cukiernia domowa - 474 przepisów (strona:24/32)

Domowe bajaderki 381

sobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe.  W smaku nie odbiegają od tych z cukierni. Poza tym sama wiem co w nich jest, a było sie czym zachwycac :) uwierzcie mi i poczujcie ten smak. Mniam. Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej

Słodkości i nie tylko
Drożdżówki z serem 255

mnie w wersji odrobinę zakręconej, bo zawijanej, ale nie ma problemu, aby przygotować je jako nadziewane serem bułeczki. Żyjemy w czasach, kiedy nawet w dobrej cukierni niełatwo jest kupić smaczną drożdżówkę. Pozostaje przygotować je domowo – samemu. Na szczęście wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. A taka domowa drożdżówka z serem smakuje po prostu obłędnie. Zamyka się oczy

Poezja smaku
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 230

jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania

Karo in the Kitchen
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 133

Słysząc słowo szarlotka, już wszystko zostaje wypowiedziane. Za tym wypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic jednak nie zastąpi domowej szarlotki prosto z piekarnika. Kawałek tego ciasta na pysznym, kruchym spodzie, z pachnącymi cynamonem jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi jest idealny na jesienną chandrę. Doskonale pasuje do wysokiego fotela, rozgrzanego

Kuchnia Pani Wiosny
Miód z imbirem i cytrusami 132

Chłodny, jesienny poranek. Mokry nos dotyka ciepłego ucha – budzę się natychmiast, świadoma, że koci alarm nie ma opcji „przełóż”. Absolutnie aseksowną chrypką ogłaszam

Gotuj z Blue Raven
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 122

przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać.   Przecież wiadomo, że nie trzeba dużo umieć, żeby zrobić wrażenie na biesiadnikach. Każde domowe ciasto, nawet to zakalcowate, smakuje przecież lepiej niż najpiękniejsze z cukierni. Wystarczy mieć jedno czy dwa dania popisowe, nauczyć się profesjonalnie kroić i mieć dobrą gadkę na temat modnych restauracji i znanych kucharzy. Każdy

Ugotowane pozamiatane
Drożdżowe ciasteczka "eSki" 342

którego zeszytu wzięłam przepis.  Polecam zwłaszcza osobom, które mają małe dzieci, nie dość że można im dać zajęcie, to jeszcze takie domowe słodkości są na pewno zdrowsze od takich zakupionych w sklepie czy cukierni.  Składniki: 1 kg mąki pszennej tortowej 1 kostka margaryny (250g) 250g smalcu 80g drożdży świeżych 4 żółtka 2 łyżki octu ok 300ml śmietany

Kuchnia w czekoladzie
Lody ananasowo-bazyliowe bez jajek 159

Lodziara jestem, nie da się ukryć. Poza miętowymi uwielbiam chyba wszystkie smaki. Przynajmniej te, których próbowałam w różnych cukierniach albo robiłam sama. No właśnie - do tej pory robiłam czasami sama domowe lody , ale wkurzało mnie bardzo to, że trzeba je co godzinę wyciągać i mieszać a nawet miksować. Nabyłam więc zwyczajną maszynkę do kręcenia lodów, taką w misą, która zawiera

Smaczna Pyza
Drożdżówki z dżemem malinowo-truskawkowym (bardzo pulchne) 511

oczekiwania. Jest to kolejny przepis na ciasto który pochodzi z bloga "moje wypieki". Drożdżówki są pulchne i mięciutkie, można powiedzieć, że jak z cukierni, no może lepsze bo wykonane własnoręcznie:-) Zapach drożdżówek o poranku... kwintesencja domowego ogniska... Składniki: 1 szklanka mleka 3,2 % 110 g masła lub margaryny (roztopionego) 2 duże jaja 1/3 szklanki cukru 20 g świeżych drożdży

IMPRESJA SMAKU
Pączki na niedzielę 149

Każdy choć raz w życiu powinien spróbować domowych pączków. Ich smaku i aromatu nie da się porównać do tych z cukierni. Gdyby się komuś wydawało, że smażenie pączków to zadanie przerastające jego możliwości, to się myli. Przecież nie musi od razu piec luksusowych czy wybornych , może zacząć od zwykłych pączków na niedzielę. Prostych i łatwych do zrobienia, a karnawał

Wiem co jem
Cukiernia "Miód i Wanilia" 180

już jesienny chłodniejszy wieczór. W czasach gdzie dominują wszelkiego rodzaju fast foody dobrze jest się rozsmakować w domowych specjałach, wypiekach powstałych na bazie tradycyjnych receptur dlatego jako stała bywalczyni Miód i Wanilia mogę tylko polecić tą klimatyczną cukiernię, uwielbiam niedzielne południa gdy mogę zrelaksować się przy dobrej latte i kawałku smacznego ciacha. Bardzo dziękuję za bardzo miłą niespodziankę

upichcona
Domowe Drożdzówki z Truskawkami i Kruszonką 146

wypadu na basen nie można zapomnieć o zapasie drożdżówek (szczególnie z dziećmi). Zwykle w celu zrobienia"zapasów"odwiedzamy cukiernie. Jednak dlaczego nie upiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego przepyszne. Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek)750 g mąki pszennej350 ml mleka120 g masła (rozpuszczonego)40 g świeżych

Słodka Strona
Napoleonka 328

Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym

Poezja smaku
Kotlety ziemniaczane + buraczki 271

zapasteryzować. Z podanego przepisu wychodzi ich sporo. My jedliśmy je zarówno w domu, jak i w pracy. Jednak co domowy obiad, to domowy obiad. Nic tego nie przebije, żaden gotowiec, a nawet najlepsze ciastko z najlepszej cukierni ;) Mój obiadek odgrzany w pracy :) Smacznego!PS.: Dzięki jednej z moich oddanych czytelniczek wzięłam udział w konkursie Onetu na Blog Roku

Ratunku obiad
Pączki (bardzo pulchne) 153

pulchne, oczywiście najlepsze są w ten sam dzień w którym je robiliśmy... ale nawet na drugi dzień nie tracą zbyt wiele. Domowe pączki nie mają sobie równych, i nie ma co ich porównywać do tych z cukierni. Przepis na te pączki znalazłam na blogu "moje wypieki". Składniki (ok. 20-25 sztuk): 1 kg mąki pszennej typ 450 50 g świeżych

IMPRESJA SMAKU