cukiernia domowa - 474 przepisów (strona:28/32)

torcik michałkowy 142

Jak można po nazwie się spodziewać inspiracją do zrobienia tego tortu były cukierki Michałki, w dwóch smakach- jasne i ciemne. Krem zrobiony na ich bazie jest

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Masa makowa 160

okresie świątecznym sporo osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce są pyszne. Składniki: Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich(...)migdałów w płatkach 2 białka Przygotowanie: Masa makowa: * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite

Ala piecze i gotuje
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 261

wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest(...)pozostałe ryby, tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony

Kulinarny karnet Christophera
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 136

winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche(...)Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu-   rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują je na ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 179

wanilia, ani śmietanka. Do proszku wlewamy wodę i ubijamy masę na sztywno i puszysto, dokładnie jak białka na bezę. Surowa masa smakuje jak sztuczne do bólu beziki z cukierni – niby gdzieś mruga kwasek cytrynowy, jakaś ogólna sugestia wanilii, ale w ostateczności nie ma to nic wspólnego z naturalnym aromatem i tworzy plastikową kombinację, niemiłosiernie bijącą sztucznością po języku. Na blachę(...)masy bezowej w każdy okrąg, rozsmarowałam na wysokość mniej więcej 3-3,5cm. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach zobaczyłam że oba krążki lekko się rozlały. Moja całkowicie domowa beza jednak pod tym względem wygrywa i nie rozlewa się nigdy.   Blaty suszyłam przez 1,35h w 110⁰C z termoobiegiem. Wyjęłam, ostudziłam. Obiecana na opakowaniu „wyjątkowo krucha beza

Karo in the Kitchen
Torty dobre na każdą okazję 156

Imieniny, urodziny, okrągły jubileusz, pierwsza komunia i w końcu wesele. Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wypasione ciacha z odzysku 231

mikrofali i zjeść np. z dżemem lub mlekiem, ale można zrobić z nich coś lepszego. Bajaderki! Jako mała dziewczynka uwielbiałam te ciastka, dopóki babcia nie powiedziała mi, że w cukierniach robi się je z resztek. Później już trochę bałam się je jeść, jednak doskonale pamiętałam ich smak, który wspominałam z rozrzewnieniem. Dlatego, gdy tylko zorientowałam się, że  nasze powielkanocne(...)ciastka wychodzą po prostu bajeczne. Zapraszam na przepis. Bajaderki podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki

Ratunku obiad
Eklery z budyniowym kremem 169

Eklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni. Tak więc, w każdy piątek wraz z moją przyjaciółką wybieraliśmy się na spacer ulicami naszego miasta w poszukiwaniu tych najlepszych. Liczyło się dla nas wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać(...)było zdecydować! :) Te eklery są tylko namiastką, sam chyba jeszcze nie nauczyłem się robić idealnych, ale myślę, że niejedna ciastkarnia może ich zazdrościć, głównie dlatego, że są po prostu domowe. A jak smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych!Składniki

Food Square
Grahamki z miodem, oliwą i oliwkami. 148

Dawno nie piekłam w domu pieczywa, to za sprawą bycia na diecie i unikania pieczywa. Ale dzisiaj mnie naszło, oj tak! Zdecydowanie naszła mnie ochota na domową, pachnącą grahamkę, taką jak lubię. Czyli na miodzie, oliwie z oliwek i prawdziwej mące graham. Takie lubię najbardziej. Jak już przestygną, ale wciąż są lekko ciepławe, zajadam tak, jak jada się pieczywo(...)łyżki maksymalnie - 5 łyżek oliwy z oliwek - około 10-15 sztuk oliwek -155g wody letniej - 2 łyżeczki mleka w proszku pełnotłustego (sprawdzony patent cioci, która pracuje w cukierni) - 2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki soli Miód rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mleko w proszku, drożdże i dokładnie mieszamy. Do miski wsyp dwa rodzaje mąk, dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki (oprócz

SMYKWKUCHNI
Recenzja produktów Legal Cakes 157

świetne firmy i ich produkty powinno się chwalić! Po pierwsze.. chciałam powiedzieć, że w życiu nie jadłam tak pysznych batonów jak te, firmy Legal Cakes ! Wspaniałe, wyglądające jak domowe, świeże, zdrowe i w wielu wyjątkowych smakach.. to nadal mało, żeby opisać ich produkty. Kupując je, dokładnie wiemy co znajduje się w środku, widzimy każdą ich warstwę. Lista składników(...)spróbować, nie wahajcie się! Drugich takich na rynku nie znajdziecie! Ja jestem w nich zakochana, a ich nietypowe pakowanie dodaje im uroku. Legal Cakes to pierwsza w Polsce cukiernia, nastawiona na słodkie wypieki dedykowane osobom dbającym o zdrowe odżywianie i zbilansowaną dietę. Tworząc nasze produkty uwzględniamy wszystkie aspekty ważne dla osób chcących odżywiać się optymalnie: liczbę kalorii, bilans makroskładników, zawartość

Be Fit Be Strong
Kokosowe ptysie na oleju rzepakowym 122

Chodziły za mną ptysie już dłuższy czas. Wszędzie je widziałam, wszędzie mi nimi pachniało. Zastanawiałam się, czy nie pójść do cukierni i nie kupić sobie jednego dużego ptysia, ale miałam ochotę na takiego z bitą śmietaną, a nie z taką cukierniczą masą okropnie słodką. Zresztą uznałam, że samemu jeść nie daje tyle przyjemności, co jeść w towarzystwie. Wprawdzie nikt(...)które najczęściej jest w przepisach na ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie, słodko i letnio   Składniki: - 1/2 szklanki mleczka kokosowego; - 1/2 szklanki wody; - niecałe 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczki proszku

dom-agi.pl
Magdalenki zwane Ufinkami 156

Przepis na te przepyszne ciasteczka znalazłam w Poradniku Domowym i pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie 2009. Odkąd zaczęłam gotować i piec na każde święta robię ciasto dla każdego z moich domowników - a raczej dla tych którzy kiedyś domownikami byli a teraz są świątecznymi i urlopowymi domownikami :-). Mówię tutaj głównie o moich siostrach. Te ciasteczka zostały pierwszy raz upieczone(...)cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Jedni twierdzą, że ciasteczka te przywiózł do Francji Stanisław Leszczyński - król Stanisław Leszczyński. Inni że były już wcześniej znane za sprawą cukierni Madeleine Paulmier. Jednak największą sławę przyniósł im opis doznań smakowych głównego bohatera powieści Marcela Prousta, W poszukiwaniu straconego czasu tom I, W stronę Swanna. Maczał on te ciasteczka w herbacie

sierotka maRysia w kuchni
Babeczki z budyniem jak za komuny 150

przepis, w innych miastach nie były znane. Ja tam nie wiem, u mnie w Warszawie zawsze były :) Pamiętam, jak brałem od rodziców drobniaki i leciałem do cukierni. Już tej cukierni nie ma, szkoda. Nie wytrzymała zmian ustrojowych i próby czasu. Ale smak pozostał mi w głowie. Te nasze babeczki to dokładnie ten sam smak. Ciasto kruche, a budyń idealny. Jeśli(...)wiernym naszemu lenistwu i przygotować budyń z torebki, albo postawić sobie to za punkt honoru i ukręcić coś samemu. Jeżeli jesteście tą drugą grupą to podajemy wam przepis na domowy budyń cobyście nie musieli go specjalnie szukać. Tacy jesteśmy fajni :) Składniki na budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki (najlepiej krupczatki) 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli

Marder&Marder Manufacture
Praliny Mozarta 184

W tym tygodniu wzięłam udział we  wspólnym gotowaniu z formułą,  z okazji GP Austrii. Akcję zorganizowała Daria z bloga Red and Pale. W związku z tym

mojewypiekiinietylko
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 193

ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym(...)Rois raczyłam Was na blogu w tym roku, przepis tutaj). Jednak obecnie jest to najczęściej ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej w wielu francuskich cukierniach. Możecie zrobić galette również w wersji wytrawnej - w zeszłym roku przygotowałam pyszną tartę z pesto i pomidorami. Zresztą "galette" to współcześnie przede wszystkim określenie formy podania tarty, niezależnie

Chilli Czosnek i Oliwa