świąt Bożego Narodzenia, wystarczy zamienić biały mak na niebieski albo nie zamieniać :). Nasze robione od kilku lat rogale nie mogą być marcińskimi ani świętomarcińskimi, ponieważ nie powstają w certyfikowanej cukierni położonej na ziemi wielkopolskiej, ale czy to umniejsza ich smaczność? Absolutnie nie! Bazą do tego rarytasu są dwa przepisy ze strony Pani Doroty mojewypieki.com. Ponieważ oryginalne ciasto na rogale(...)białego maku 80 g masy marcepanowej 80 g orzechów włoskich 80 g obranych migdałów 2 pokruszone biszkopty 3/4 szklanki cukru pudru 1 lub 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej lub domowej smażonej 2-3 łyżki śmietany 18% Oprócz tego: 1 jajko z odrobiną mleka garść posiekanych orzechów/migdałów szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody Mak z orzechami
I tu będę miała takie teTrudno mi było oprzeć się zaproszeniu Joasi na wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę . Tym razem temat wypieku przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa i zapach z najlepszej cukierni. Rurki z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z bloga Joasi Różowa Kuchnia , z moimi zmianami i uwagami. Składniki: - 500g mąki tortowej (typ 450) - 227g mocno schłodzonego masła (nie używam margaryny) - 250ml(...)Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę ( rurki do nadziania ): - Wiosenka Eksplozja Smaku - Różowa Kuchnia - Kuchnia co dnia - Kulinarna Maniusia - Moje domowe kucharzenie Lista będzie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia. Wymienionym dziękuję za wspólne pieczenie. Wydrukuj przepis The post Rurki z bitą śmietaną appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoValerie Gordon , mistrzyni cukiernictwa z Los Angeles, znanej z przywracania do życia lokalnych deserów i kreowania ich nowej wizji (słodkości autorstwa Valerie możecie obejrzeć na stronie internetowej prowadzonej przez nią cukierni Valerie Confections - klik ). Valerie zachwyciła się połączeniem grapefruita z bezą do tego stopnia, że wymyśliła aż ... 857 nowych wersji deseru, od bezowych całusków grapefruitowych, przez karmelki z brandy po sześciopiętrowy(...)BRANDY 3/4 filiżanki śmietany kremówki (użyłam 30%) 1/4 filiżanki corn syrup (zastąpiłam miodem) 11/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki masła 1/2 łyżeczki soli (dałam ciut więcej:) 1/4 filiżanki brandy (zastąpiłam domową pomarańczówką, bo podobnie jak u Basi "brandy wyszła":) Śmietanę i miód (w oryginale corn syrup) przelać do rondelka z grubym dnem i ustawić na średnim ogniu. Do drugiego rondelka wsypać
KUCHARNIA