daniach. Tym razem było to tak, że w poniedziałek zrobiliśmy masę z mięsa i kaszy gryczanej i podzieliliśmy na dwie części: jedną zamroziliśmy i przydała się w czwartek do faszerowanych pulpetów. Do drugiej dodaliśmy tartej cukini. Pure z poniedziałku zmiksowaliśmy ugotowanym brokułem (połową główki) i następnego dnia spożytkowaliśmy w zapiekance pasterskim. Druga połowa głowy brokuła znalazła zastosowanie w czwartek, przekształcając(...)pure z groszkiem Klasyk każdego polskiego, szanującego się domu: pulpeciki, ziemniaczki i groszek:) Nasze danie jest jednak trochę inne niż kanoniczna wersja. Pulpety zrobiliśmy z kaszy i startej cukinii. Dzięki niej kuleczki są leciutkie, wilgotne i chrupiące z zewnątrz. Panierka też jest inna – z pokruszonego chrupkiego pieczywa. Zobacz przepis Wtorek Wegetariańska zapiekanka pasterska Zapiekanka pasterska, według oryginalnej receptury
Niedzielny kucharzprzygotowanie. Spokojnie można ją zrobić do zjedzenia na co dzień (na drugie śniadanie, przekąskę, kolację) , jak również spotkanie ze znajomymi lub większą imprezę. Inne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem ryżowym ** Jajka w sosie czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 250 g) 1 puszka kukurydzy(...)całość dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na TANIE-DANIA… Klops (pieczeń rzymska) Ziemniaki z kiełbasą pieczone w rękawie Zapiekanka z cukinią Makaron z boczkiem i twarogiem
Kulinarne S.O.S.przygotowanie. Spokojnie można ją zrobić do zjedzenia na co dzień (na drugie śniadanie, przekąskę, kolację) , jak również spotkanie ze znajomymi lub większą imprezę. Inne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Jajka w sosie tatarskim ** Sałatka z makaronem ryżowym ** Jajka w sosie czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 250 g) 1 puszka kukurydzy(...)całość dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na TANIE-DANIA… Klops (pieczeń rzymska) Ziemniaki z kiełbasą pieczone w rękawie Zapiekanka z cukinią Makaron z boczkiem i twarogiem
Kulinarny S.O.S.Prosty makaron z sosem pomidorowym to danie, które przygotujemy dosłownie w 10 – 15 minut. Korzystając z tego przepisu zwykły makaron zmieni się w prawdziwe arcydzieło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Weganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolorowy makaron z kurczakiem to szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :) Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb. Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno! SKŁADNIKI (dla 2 osób(...)środku solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z oliwą. Dodajemy posiekane listki rozmarynu. Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki. Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny. Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki wody i ubite na sztywno białko. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy
Moje Kuchenne Rewelacjechrupiący włoski pierożek, taka zawinięta pizza – doskonała przekąska np. do oglądania filmu. Podany z sałatką może stanowić pełny obiad! Jak nadziać calzone? Według tradycyjnego włoskiego przepisu calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera. Ale według nas (a testowaliśmy to nie jeden raz!) do calzone można wsadzić wszytko – i tak będzie pysznie ! Nasza ulubiona wersja to calzone nadziane(...)mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz
Niedzielny kucharzKochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie z cyklu naszych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szynką i chrzanem Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Impreza bez jajek faszerowanych to nie impreza. Możecie zdecydować się na klasyczne jajka z majonezem, ale zdradzę wam, że jajka faszerowane z chrzanem i szynką są nawet lepsze. 4. Sylwestrowe przekąski: paszteciki z mięsem Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Paszteciki z mięsem znikają błyskawicznie, dlatego dobrze będzie przygotować ich więcej(...)zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Ekspresowa przekąska, do zrobienia której potrzeba dosłownie kilku składników? Naprawdę da się zrobić! Zawijasy z salami to przepis dla was. 7. Pasztet z cukinii Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Pasztet z cukinii sprawdza się właściwie na każdej okazji. Możecie podać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto też przygotować do niego parę
okolicepalnika.plbooki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (3 porcje): 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej) 200 g. bakłażana 200 g. cukinii 200 g. pieczarek 2 łodygi selera naciowego 100 g. kaszy bulgur 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g. parmezanu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki(...)wodę z gotowania zachowaj. Papryki umyj, a następnie przetnij wzdłuż na pół. Pozostaw ogonki, a gniazda nasienne usuń. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania naciętą stroną ku górze. Bakłażana, cukinię, selera naciowego oraz pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, a po chwili pozostałe warzywa
Delicious PlaceCześć wszystkim :) Weekendowe menu to zazwyczaj przepis wymagający nieco więcej pracy :) Dzisiejsze danie oczywiście również takie jest :) Ale za to jakie hmmm pychotka, że mucha nie
vegetanieKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!