. Trzeba dodać, że mocny, pikantny smak curry jest zupełnie niecodzienny(...)pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: Opakowanie krewetek surowych (10-12 krewetek, mogą być oczywiście mrożone) Puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego Mała cukinia lub mały słodki ziemniak lub jedno i drugie 2 łyżki zielonego curry Garść szpinaku Siekana kolendra 1 łyżka oleju Sok z limonki (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wyłóż na niego krewetki
Niedzielny kucharzzwykle zatargałam do Warszawy mnóstwo świeżych, ekologicznych warzyw, w tym mnóstwo pięknej cukinii. Wykorzystuję ją teraz do prawie wszystkich moich dań, a dziś przedstawiam ją w postaci zupy z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i grzybami w stylu orientalnym. Dodatek imbiru, chilli i pasty curry dodaje jej mocy i charakteru i dzięki nim zupa nie jest mdła jak inne typowe cukiniowe. Ponadto(...)grzybami (4 porcje) Składniki: 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 łyżka zielonej pasty curry 1 ząbek czosnku, posiekany 1 papryczka chilli, drobno posiekana 3 cm świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki oleju roślinnego 2 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej
karmelowymacie kompozycje szaszłykowe ? Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją poniżej: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka 1 bakłażan 1 cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnku ~10 pieczarek 4 ziemniaki zioła suszone: majeranek, tymianek, oregano przyprawy: curry, słodka/ostra papryka (według upodobań), sól, pieprz olej Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na około 200 stopni. Obieramy ziemniaki (jeśli mamy młode to proponuję(...)ostygły. Nie muszą być bardzo upieczone, dojdą do siebie podczas drugiego pieczenia z resztą składników. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy ją przyprawą curry, oregano, solą, pieprzem i papryką. Następnie zabieramy się za paprykę, cebulę i cukinię, czyli tniemy je na mniejsze części. Bakłażana wycieramy delikatnie ręcznikiem papierowym z soku, który nam się puścił od soli i kroimy na połówki/ ćwiartki
Justa próbuje gotowaćPORCJE 140 g makaronu spaghetti garść różyczek kalafiora garść różyczek brokułu garść fasolki szparagowej 1 marchewka 4 rzodkiewki 1/2 małej cukinii 1 cebula 4 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 łyżeczki curry w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% WYKONANIE Makaron(...)kolejne 2 minuty. Dolewamy wino, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i curry w proszku. Chwilę odparowujemy (1-2 minuty). Dolewamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, przykrywamy pokrywką i gotujemy 8 minut lub do momentu, aż warzywa będą al dente. W połowie gotowania dodajemy różyczki brokułu i pokrojoną cukinię. Ponownie przykrywamy. Zdejmujemy pokrywkę, dolewamy śmietankę i gotujemy około 5 minut
cool and mintysoczewicą i cukinią może być zapiekana w piekarniku, jak to zrobiła Agnieszka lub uduszona w sosie pomidorowym. Za każdym razem otrzymamy bardzo smaczny posiłek, sycący, a jednocześnie niezbyt kaloryczny. Przepis i zdjęcia Agnieszka Szyszkowska Papryka faszerowana soczewicą - składniki 3 duże papryki około 100 g zielonej soczewicy 1 duża cukinia 1 duża cebula sól i pieprz i ewentualnie curry do smaku
Cztery FajerySkładniki: 2 cukinie, 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, kalafiora i brokuła. Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy
Aga w kuchnipapryki 1 cebula 5-6 pieczarek sól, pieprz 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta kminu rzymskiego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Papryki umyć, pokroić w paski lub kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2. Kaszę kuskus
Danka Pichcicukinią też pewnie znacie, ale może inaczej doprawiacie. Ja proponuję moją wersję przygotować i ich spróbować. Chrupiące z delikatnym wypełnieniem, i dobrym, na ostro doprawieniem. Składniki na ok. 4 porcje: 1 kg polskich ziemniaków, ok. 300 g cukinii, 1 średnia biała cebula, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka suszonego cząbru, 1 pęczek koperku, ½ łyżeczka curry, chili suszona świeżo(...)niego ściekał. Cukinię razem ze skórką trzemy na tarce o największych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i delikatnie odciskamy. Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie przekładamy ziemniaki z cukinią. Dodajemy pieprz, posiekany drobno koperek, chili, pieprz i sól do smaku. Jajko roztrzepujemy z curry, przelewamy do warzyw mieszamy
Moniki Smakołykizalewie słodko-kwaśnej (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka(...)minuty. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię, dynię i pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu
Mania Gotowaniacreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -10 małych ziemniaków -2 cebule -3 ząbki czosnku -1 łyżeczka kminku -1 łyżeczka curry -1 papryka żółta -1 papryka czerwona -garść żółtej fasolki szparagowej -1 mała cukinia -pół puszki groszku konserwowego -1 łyżka oleju -garść dowolnej zieleniny ( szczypiorek, pietruszka, koperek ) Wołowinę smażymy do chrupkości. Z fasolki odcinamy końcówki(...)rondla z rozgrzanym olejem wsypujemy pokrojony czosnek i cebulę. Podsmażamy lekko i dodajemy kminek, curry i oczyszczone wcześniej ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną fasolkę, wysmażoną wołowinę, pokrojone w paski papryki oraz w plasterki cukinię. Można podlać niewielką ilością gorącej wody, aby potrawa nam nie przywierała. Dusimy pod przykryciem
Kulinarne przemysleniaśniadanie Składniki 1/2 młodej cukinii 1 mała marchewka 1/2 pora 4-5 plasterków szynki 4 jajka sól, pieprz, curry, chili, słodka papryka szczypiorek Sposób przygotowania Marchewkę zetrzeć na tarce, pora … Czytaj dalej Frittata z cukinią
czarrna od kuchnibardzo pozytywnie zaskoczyć! Istotną rolę grają przyprawy, których ilość możesz dobrać według własnego uznania // Składniki: 5 – 7 średniej wielkości ziemniaków 1 mała cukinia 1 cebula olej lub oliwa (około 2 – 3 łyżki) przyprawy: sól, curry, papryka wędzona, bazylia, majeranek, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (3 – 4 mm grubości). Cukinię kroimy
Via Gustowiększa cukinia, 1/2 mniejszej marchewki, średnia papryka czerwona, 2 duże ząbki czosnku (drobno posiekane), 2 + 3 łyżki oliwy lub oleju, bazylia, curry, papryka ostra, sól. Przygotowanie: Makaron gotuję wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Cukinię i paprykę kroję w drobną kostkę, marchew w cienkie paseczki. Warzywa podsmażam na 2 łyżkach oliwy z dodatkiem przypraw do momentu aż będą miękkie
JejKuchniakażdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz(...)curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i smarujemy dokładnie sosem czosnkowym. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cukinii (najlepiej by trochę na siebie nachodziły). Wierzch posypać serem. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach w piekarniku bez termoobiegu. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznie