cukiernia domowa - 474 przepisów (strona:22/32)

Lemon curd- krem cytrynowy 185

Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis u Ewy z Domowej Cukierni Ewy i w końcu postanowiłam go przygotować. Widywałam go wielokrotnie w różnych przepisach ale jakoś nie było nam po drodze. I teraz bardzo tego żałuję bo krem jest wspaniały! Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu, nie jest mocno słodki, no i do tego ten mocno cytrynowy smak! Cudo

Czerwona Porzeczka
Babka kisielowa 166

gęste - ja pomagałam sobie mocząc co chwilę łyżkę we wrzątku) można po prostu wykładać po łyżce z każdej z kolorowych części "gdzie popadnie" - wtedy wyjdzie piękna babka łaciata :) Inspiracja: Domowa Cukiernia

Kto ugości moich gości?
Trufle waniliowe 171

Rzadko na moim blogu pojawiają się bajaderki, trufle, czekoladki. A w ramach Waniliowego Weekendu chciałam przygotować coś, co w mojej "domowej cukierni" rzadko się pojawia. Zrobiłam przegląd szafek i oprócz lasek wanilii znalazłam mnóstwo posypek cukrowych oraz białą czekoladę. Nie wiem jakim cudem uchowała się przed moim mężem! Składniki: 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone ziarenka wyskrobane

Czerwień i błękit
Migdałowa bita śmietana na czekoladowo-serowym pucharku 144

Przepis na migdałową bitą śmietanę dostałam jeszcze w liceum od jednej z uczennic wyższych klas. Podeszłam do tego sceptycznie...do póki nie spróbowałam. Smak niepowtarzalny. Pucharek przygotowałam na urodziny "Domowej cukierni Ewy". Składniki: Na migdałową bitą śmietanę: 1 szklanka obranych migdałowych 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki oleju Jeśli nie posiadamy obranych migdałów, należy je zalać wodą i zostawić na całą

Słodkie okruszki
Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym 192

każdym razem zaskakują nowym smakiem. Czasem, gdy mi brakuje pomysłów sięgam po moją bardzo wysłużoną już książeczkę „100 pomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie  Domowa Cukiernia Ewy.  U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb.      Składniki na ciasto:  -  375g mąki tortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru

mojewypiekiinietylko
Babeczki z kremem budyniowym (Pastéis de Belém, Pastéis de Nata) 145

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj

My Blueberry Corner
Ambasador 358

Pyszne i wykwintne ciasto o dostojnej nazwie Ambasador.  Ponieważ dość dawno nie piekłam ciasta postanowiłam, że na ubiegły długi weekend majowy coś upichcę. Padło na

Krakowskie smaki Ani
Sernik wyborny 175

Przepis na ten sernik czekał na mnie minimum 10 lat. Już mówię, dlaczego tak długo. Otóż 10 lat temu dziadki kolekcjonowały pewne czasopismo. Przeglądając bardzo pobieżnie

Krakowskie smaki Ani
Ciepłe lody cytrynowe 183

się za zrobienie tego deseru. W szafce już czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis

mojewypiekiinietylko
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 226

Jaką mąkę wybrać do kopytek? Jaka najlepiej sprawdzi się w domowej piekarni czy cukierni? Na te i inne pytania na temat mąki odpowiedzi (mam nadzieję) znajdziecie poniżej. Mam także nadzieję, że ten wpis choć trochę, ale jednak zawsze pomoże Wam przed wyborem mąki na określony przez Was produkt finalny;D Typ mąki... Jest podstawowym kryterium określającym jakość mąki zarówno(...)RODZAJE MĄKI i ich przeznaczenie: typ 400 i 450, mąka tortowa najlepiej sprawdzi się w pieczeniu biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych; typ 500, mąka krupczatka idealna do domowych makaronów i ciast; typ 500, mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się

Zasmakuj Kuchni
pączki z konfiturą różaną 185

wyrosły tak samo, nie są równe i nie mają słynnej pączkowej otoczki, aczkolwiek smak...ach, ten smak! Smaku domowych pączków żadne kupne, nawet te z najlepszej cukierni, nie zastąpią :)  W pączkach wykorzystałam domową konfiturę różaną , którą w wakacje zrobiłam właśnie głównie zmyślą o nich i, wpasowała się tu idealnie! Jeśli nie macie domowej konfitury różanej dobrze sprawdzi się każdy

chili & sugar
Pączki domowe 133

cukrem pudrem to dla mnie też podróbki. Prawdziwy pączek kojarzy mi się a jakże, z dzieciństwem. W ciemnym, mocno wysmażonym pączkiem z lukrem. To nie były pączki domowe, ale kupne, czyli cukiernie też potrafiły robić dobre pączki. Moje pączki są dość mocno wysmażone, jeśli jednak lubicie złociste pączki a nie mocno brązowe, smażcie je krócej. Pączki wychodzą naprawdę wyborne. Mięciutkie(...)lekkie i puszyste. Smaczne nawet drugiego dnia, ale nie wiem, u kogo tyle wytrzymają. To decydowanie jeden z najlepszych przepisów na pączki jakie robiłam. Przepis pochodzi z bloga Domowe Wypieki . Drukuj Pączki domowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 100g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru (100g) 4 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka

Mieszam w Garnku
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 144

główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową, purée z marchwi. Sernik na miodowym spodzie z domowymi lodami jagodowymi. PAŁACOWA CUKIERNIA Pałac w Pawłowicach , położony w małej wiosce w pobliżu Kluczborka , to   miejsce dla   wszystkich którzy   szukają spokoju i relaksu z dala od miejskiego zgiełku. Budynek

Food Square